Būdamas sąmoningas žmogus pastebi savo jausmus, emocijas, tarsi labiau sąveikauja su aplinka, nes dėl savo ištobulinto dėmesingumo pastebi daugiau detalių. Tačiau, iš pirmo žvilgsnio, tokie sąmoningumo privalumai ne visiems gali pasirodyti tokie jau reikalingi.

Gerai, kad pastebi, tačiau ką su visu tuo daryti? Atsakymas – sąmoningumą galime panaudoti, reikia jį pasitelkti tam, kad praskaidrintumėm savo vidų, atrastumėm savyje naujumo, išgirstume naujų savo vidinio balso įžvalgų. Mūsų vidus toks galingas, kad gali pakeisti visą mūsų išorinį pasaulį, sukurti naujas aplinkybes ir situacijas, perdėlioti scenarijus. Regimi pokyčiai įvyksta jei pasikeičia mūsų vidus, o žinant tai, kiekvieną kartą pajutus įstrigimą, galima greitai pastebėti išėjimą net ir užsispeitus kampe.

Taigi, sąmoningumas leidžia mums pastebėti dalykus. Pasinaudokime tuo. Atkreipę dėmesį į savo susierzinimą dėl, tarkime, kelionės metu sugedusio automobilio, pradėkime elgtis kitaip. Albertas Einšteinas yra pasakęs, kad didžiausia beprotybė kartojant tą patį veiksmą tikėtis kitokio rezultato.

Taigi, nervindamiesi, pykdami ir demonstruodami savo nepasitenkinimą dėl gaištamo laiko, dėl pilko dangaus ir drėgno oro, erzindamiesi dėl kitų kvailo ir nesuprantamo elgesio ar pakliuvę į situaciją, kurioje viskas turėtų būti kitaip, bet kažkodėl nėra, nieko nepakeisime. Ką tikrai galime pakeisti – tai savo elgesį ir požiūrį.

Kaip keičiasi situacijos ir įvykiai tai įgyvendinus?

Aplinkybės susiklosto naujai, pasisuka kita linkme. Juk jau pakankamai kartų įsitikinote, kad kritikuodami savo partnerį, kad ginčydamiesi ir nesutikdami su jo siūlymais arba jų neįvertindami, jūs tik numušate savo draugo ar sutuoktinio ūpą, iššaukiate jo kontrataką galiausiai virstančią judviejų konfliktu. Kaip nors pakeiskite savo elgesį – galite susilaikyti nuo kritikos, galite pabandyti suprasti partnerį – juk kiekvienas renkasi patį geriausią sprendimą, galite priimti savo partnerį ir besąlygiškai jį palaikyti.

Atradus veiksmingą metodą (arba giliau supratus dalyko veiksmingumą) natūraliai norisi jį kartoti – taip traukia pojūčių naujumas, būsenų ir jausmų šviežumas, kitoniškumas. Stebėkite savo minčių eigą, nes sąmoningai ją pakeitę kita linkme, galite pakeisti santykį ir su aplinkiniais. Pastebėkite, kaip reaguojate, pagaukite, ką tiksliai galvojate, pavyzdžiui, žvelgdami į sėkmingą, laimingą, besišypsantį žmogų.

Ar jūs susierzinate, o gal pradedate mintyse menkinti save? Kaip galite sąmoningai pakeisti jau senokai užsisukusį žeminančių minčių ratą? Galite pabandyti pasidžiaugti to žmogaus laime ir sėkme, galite mintyse pamatyti ir save su išsipildžiusiu noru ar pasiekta svajone, galite pagirti save už šiandien žengtą žingsnį tikslo link.

Svarbiausia – pakeisti savo minčių eigą. Tokiu būdu jūs sutraukysite jus supančiojusį tinklą ar perlipsite ratu jus apjuosusią tvorą. Sąmoningai pakeitę mintį, natūraliai panorėsite pakeisti savo elgesį, naujas elgesys padovanos jums naują būseną, o ši atvers galimybes kurti kitokias gyvenimo aplinkybes.