Nekompetetingas vadovas

Pabendravus su tokiu vadovu paaiškėja, kad jis sėdi ne savo vietoje ir neturi supratimo, kaip vadovauti ir ką kalbėti. Tačiau tai nereiškia, kad jis nesupranta, kas vyksta įmonėje – dažnai tokie vadovai turi savus atstovus, išmanančius savo sritį.

Kaip su juo dirbti? Jei jums sudėtinga bendradarbiauti su tokio tipo žmonėmis, jūs veikiausiai esate įsitikinę, kad šioms pareigoms reikalingos atitinkamos žinios ir įgūdžiai, kurių, deja, tas žmogus neturi. Jei jūs niekaip negalite padaryti įtakos tokiai padėčiai, tuomet jums bus geriau tiesiog su tuo susitaikyti, o ne badyti pirštu į konkrečius vadovo trūkumus ir aiškinti savo privalumus. Pasistenkite padėti jam savo žiniomis ir dirbkite taip, kad jis laikytų jus geru darbuotoju.

Garbėtroška

Žinoma, vadovybė turi viską kontroliuoti, bet viskam yra ribos. Tokio tipo vadovams valdžia yra svarbi ne dėl darbo rezultatų ir efektyvumo, o tam, kad patenkintų savo ego ir pasigirtų savo įtaka. Savo galvoje visus darbuotojus toks vadovas dažniausiai būna suskirstęs į patikimus ir jam naudingus bei antrarūšius. Atitinkamai su jais ir bendrauja, nepaisydamas to, kad visų darbuotojų pareigos daugiau ar mažiau vienodos.

Kaip su juo dirbti? Dirbti su tokiu vadovu yra sunkiausia, ypač tuomet, jei norite iškelti kokį nors klausimą. Vienintelė išeitis – pristatyti idėją taip, kad jam pasirodytų, jog prie jos prisidėjo ir jis. Jo ego bus paglostytas ir veikiausiai jis šios idėjos neatmes. Maža to, padėkoję už jo indėlį plėtojant šią idėją, galite pelnyti jo prielankumo taškų. Labai svarbu su tokiu vadovu nesiginčyti dėl smulkmenų – jei žinote, kad jūsų nuomonės išsiskirs, prieš praverdami burną gerai pagalvokite.

Familiarus vadovas

Įmonėje labai svarbu puoselėti profesinius santykius, bet jei yra galimybė pabendrauti draugiškai, nieko bloga tame nėra. Tačiau neretai nutinka taip, kad žmonės peržengia ribas ir tampa pernelyg familiarūs. Tokiems vadovams atrodo, kad jų pokštai yra patys juokingiausi (nors taip nėra), o jų elgesys gali sukelti daugybę nepatogių situacijų. Labai dažnai jo pavaldiniai neišdrįsta pasakyti, kad jis elgiasi nederamai ir kad perdėtas draugiškumas yra peržengęs ribas.

Kaip dirbti su tokiu žmogumi? Pats efektyviausias būdas – elgtis dalykiškai ir kuo anksčiau nubrėžti savo paties ribas. Jei iš karto parodysite, kad toks vadovo elgesys yra jums nepriimtinas, tuomet neįsivelsite į dar sudėtingesnes situacijas, kuomet bus dar sunkiau kažką pasakyti.

Pedantas

Dirbant su tokiu vadovu, sunku atsikratyti jausmo, kad esate nuolat stebimas: tai naudojate ne tos spalvos rašiklį, tai ne taip sudėjote dokumentus ir pan. Dažniausiai tai būna ne klaidos, o tiesiog kitoks požiūris. Būtent dėl to, kad vadovui kliūna įvairios smulkmenos, nuolat atrodo, kad esate stebimas tarsi pro mikroskopą, ir tai nėra malonu.

Kaip su juo dirbti? Tokie žmonės didžiulį dėmesį skiria smulkmenoms, todėl prieš imdamiesi naujos užduoties, viską labai smulkiai išsiaiškinkite. Tai padės jums suprasti jo norus ir padės išvengti „klaidų taisymo“. Be to, tai nuramins jūsų vadovą ir užmigdys jo budrumą, todėl jis netikrins kitų smulkmenų. Tiesa, šis metodas ne visada būna veiksmingas, todėl tiesiog išmokite nereaguoti jautriai į jo pastabas ir nekelti sau papildomo streso.

Robotas

Vadovo – roboto akyse jūs esate, tarkime, 17-as darbuotojas. Tokie žmonės praktiškai niekada nesuartėja su savo bendradarbiais ir net nesistengia tai kaip nors ištaisyti. Visi jų sprendimai yra grįsti tik matematiniais skaičiavimais, nes kitų žinių apie savo darbuotojus jie tiesiog neturi.

Kaip dirbti su tokiu žmogumi? Norėdami gerai sutarti su tokiu vadovu, turite kalbėti jo kalba. Jei turite kokią nors idėją, parenkite visą būtiną informaciją, surinkite statistinius duomenis ir išreikškite pasiūlymą skaičiais. Jei norite užmegzti su juo draugiškesnius santykius, darykite tai laisvesne forma. Pavyzdžiui, jeigu gavote nuo jo elektroninį laišką, atsakykite jam ne paštu, bet užeikite į jo kabinetą ir kalbėkitės akis į akį. Turėkite galvoje, kad tokie žmonės būna gana uždari, todėl nepersistenkite.

Aktyvios veiklos imitatorius

Šis tipas pažįstamas daugeliui: tokie vadovai mano, kad be jų sustos darbas, todėl, pasiraitoję rankoves, jie puola į kovą, nors ir nežino, ką ir kaip reikėtų daryti. Jis dirba vienas – pakelia visus ant kojų ir pasitraukia, dažniausiai nieko taip ir nenuveikęs. Tvarkytis paskui jį tenka likusiems darbuotojams, o tai juos dažniausiai erzina.

Kaip su juo dirbti? Geriausia su tokiu vadovu bendrauti ne vienam, o grupėje. Kai vėl atsidursite panašioje situacijoje, tiesiog ramiai ir paprastai pasakykite, kad tokie jo veiksmai trukdo kitų darbuotojų darbui ir neleidžia jiems atskleisti savo įgūdžių įmonės labui. Gali būti, kad toks viršininkas net nesupras, kad jo „pagalba“ kitiems tik apsunkina įmonės darbą.

Svajotojas

Tokie žmonės mėgsta svajoti ir ši ypatybė yra tiek jų privalumas, tiek trūkumas. Jie moka generuoti genialias mintis, bet kai tik ateina laikas jas įgyvendinti, jie nebegali jums padėti, nes detalių ir niuansų apgalvojimas yra ne jų sfera. Dažniausiai tuo metu jų mintis jau būna užvaldę nauji sumanymai.

Kaip su juo dirbti? Jei jums patikėjo tokią idėją įgyvendinti, iš karto išsiaiškinkite praktines detales, užduokite konkrečius, racionalius klausimus, su kuriais veikiausiai teks susidurti vėliau. Kol tokio vadovo dėmesys nenukrypo į kitą projektą, pasistenkite „ištraukti“ iš jo kuo daugiau informacijos. Jeigu jums iš pat pradžių akivaizdu, kad šiam planui kažko trūksta, nešvaistykite jam laiko – jūsų vadovas supras, kad šį kartą jo sumanymas liks tik idėja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)