Gaiviųjų gėrimų gamintojui „Coca-Cola“ priklausančios mineralinio vandens gamyklos „Neptūnas“ vadovas Tadas Narankevičius nuolat skubančiam Lietuvos Z kartos jaunimui pataria rinktis savo kelią pirmiausia įsiklausant į save ir siekti savo tikslų bei karjeros palaipsniui.

T. Narankevičius turi progos pabendrauti ir pasidalinti savo patirtimi su Lietuvos Z karta dalyvaudamas tarptautinėje programoje „Youth Empowered“, skatinančioje jaunimo verslumą ir savęs pažinimą, rašoma atsiųstame pranešime spaudai.

Su Tadu kalbame apie tai, kas mokyklą baigiantiems jaunuoliams šiandien svarbiausia – kaip pažinti save ir sėkmingai atrasti savo kelią .

– Ar jums greitai pavyko atrasti savo pašaukimą ir kas jums padėjo priimti sprendimą, renkantis profesiją?

– Mane dominusi sritis visuomet buvo tikslieji, inžinieriniai mokslai, todėl baigęs Alytaus Adolfo Ramanausko vidurinę mokyklą (šiuo metu gimnazija) pasirinkau inžinerijos studijas Vilniaus Gedimino Technikos universitete.

Pirmasis mano darbas buvo „Coca-Cola HBC Lietuva“ gamykloje Alytuje. Baigęs 12 klasių sezono metu čia dirbau operatoriumi. Vėl čia sugrįžau su statybos inžinieriaus bakalauro diplomu, baigęs studijas Vilniuje.

Jaunuoliams suprasti, ką nori veikti ateityje, nėra paprasta. Mano norai, baigus vidurinę, taip pat nuolat keitėsi, kaip ir keičiausi aš pats. Tačiau man pasisekė sutikti žmogų, mentorių, tapusiu sektinu pavyzdžiu – juo man buvo „Coca-Cola HBC Lietuva“ gamyklos vadovas, iš kurio daug ko išmokau. Jo pavyzdys mane įkvėpė, norėjau tapti tokiu vadovu kaip ir jis.

Vienas svarbiausių dalykų, padedančių pasirinkti savo karjeros kelią – tai ne tik įgytos žinios ir darbo patirtis, bet ir savęs pažinimas, savųjų vertybių supratimas. Savo karjerą aš visuomet norėjau susieti su sveika gyvensena. Manau, man pavyko rasti darbą, atitinkantį mano vertybes. Dirbdamas mineralinio vandens gamykloje, manau, prisidedu prie žmonių geros savijautos ir sveiko gyvenimo būdo puoselėjimo.

– Kas, jūsų nuomone, svarbiausia renkantis profesiją? Ką patartumėte jauniems žmonėms?

– Mano galva – svarbiausia yra paklausti savęs: ką pasirinkęs šią profesiją aš noriu pasiekti ir kokius tikslus ateityje noriu įgyvendinti. Pasirinkta profesija turėtų atitikti vidines žmogaus vertybes.

Tuomet, kai turi ateities viziją ir kai ji susijusi su tavo paties vidinėmis vertybėmis, daug lengviau rasti motyvacijos ir judėti į priekį.

– Kokių žinių, inspiracijos, jūsų nuomone, mokyklose trūksta šiuolaikiniams mokiniams?

– Mokykloje jaunuoliai gauna daug teorijos žinių, atlieka laboratorinius darbus ir panašiai, bet, mano manymu, mokyklos turėtų kooperuotis ir glaudžiau bendradarbiauti su verslu. Tik taip galima suteikti praktinių žinių, parodyti mokiniams realius pavyzdžius, kur mokykloje dėstomas mokslas gali būti pritaikomas, kodėl yra svarbu išmanyti fiziką, chemiją, matematiką ar bet kokį kitą dalyką.

– Jūs esate tarptautinio projekto „Youth Empowered“ mentorius. Kuo ši programa svarbi moksleiviams?

– Šis neformalaus ugdymo projektas suteikia galimybę moksleiviams pabendrauti su įvairią profesinę patirtį sukaupusiais žmonėmis, prisiliesti prie realių pavyzdžių. Tai padeda jaunimui suprasti savuosius tikslus, ieškoti ir atrasti savo gyvenimo kryptį, kurioje jie nori toliau tobulėti. Labai džiaugiuosi, kad tokie projektai kaip „Youth Empowered“ apkritai yra vykdomi. Prieš dešimtmetį tokių iniciatyvų tikrai buvo labai nedaug. Jaunimui nebuvo tiek galimybių pasisemti patirties, bendrauti su mentoriais, verslininkais, įvairių sričių specialistais, semtis patirties ar tiesiog užduoti rūpimus klausimus. Neabejoju, kad kai kuriems jauniems žmonėms galimybė pamatyti verslą iš vidaus ar pabendrauti su dominančios srities verslo atstovu suteikia naujų žinių, patirties ir gal net padeda atrasti savo kelią ir profesiją. Sėkmingos verslo ar karjeros istorijos neretai įkvepia jaunus žmones generuoti ir realizuoti savo idėjas.

Jei tokia programa kaip „Youth Empowered“ būtų vykdoma tuo metu, kai aš buvau moksleivis – tikrai būčiau joje dalyvavęs. Todėl šiandien aš pats asmeniškai dalyvaudamas šioje programoje kaip mentorius noriu padėti jauniems žmonėms atsakyti į jiems rūpimus klausimus, pasidalinti savo patirtimi. Ir jei bent vienam moksleiviui pagelbėsiu – tuomet valio! – mano misija įvykdyta.

– Kaip vertinate jaunimo darbo, verslumo galimybes prieš 10 ar 15 metų ir dabar?

– Jaunimo verslumo ir darbo galimybės šiandien labai didelės. Daug įtakos tam turi internetas, socialiniai tinklai, informacijos sklaida – ko gero ne veltui ši karta vadinama google generacija. Jaunimas dabar labai drąsus, nori visko ir visko greitai.

Negalime nepastebėti, kaip išaugęs jaunimo vartotojiškumas, palyginus su tuo, koks jis buvo prieš 10 –15 metų. Be to, šiandieninis jaunimas – labai nekantrus.

Tačiau jauniems žmonėms taip pat būtina suprasti, kad kokia veikla užsiimtum, kokios darbo pozicijos siektum, patiems reikia augti ir tobulėti palaipsniui. Rezultatai nepasiekiami per dieną ir vos tik mokyklą baigęs jaunuolis netampa subrendusiu lyderiu ar vadovu. Tam pasiekti reikia laiko.

Štai tokį skirtumą tarp mano ir šios kartos jaunų žmonių aš pastebiu šiandien. Tačiau bendraudamas su šiuolaikiniu jaunimu, matau, kad jie labai pažangūs, išmanūs ir tikrai daug galvojantys apie ateitį.

– Kas jūsų manymu šiuolaikinį jaunimą labiausiai motyvuoja domėtis ir veikti?

– Manau, kad daugelio jaunų žmonių varomoji jėga – žingeidumas, todėl visiems jaunuoliams, kurie dar tik ieško savo kelio, noriu palinkėti išlikti smalsiems, nenustoti domėtis ne tik būsima profesija, bet ir pažinti bei atrasti save. Jaunam žmogui, pakilusiam mokyklos suolą, patarčiau nebijoti bandyti ir klysti. Visuomet galima išbandyti kažkokią profesijos sritį ir jei nepatiks – galima ją keisti ir atrasti tą sritį, kuri tau tikrai prie širdies. Todėl linkiu jaunimui nebijoti semtis patirties, nes kiekviena patirtis yra labai vertinga.

Apie programą:

„Youth Empowered“ – tai tarptautinė edukacinė jaunimui skirta programa, vykdoma 25 pasaulio šalyse. Lietuvoje šią programą nuo 2017 m. įgyvendina nevyriausybinė organizacija „Junior Achievement Lietuva“ ir bendrovė „Coca-Cola HBC Lietuva“. Svarbiausias programos siekis – skatinti verslumą ir padėti jaunimui atrasti savo karjeros kelią, geriau pažinti save ir prisitaikyti darbo rinkoje bei taip mažinti jaunų žmonių nedarbą.

Programoje dalyvaujantys 9–12 klasių moksleiviai turi galimybę įgyti naujų žinių ir patirties, kuria su jaunuoliais dalinasi programos mentoriai – gerai žinomi verslo bei pramogų pasaulio atstovai. Pernai mokomuosiuose renginiuose, vykusiuose Varėnoje, Kaune, Vilniuje, Jonavoje, Panevėžyje ir Lazdijuose dalyvavo daugiau nei 1000 jaunuolių, kuriems paskaitas ir praktinius užsiėmimus vedė daugiau kaip pusė šimto įvairių sričių lektorių ir įmonių vadovų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)