Štai 4 būdai, kaip sutaupyti reikalingą sumą pinigų. Jie padės, net jei uždirbate ne per daugiausia.

4 pinigų taupymo būdai

Norint sukaupti reikalingą pinigų sumą ne visada būtina susiveržti diržą – galima susitaupyti beveik nepastebimai, neatsisakius savo poreikių ir norų tenkinimo. Egzistuoja ne mažiau nei 4 skirtingi būdai, kaip surinkti reikalingą sumą pinigų:

Susiraskite papildomą darbą.

Peržiūrėkite skelbimus savo mieste. Gal galėtumėte papildomai padirbėti pavėžėju (-a), kurjeriu (-e)? Arba vedžioti šunis. O gal kepti tortus pagal užsakymą?

Pradėkite taupyti.

Jūs galite sumažinti savo išlaidas, kad sutaupytumėte. Žinoma, nereikėtų taupyti būtiniausių dalykų sąskaita. Toliau apžvelgsime tas išlaidas, kurias naudinga sumažinti arba kurių apskritai reikėtų vengti.

Parduokite nereikalingus daiktus.

Ko gero, namuose turite kelis daiktus, kuriais nesinaudojate, tačiau kurie kitiems gali būti vertingi: seną trintuvą, telefoną, skalbimo mašiną, išaugtą suknelę, marškinėlius, nusibodusią rankinę. Šiuos daiktus kruopščiai išvalykite, išplaukite, nufotografuokite ir įdėkite skelbimą į specialų puslapį. Gautus pinigus įdėkite į taupyklę. Kas mėnesį atidėkite dalį algos.

Paprastai kaupiant kapitalą patariama atidėti 10 proc. nuo visų pajamų. Bet mes manome, kad daug greičiau ir teisingiau yra paskirstyti finansus taip: maistui, mokesčiams už komunalines paslaugas, privalomiems mokėjimams. O likusią sumą padalykite po lygiai: vieną dalį atidėkite taupyti, kitą naudokite visą mėnesį pramogoms ir neplanuotiems pirkiniams.

Sąrašas dalykų, kuriuos pakeitus galima sutaupyti

Kaip parodo praktika, dauguma žmonių linkę taupyti, atsisakyti tam tikrų dalykų, kad sukauptų reikiamą kapitalą. Tolesnis sąrašas padės nuspręsti, kurią išlaidų eilutę išbraukti.

Pramogos. Jei jums patinka lankytis klubuose, restoranuose, kino teatruose ir kituose renginiuose, kurie kainuoja pinigus, pats laikas pereiti prie namų režimo. Naminis maistas, mėgstama muzika, filmas ant sofos, jaukiai susisupus į pledą, – taip pat gera pramoga, ypač mylimų žmonių ar linksmos kompanijos apsupty. Eikite pasivaikščioti į parką. Važiuokite pasivažinėti dviračiu. Pasivažinėkite riedučiais.

Saldumynai ir pusfabrikačiai. Jų atsisakyti tikrai negaila. Nemažai žmonių kas mėnesį iššvaisto nemažą sumą skanėstams. Pamėginkite pirkti tik šviežią mėsą, vaisius, daržoves, pieno produktus, džiovintus vaisius, riešutus ir medų. Ne tik sutaupysite pinigų, bet ir pagerinsite sveikatą bei figūrą.

Žalingi įpročiai. Atsisakykite alkoholio ir cigarečių arba bent sumažinkite jų kiekį iki minimumo. Įdomumo dėlei paskaičiuokite, kiek per mėnesį išleidžiate dalykams, kurie jus lėtai žudo.

Drabužiai. Jei esate įpratę vaikytis madų, pabandykite sustoti ir bent mėnesį nepirkti naujų daiktų. Aplinkiniai neprisimena, ką vilkėjote vakar arba netgi prieš pusvalandį. Netikite? Apklauskite savo draugus ir pažįstamus arba bendradarbius. Drabužius pradėkite pirkti tik tada, kai būtinai reikia, o ne kai norisi ar tiesiog nuobodu. Pastebėsite, kaip sumažėjo išlaidos.

Transportas. O jeigu vietoj visuomeninio transporto ar automobilio pradėtumėte važinėti dviračiu? Iš pradžių tokia idėja gali pasirodyti keista. Bet jei įsigilintumėte... Važiavimas dviračiu – tai ne tik nemokamas būdas judėti mieste. Jis dar ir naudingas mūsų sveikatai bei ekologijai. Olandijoje, Danijoje ir Vokietijoje dviračiais važiuoja kas trečias gyventojas. Pamėginkite ir jūs – galbūt ir savo draugus bei bendradarbius įkvėpsite persėsti iš automobilio ant dviračio.

Kur laikyti santaupas

Su santaupomis reikia elgtis itin atsargiai. Vertėtų iš anksto apgalvoti, kur ir kaip jas saugosite.

Depozitinė sąskaita

Akivaizdus privalumas laikyti santaupas atskiroje depozitinėje sąskaitoje – procentai. Pasirinkite patikimą banką su aukštu reitingu ir atidarykite jame sąskaitą, į kurią kiekvieną mėnesį galima pervesti pinigų, o išsigryninti anksčiau – negalima. Pasiskaičiuokite, ar gauti procentai kompensuos infliaciją.

Taupyklė

Paprastas ir patikrintas būdas. Taupyklė tobulai tiks, jei reikia per trumpą laiką sutaupyti palyginti nedidelę sumą.

Patikėtinis

Jei jūs nuolat išleidžiate atidėtus pinigus, pamėginkite atiduoti juos saugoti asmeniui, kuriuo pasitikite 100 proc.

Investicijos

Jei jūsų kapitalas nemenkas, labiausiai apsimoka jį investuoti ir taip įdarbinti pinigus. Jūs galite investuoti pinigus savarankiškai arba patikėti šį darbą specialistams. Pavyzdžiui, atidaryti investicinę sąskaitą.

7 naudingi patarimai

Daug kas mokosi taupyti įvairias sumas dar vaikystėje – atideda dalį kišenpinigių naujam telefonui, futbolo kamuoliui ir pan. Tie, kam pavyksta šitaip susitaupyti norimą sumą, įgyja teigiamos patirties, kuri jiems padeda, kai suauga. Jei jums niekaip nesiseka pradėti taupyti, pamėginkite pradėti nuo nedidelės sumos, kad suprastumėte, kaip tai veikia, ir įgytumėte pasitikėjimo savimi ir savo jėgomis.

7 patarimai, kurie padės sukaupti pinigų:

Apgalvotas sprendimas.

Svarbu aiškiai suvokti, kam jūs atidedate pinigus ir kada už juos planuojate įsigyti norimą daiktą ar įgyvendinti kitą savo svajonę. Parašykite ant popieriaus lapo, ką jums duos butas, automobilis, naujas išmanusis telefonas, kailiniai, remontas. Kodėl negalite jų atsisakyti? Nustatykite realų terminą, reikalingą reikiamai sumai sukaupti, o popieriaus lapą su šiais įrašais būtinai išsaugokite.

Planavimas.

Apklausų duomenimis, statistinis gyventojas nesuvokia, kur išleido 25 proc. savo algos. Tarkime, jei pajamos 900 EUR, kažkur išgaruoja 220 EUR. Įspūdinga suma. Pradėkite fiksuoti, ką, kur ir kodėl išleidžiate. Pinigai mėgsta, kai juos skaičiuoja. Visada prieš ką nors pirkdami leiskite sau pagalvoti bent parą. Daugelį daiktų mes perkame neapgalvoję, veikiami reklamos ir kitų žmonių. Ypač apmaudu, kai neaišku, kur dingsta didelės pinigų sumos. Todėl prieš atsisveikindami su didesne nei 30 EUR suma grįžkite namo ir apgalvokite, ar jums tikrai reikalingas šis pirkinys. Ryte, kai išsimiegosite, galėsite priimti sprendimą, pirkti ar nepirkti.

Neikite į parduotuvę alkani.

Kai esame išalkę, mes linkę prisipirkti daugiau produktų, nei iš tiesų reikia, – šį faktą pagrindžia daug eksperimentų. Tai apima ne tik pirkinius, bet ir kitas prekes. Prieš eidami į parduotuvę, sočiai pavalgykite – nustebsite, kiek mažai išleisite.

Akcija yra triukas.

Dauguma žmonių neatsispiria nuolaidoms. Jie perka 2 prekes už vienos kainą, net jei antro egzemplioriaus jiems tikrai nereikia. Puodelis dovanų? Puiku. Arbata su akcija? Kodėl gi neparagavus – tai kas, kad geriate tik kavą. Stop. Juk daugumos šių pirkinių nė nepanaudosite. Stabdykite save. Pagalvokite, ar tikrai nupiginta prekė jums reikalinga, ar tik apkraus namus.

Domėkitės finansų rinka.

Stebėkite išpardavimus savo mieste, interneto tiekėjų siūlomų paslaugų kainas, bankų pasiūlymus. Pradėkite tirti finansų rinką, kad ateityje galėtumėte užsidirbti iš investicijų.

Atsargiai, sukčiai!

Jei nusprendėte papildomai užsidirbti ar investuoti, būtinai įsitikinkite, ar pasiūlymas realus. Nesileiskite įtraukiami į abejotinas machinacijas, antraip rizikuojate prarasti kapitalą!

Reziumuojant reikėtų pabrėžti, kad pinigų kaupimas nėra greitas reikalas. Reikia apsišarvuoti kantrybe. Reguliariai sau priminkite, kodėl tai darote, kad nekiltų pagunda anksčiau, nei suplanuota, išleisti visos sumos.

Pasirinkite optimalų kaupimo variantą. Netaupykite būtiniausių poreikių sąskaita. Bandykite atrasti pusiausvyrą tarp norų, būtinybės ir išlaidų. Jums tikrai pavyks!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)