Dėl šių priežasčių visada pravartu turėti savo arsenale bent keletą psichologiškai veiksmingų priemonių – žinoti, kokiu judesiu ar žvilgsiu, mėginti siekti norimo rezultato.

Peržvelkite 12 toliau pateiktų psichologinių patarimų iš svetainės „Bright Side“ ir pamėginkite pritaikyti juos kasdienėse situacijose.

1. Jei norite perprasti menkai pažįstamus asmenis, papasakokite ką nors juokingo

Po vykusio pokšto arba įsibėgėjus ypač įdomiai diskusijai kiekvienas instinktyviai stengiasi pagauti labiausiai jam patinkančio asmens žvilgsnį. Taip elgiasi ir vyria, ir moterys. Tad jei norite kuo daugiau sužinoti apie tuos, su kuriais tenka bendrauti, būkite pasirengę papasakoti keletą juokingų istorijų.

2. Jei jaučiatės nervingi, pasistenkite atsipalaiduoti kramtydami

Prieš svarbų pokalbį, viešą pranešimą ar kokį nors kitą reikšmingą, be to, nerimą keliantį įvykį juntamą įtampą pasistenkite numalšinti kramtydami kramtomąją gumą arba net ką nors suvalgydami.

Tikra tiesa, kad pavojaus akivaizdoje niekas paprastai nesėda valgyti. Kita vertus, kramtymas savotiškai apgauna smegenis: nejučiom imame manyti, kad galime jaustis saugūs, todėl atsipalaiduojame. Kramtant smegenims nusiunčiamas signalas, padedantis nuslopinti įtampą ir nusiraminti.

3. Jei siekiate išgauti kokią nors informaciją, nesiliaukite stebeilijęsi pašnekovui į akis

Jei nesate patenkinti pašnekovo pateiktu atsakymu arba įtariate, kad jums sakoma ne visa tiesa, tiesiog nenuleiskite nuo jo įdėmaus žvilgsnio.

Tyla tokią akimirką ims atrodyti tiesiog nepakeliama, todėl pašnekovas ryšis iškloti bet kokią informaciją, kad tik ją nutrauktų.

4. Kad per pokalbį dėl darbo nuslūgtų įtampa, įsivaizduokite, kad būsimas darbdavys – geras jūsų bičiulis

Kad kuo mažiau jaudintumėtės atsakinėdami per egzaminą ar dalyvaudami svarbiame darbo pokalbyje, pamėginkite įsivaizduoti, kad priešais jus sėdintis asmuo – seniai matytas ir išsiilgtas jūsų bičiulis. Taip pavyks labai greitai nusiraminti, todėl atsakyti į užduodamus klausimus bus daug paprasčiau.

5. Jei dirbant tenka dažnai bendrauti su žmonėmis, pasistatykite už savęs veidrodį

Jei kasdien susiduriate su galybe žmonių ir norite, kad bendravimas su jais keltų kuo mažiau streso, pasikabinkite už savęs kad ir nedidelį veidrodį. Išsyk pastebėsite, kad žmonės elgiasi mandagiau ir yra kur kas labiau linkę valdytis, mat nė vienam nemalonu žvelgti į piktą ar susierzinusį savo atvaizdą.

6. Jei jaučiate į jus įbestą žvilgsnį ir norite išsiaiškinti, kas jus stebi, tiesiog nusižiovaukite

Žiovulys – vienas iš labiausiai užkrečiančių veiksmų. Norėdami išsiaiškinti, kas jau kurį laiką niekaip nenuleidžią nuo jūsų akių, tiesiog nusižiovaukite ir tuojau pat apsižvalgykite. Jus stebėjęs asmuo veikiausiai žiovaus.

7. Jei norite nutraukti pašalinių kivirčą, pasiūlykite ko nors užkąsti ir atsistokite tarp į ginčą įsivėlusių asmenų

Valgymas asocijuojasi su atsipalaidavimu ir ramybe. Mažai tikėtina, kad kas nors ryšis užsipulti valgantį žmogų, todėl pasiūlant užkandį neretai pavyksta labai greitai užglaistyti konfliktą.

8. Jei norite atsikratyti kokiu nors daiktu, perduokite jį ką nors jums sakančiam asmeniui

Pasiteiraukite ko nors asmeniško arba paprašykite pateikti nuomonę kokiu nors klausimu. Kalbančio žmogaus smegenys tiek užimtos minčių formulavimu ir raiška, kad visa kita jis atlieka automatiškai. Tokioje situacijoje žmogus paims bet kokį jiems duodamą daiktą apie tai nė nesusimąstydamas.

9. Kad būtų paprasčiau susidraugauti, paprašykite kokios nors paslaugos

Prašymas turėtų būti labai nesudėtingas. Galite paprašyti paduoti druskos, servetėlę, popieriaus lapą ar rašiklį. Paslaugą darantis asmuo nejučiom ims manyti, kad jam patinkate, nes jis juk jums pasitarnauja.

10. Jei susitikimas išties svarbus, planuokite jį dienos pradžioje arba pabaigoje

Taip jau yra, kad geriausiai žmonių atmintin įstringa dienos pradžioje arba pabaigoje pasakyti žodžiai. Kitu metu vykstantys įvykiai paprastai palieka ne tokį ryškų prisiminimą. Dėl šios priežasties svarbius susitikimus verta skirti pačioje darbo dienos pradžioje arba nukelti į jos pabaigą. Jie, pavyzdžiui, ketinate dalyvauti pokalbyje dėl darbo, pasistenkite būti pirmas arba paskutinis pašnekovas.

11. Norėdami išsiaiškinti žmonių emocijas, atkreipkite dėmesį į jų kojų padėtį

Kojų padėtis gali padėti išsiaiškinti tikrąsias žmonių emocijas. Jei jums priėjus jie pasisuka tik kūnais, bet kojų pirštų į jus neatgręžia, manyti, kad jiems patinkate, ko gero, nereikia.

Beje, skirtingomis kryptimis pasuktos pėdos rodo, kad žmogus norėtų kuo greičiau pasišalinti.

12. Jei norite pelnyti kitų pasitikėjimą, kartokite jų veiksmus

Kartodami kito asmens gestus, pozas ar mimikas galite be vargo pelnyti jo pasitikėjimą. Taip nutiks net tuo atveju, jei žmogus to nepastebės. Dėl sau būdingų judesių jis ims laikyti jus panašiu į save, o daugelis juk save mėgsta. Didžiausias tokios taktikos pavojus – persistengti, tad būkite budrūs.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)