Mūsų protas mėgsta galvoti ir, atrodo, niekada nenori sustoti. Mes tiek daug galvojame, kad tai jau tapo pasauline epidemija.

Psichologijos profesorė Susan Nolen-Hoeksema iš Mičigano universiteto, atlikusi daug tyrimų nustatė, kad įprotis per daug galvoti ir analizuoti būdingas jauniems ir vidutinio amžiaus žmonėms. 73 proc. žmonių, kuriems 25-35 m., patenka į pernelyg daug galvojančiųjų kategoriją.

Įprotį per daug galvoti turi 57 proc. moterų ir 43 proc. vyrų.

Protas kartais primena 5 metų vaiką, kuris visko nori ir nesugeba ramiai nusėdėti vietoje. Jei leisite savo protui nuolat, be jokios pertraukos skuosti dideliu greičiu, tai bus tiesiausias kelias į beprotybę. Ilgainiui pajusite, kad protas tapo kalėjimu.

O jei išmoksite nuraminti protą, sugebėsite daug aiškiau mąstyti ir lengviau susikaupsite. Ir ilgainiui atsikratysite žalingo įpročio per daug galvoti.

11 citatų, kurias verta prisiminti, kai išvargina galvojimas

1. Niekada nebūsite laisvi, kol būsite įkalinti savo klaidingų minčių kalėjime.

2. Prieš kažką sakydami – įsiklausykite. Prieš reaguodami – pagalvokite. Prieš kritikuodami – palaukite. Prieš melsdamiesi – atleiskite. Prieš pasiduodami – pamėginkite.

3. Nustokite nerimauti dėl to, kas gali nepavykti. Džiaukitės tuo, kas gali pavykti.

4. Per didelis analizavimas – tai menas kurti problemas, kurių nebuvo.

5. Niekas pasaulyje negali sukelti tokio nerimo, kaip savo pačių mintys.

6. Nerimas lyg supamasis krėslas. Kažką darome, bet niekur nejudame.

7. Nustokite per daug galvoti. Jūs negalite visko kontroliuoti. Kas būna, tebūnie.

8. Brangus prote, nustok tiek galvoti. Man reikia miegoti.

9. Didžiausia nelaimingumo priežastis – per didelis galvojimas.

10. Negadinkite naujos dienos mintimis apie vakarykštę. Paleiskite ją.

11. Ramus protas sugeba išgirsti intuicijos balsą, neužgožtą baimės.

3 būdai, kaip nustoti per daug galvoti


1. Skirkite laiko pabūti gamtoje

Jei gyvenate ir dirbate mieste, toli nuo gamtos, jums ji ypač reikalinga.
Raskite laiko pabūti gamtoje. Per pietus pasivaikščiokite artimiausiame parke (vasarą parke galite pietauti – surenkite pikniką), išvykite atostogauti į gamtą. Jei sustiprinsite ryšį su gamta, jūsų protas aprims ir nustos viską analizuoti. Galite stebėti medžių, jų lapų, krioklių, dangaus, kalnų, ežerų ir pan. grožį. Pajuskite, kur linksta jūsų širdis.
Jei leisite sau atsipalaiduoti gamtoje, jūsų mąstymas taps aiškesnis.

2. Mintyse kartokite raminančius žodžius

Atkreipkite dėmesį į savo mintis šią akimirką... apie ką galvojate? Didžiausia tikimybė, kad didžiausias minčių srautas sukasi apie darbus, kuriuos reikia padaryti, arba apie žodžius, kuriuos jums pasakė, o jūs supykote. Galbūt jūs neigiamai galvojate apie save.

Nenusiminkite, nes jūs vieni tokie. Aplink mus tvyro tiek daug negatyvo, kad labai sunku išlaikyti teigiamą mąstyseną.

Tačiau neigiamų žodžių ir minčių srautui galima pasipriešinti, kartojant ramius, taikius žodžius. Kaskart pastebėję, kad imate per daug galvoti ir analizuoti, nerimauti ir jaudintis, sustabdykite šias mintis raminančiais žodžiais – tais, kurie jus labiausiai atliepia.

Pavyzdžiui: taika. Meilė. Šviesa. Viskas gerai. Gyvenimas geras. Man viskas gerai.
Nors tai nenuramins proto iki pačių gelmių, bet nustosite per daug analizuoti ir galėsite susitelkti į tai, kas iš tiesų svarbu šią akimirką.

Žodžiuose glūdi prasmė ir jėga, todėl pasinaudokite jais savo naudai, kai pajusite įtampą.

3. Medituokite

Medituojant sustabdomas per didelis minčių ir neigiamos informacijos srautas, bombarduojantis mūsų sąmonę kiekvieną sekundę. Taip pereinama į ramybės zoną.
Nors medituojant ir nereikia „išjungti“ smegenų, bet dauguma žmonių pajunta, kad jų minčių srautas iškart neįtikėtinai sulėtėja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)