Kiekvieną dieną girdime, o dažnai ir patys užduodame daugybę visiškai netaktiškų klausimų: klausinėjame mažai pažįstamų žmonių, ką reiškia jų tatuiruotės, domimės, iš kur randai, kiek uždirba, kaip sekasi asmeniniame fronte. Net emociškai atspariausią žmogų gali sutrikdyti tyčinis ar nesąmoningas pašnekovo netaktas. Laimei, yra keli būdai, kurie padės atmušti tokius išpuolius.

Pajuokauti. Aštriomis pastabomis žmonės svaidosi dažniau nei mokosi gerų manierų. Į kiekvieną nemalonų klausimą jums tikrai atsiras po kelis šmaikščius žodelius. Nereikia be reikalo vaizduoti ciniko, tačiau kartais be pajuokavimo išsiversti sunku.

Radikaliai keisti pokalbio temą. Bent jau apsimeskite, kad neišgirdote. Svarbiausia, paimti pokalbio vairą į savo rankas.

Kontrklausimas. Nelabai mandagu atsakyti klausimu į klausimą, tačiau kartais leistina. „Kokiu tikslu tuo domitės?“ – klasikinis atsakas įkyruoliui.

Parodome savo požiūrį į pašnekovą. Čia taip pat reikia aštraus liežuvio. Pereiti prie asmeniškumų – visada uždraustas būdas.

Išgirstų žodžių įvertinimas. Pasakykite, kad jo klausimas labai originalus. Jūsų mamą ir močiutę irgi labai jaudina klausimas, kada gi pagaliau sulauksite vaikų.

Ignoravimas. Galima pakeisti temą ir prabilti apie orus ar tiesiog nusišypsoti.

Tiesioginis klausimas nusipelno sąžiningo atsakymo, net jeigu tai bus atsisakymas atsakyti į klausimą.

Kartais nekorektiški klausimai užduodami siekiant pažeminti žmogų, įsitvirtinti jo sąskaita. Visgi tikėkimės, kad dauguma netaktiškų klausimų išsprūsta netyčia, ne pikto linkint, o greičiau dėl neišmanymo ar tiesiog troškimo užpildyti nejaukią pauzę. Tokiu atveju į šį netaktą galima paprasčiausiai užmerkti akis.