Etiketo ekspertė Lynn Taylor, parašiusi knygą „Tame Your Terrible Office Tyrant: How to Manage Childish Boss Behavior & Thrive in Your Job“, tikina, kad labiausiai erzinantys poelgiai skirstomi į dvi kategorijas: blogas manieras ir nemandagumą.

Blogos manieros apima liežuvavimą, nuopelnų prisiėmimą už kitų nuveiktus darbus ir kontrolę kiekviename žingsnyje. Blogai besielgiantys kolegos gali neigiamai veikti darbo našumą ir moralę. O nemandagūs bendradarbiai menkai išmano etiketo taisykles ar išvis jų neišmano.

„Prisiminkite tuos, kurie kramto gumą, nuolat zirzia, tranko stalčius, spragsi rašikliais ar nekreipia dėmesio į higieną ar stiprius kvapus skleidžiančius maisto produktus biure“, – primena L. Taylor.

Pasak etiketo specialistės, jeigu jaučiatės priversti pagarsinti savo nepasitenkinimą bendradarbiu, privalote tai daryti švelniai.

„Suorganizuokite pietus ar suraskite neutralią aplinką, kad galėtumėte draugiškai pasikalbėti, – pataria L. Taylor. – Pradėkite nuo teigiamų dalykų ir pasakykite, kad jums patinka dirbti kartu. Tada išsakykite, kas jums trukdo ar erzina bendradarbio elgesyje. Patikinkite, kad visiems bus daugiau naudos, jeigu dirbsite kartu harmonijoje. Visa tai reikia išsakyti teigiamai, optimistiškai.“

Dabar, kai jau žinote, kaip elgtis su erzinančiais kolegomis, galite norėti išsiaiškinti, ar tai, kas erzina jus, erzina ir kitus. Žemiau skaitytojai dalijasi labiausiai erzinančiais bendradarbių įpročiais.

1. Sara F.: „Kramtymas atvira burna ir garsus čepsėjimas“.

2. Mando R.: „Vadovauja viskam, nors net nėra vadovas“.

3. Becky G.: „Mano kolega mėgsta karpytis nagus prie darbo stalo. Nirštu su kiekvienu žirklių kirptelėjimu“.

4. Hannah M.: „Mano biure viename kambaryje yra šeši darbo stalai. Tas vaikinas prie savo darbo stalo karpėsi nagus, nuolat asmeniniais reikalais kalbėjosi telefonu ir visada labai garsiai leisdavo ventiliatorių, kuris į visus pūtė ir taip jau šaltą orą. Jis labai ilgai nepadirbo“.

5. Alexis S.: „Kalbėjimas be perstojo man dar nespėjus gurkštelėti kavos ar prisėsti“.

6. Laura O.: „Nusiauna batus ir neturi jokio supratimo apie asmeninę higieną“.

7. Beth W.: „Savo darbo stalą naudoja kaip asmeninę virtuvę, tada palieka nešvarius indus savaitėmis“.

8. Ariella W.: „Švilpavimas. Arba draugų ir šeimos istorijų pasakojimas, nors tų žmonių nepažįstu ir nesu net mačiusi“.

9. Barbara N.: „Agresyvus siekis gauti geriausias užduotis, nors yra kažkas, kas geriau tiktų tam darbui. Tada, kai to darbo tinkamai ar iki galo neatlieka, tenka estafetę perimti bendradarbiams ar vadovams“.

10. Rachel D.: „Skundikai, taip pat kaip vaikų darželyje“.

11. Christina A.: „Tingumas, dėl kurio visas likęs skyrius ar komanda atrodo prastai. Būdavau apsaugos darbuotoja ir kai kurie jų miegodavo“.

12. Nyssa R.: „Atėjimas į biurą tą minutę, kai prasideda pamaina. Nė minutės anksčiau. O paskui išeina dar nesibaigus pamainai ir visą laiką skundžiasi“.

13. Natasha O.: „Atsikrenkščia gerklę“.

14. Rhonda K.: „Eina taip garsiai, kad atrodo, jog per biurą perlėkė galvijų banda, nors jis dar ir kilimu dengtas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)