Atsisakyti dalyvauti vestuvėse yra daug sunkiau nei nepasirodyti studijų baigimo arba jubiliejaus proga surengtoje šventėje. Būtent vestuvės didžiausią galvos skausmą kelia ne be pagrindo. Kaip rodo neseniai atlikta apklausa, net 30 proc. iš tų, kurie kvietimo į vestuves atsisakė dėl finansinių sumetimų, teigia, kad tolesni santykiai su susituokusiais bičiuliais akivaizdžiai pašlijo, rašoma portale „HuffPost“.

Pinigų trūkumas – tikrai ne vienintelė priežastis nedalyvauti draugų vestuvėse. Galbūt jūs pakeitėte darbą, todėl niekaip negalite išsirūpinti laisvadienio. O gal patys išgyvenate šeimos dramą arba asmeninę krizę, todėl šiukštu negalite blaškytis.

Kad ir kokios būtų atsisakymo priežastys, santykiams su draugais iškylanti grėsmė visada kelia nerimą. Kartais grėsminga nuojauta, deja, pasiteisina, konstatuoja psichologė Irene S. Levine.

„Kai kurie susižadėję asmenys, artėjant vestuvių dienai, tampa vis labiau egocentriški, ir tai nė kiek nestebina, turint omeny, kad vestuvės – vienas iš svarbiausių įvykių bet kurio žmogaus gyvenime“, – sakė psichologė portalui „HuffPost“.

„Kai artimas draugas atmeta kvietimą dalyvauti vestuvėse, sunku likti ramiam, neįskaudintam, nepasijusti atstumtam, nepriimti tokio poelgio kaip asmeninio įžeidimo. Būsima nuotaka arba jaunikis gali imti manyti, kad į vestuves neatvyksiantis draugas nelaiko jo tokiu artimu, kokiu yra laikomas“, – aiškina I. S. Levine.

Tad ar įmanoma kaip nors atsisakyti to kvietimo nesužlugdant draugo lūkesčių ir nepasmerkiant bičiulystės? Tikrai taip, sako I. S. Levine, ypač jei žmonės yra brandūs. Toliau pateikta keletas psichologų ir vedybų specialistų patarimų, padėsiančiu rasti tinkamą būdą, kaip, gavus kvietimą, kuo delikačiau ištarti tą nelemtą frazę: „Deja, negalėsiu“.

Informuoti privalote kuo anksčiau

Šiuo atveju svarbi kone kiekviena minutė. Jei esate artimas (-a) jaunikio arba nuotakos draugas (-ė), tikėtina, kad jums numatyta vieta jaunavedžių pulke ar tarp svarbiausių svečių, todėl šiukštu negaiškite. Jei kuo skubiau pranešite negalį dalyvauti vestuvėse, galbūt jaunavedžiai nesunkiai ras, kuo jus pakeisti, sako renginių planuotoja Tracie Domino.

„Jaunavedžiai tikrai tai įvertins, ypač jei yra sudarę vadinamąjį B sąrašą iš asmenų, kuriuos galėtų pakviesti kam nors atsisakius, – sako ji. – Negudraudami nurodykite, kokios aplinkybės trukdo dalyvauti vestuvėse, ir būtinai pademonstruokite, kad džiaugiatės, jog draugai nutarė susituokti.“

Nepersistenkite aiškindami priežastis

Jei priežastis nedalyvauti vestuvėse išties rimta, galite pagrįstai viltis, kad draugai jus supras. Tiesiog paskambinkite arba susitikite ir glaustai paaiškinkite, kokioje padėtyje atsidūrėte, ir liaukitės nerimavę dėl priimto sprendimo, pataria etiketo specialistė Diane Gottsman. Tikrai nereikia leistis į ilgiausius išvedžiojimus apie tai, kaip apgailestaujate, kokiu niekšu jaučiatės ir pan.

„Lakoniškai pasakykite, kad jums dėl to liūdna, ir padėkokite už supratingumą“, – sako D. Gottsman.

Po pokalbio nedinkite iš jų gyvenimo ir jų nevenkite dėl to, kad jaučiatės kalti. Elkitės kaip suaugęs pilietis, brandus žmogus: kartkartėmis tikrai galite pasiteirauti, ar viskas klostosi sklandžiai, pademonstruoti savo palaikymą, išreikšti entuziazmą.
„Daugelis žmonių tokiais atvejais yra linkę atitolti, nes jaučiasi nepatogiai, nors turėtų būti kaip tik priešingai“, – sako D. Gottsman.

Pasidarykite šventę prieš vestuves arba po jų

Idėja pasidaryti šventę prieš vestuves arba po jų tikrai gali pataisyti padėtį. Galbūt bičiuliai susivilios kvietimu kartu pavakarieniauti arba sudalyvauti be jokios įtampos surengtose vaišėse jūsų namuose?

„Jei tik galite, sudalyvaukite kituose su vestuvėmis susijusiuose pasilinksminimuose, pvz., mergvakaryje, – pataria I. S. Levine. – Pasisiūlykite padėti, ypač jei numanote, kad jaunajai arba jos artimiesiems neprošal papildomos rankos.“

Atminkite: tikrai gali būti, kad jaunavedžiai suinteresuoti susiaurinti svečių ratą, todėl jūsų pranešta žinia nebūtinai juos nuliūdins

Nesijauskite pernelyg kalti, pranešdami apie nedalyvavimą: gali būti ir taip, kad sužadėtiniai suplukę laužo galvas, kaip teks apmokėti grandiozinę šventę, todėl kiekvienas atsisakymas joje dalyvauti palengvina jų dalią, užsimena Lori Stephenson, „LOLA Events in Chicago“ savininkė.

„Galiu nuoširdžiai pasakyti, kad bemaž visi jaunavedžiai slapta viliasi gauti kuo daugiau atsiprašymų dėl negalėjimo dalyvauti vestuvėse, – sako ji pusiau juokaudama. – Sudaryti svečių sąrašą nėra lengva iš dalies dėl to, kad jo ilgis dažniausiai lemia nusimatančias išlaidas, todėl atsisakymai dalyvauti dažnai nuliūdina mažiau nei prašymai patvirtinti kvietimus.“

Jaunavedžių įtūžio neturite priimti asmeniškai

Gali nutikti ir taip, kad nuotaka arba jaunikis, išgirdę apie atsisakymą dalyvauti vestuvėse, nepasistengs nuslėpti įtūžio. Privalote juos suprasti: pasirengimo vestuvėms erzėlis net patį ramiausią žmogų gali paversti pikčiausiu monstru. Gera žinia ta, kad vestuvių planavimas nesitęsia amžinai, ir jūsų draugų apmaudas greičiausiai su laiku aprims.

„Skirkite draugui (-ei) laiko susitaikyti su mintimi, kad neišvys jūsų savo vestuvėse. Gali būti, kad tai nutiks tiktai nutilus šventės šurmuliui, – sako I. S. Levine. – Jei ši situacija išvirs į neįveikiamą išbandymą, matyt, teliks konstatuoti, kad draugystę temdė kokia nors esminė problema, kuriai tik taip pavyko išryškėti.“

Bet kuriuo atveju turite įteikti dovaną

Nuo dovanos, deja, tikrai neišsisuksite.

„Nepamirškite išsiųsti vestuvinę dovaną ir būtinai pasirūpinkite, kad jaunuosius ji pasiektų laiku, – sako D. Gottsman. – Taip pademonstruosite gerus ketinimus ir džiugius lūkesčius.“

Galbūt kavos virimo aparatas arba koks kitas prietaisas bus priimtas tarsi alyvmedžio šakelė? Kad ir kaip būtų, bent žinosite, jog padarėte viską, kad išsaugotumėte draugystę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)