Pirmoji šių frazių grupė sudaryta iš išsireiškimų su priešdėliu „tu gi…“ Tu gi mama, tu gi moteris, tu gi šeimininkė ir t.t. Frazių tikslas – priversti žmogų būti patogiu manipuliatoriui. Tokios frazės sukelia kaltės jausmą.

Juk tikrai, kas tu per šeimininkė, jei negali pagaminti šito patiekalo, kas tu per žmona, jei nepasitinki vyro su gundančiais naktinukais ir panašiai.

Apsauga nuo tokios manipuliacijos gali tapti koks nors iš anksto paruoštas atsakymas. „Tu gi mama!“ – išgirdote priekaištą. Ir išdidžiai atsakykite: „Ir ne šiaip mama, o pati geriausia pasaulyje!“

Mano artimieji ilgai mėgino terorizuoti mane fraze „Tu gi psichologė!“

Ir tikrai, juk psichologai ne žmonės, jie niekada nejaučia baimės, pykčio, įniršio, niekada nepakelia balso ir apskritai kakoja drugeliais.

Tačiau aš pasirinkau gynybos būdą ir dabar atsakau fraze: „Ne, mielasis, šiuo konkrečiu momentu aš esu baisi neurotikė!“

Antroji manipuliavimo frazių grupė: „Aš tuoksiuos su tavimi, jeigu… (numesi svorio, išeisi iš darbo, pagimdysi man vaiką, nustosi bendrauti su draugėmis)“

Netikėkite. Gal ir paims į žmonas, tačiau netikėkite, kad būsite laimingos. Bet kokie santykiai, pagrįsti žodžiu „jeigu“ yra pasmerkti žlugimui. „Jeigu“ – tai kodas, slaptas šifras. Jame slypi šantažas ir manipuliacija. Jame slypi nemeilė. Jame slypi aklavietė, kelias į niekur.

Ir dėl to geriausias atsakymas bus: „Jeigu aš daugiau tavęs nebepamatysiu savo gyvenime, tai bus pati geriausia tavo dovana. Čiau!“

Paminėtos manipuliacijos priskiriamos negatyvioms manipuliacijoms, kadangi veikia žmogų per kaltės jausmą.

Tačiau esama ir pozityvių manipuliacijų. Tai – trečioji grupė. Praktiškai visuose moteriškuose žurnaluose pilna patarimų kaip pasiekti iš vyro ar partnerio kokių nors veiksmų, pavyzdžiui, kad pataisytų liūdnai pagarsėjusį čiaupą. „Mielasis, geriau už tave to niekas nepadarys!“ – frazė, kurią rekomenduoja žurnalai, kad galima būtų manipuliuoti vyru.

Iš tikrųjų tai – didžiulė klaida. Manipuliavimas, netgi pozityvus, prie gero dar niekada neprivedė.

Pirmas dalykas – nenuoširdumas pajaučiamas iš karto, pasąmonės lygmenyje. Galite kalbėti, ką tik norite, tačiau falšo nuslėpti neįmanoma. Antra – tokio tipo frazės dažniausiai sukelia agresiją. Jūsų vyras nėra toks idiotas, kad nesuprastų, jog jūs negalite rimtai manyti, kad čiaupą jis moka pataisyti geriau už šio darbo profesionalą.

Pateiksiu pavyzdį iš artimųjų gyvenimo. Vienas giminaitis ilgą laiką kenčia nuo alkoholizmo. Jis ir kodavosi, ir gydėsi, ko tik nedarė, niekas nepadėjo. Maždaug prieš pusmetį jis sutiko gultis į reabilitacijos centrą, viskas ėjosi lyg ir gerai.

Tačiau vieną gražią dieną jis nusprendė iš ten išeiti. Kai pradėjome aiškintis, kas atsitiko, paaiškėjo, jog jis įsižeidė dėl pasveikinimo su gimimo diena. Vadovaudamiesi psichologijos knygomis, kuriose visiškai teisingai sakoma, kad alkoholizmas, kaip taisyklė yra nereikalingumo jausmo ar negautos meilės pasekmė, nevykėliai centro psichologai visais būdais stengiasi parodyti, kad pacientas reikalingas ir mylimas, tačiau naudoja tam tokius grubius ir primityvius metodus, kad net šleikštu.

Jie ištisą dieną jį sveikino, žmogus jau nebežinojo, kur slėptis nuo tų sveikinimų. Iš pradžių sutriko, o paskui kilo pyktis, kad jie jį visišku debilu laiko.

Ir juk tikrai – jis yra 50-ies metų sulaukęs suaugęs protingas vyriškis ir negali nesuprasti, kad visiškai jam svetimi žmonės negali mylėti jo ta motinos meile, kurios jam taip trūko. Galiausiai teko padėti daug pastangų, užglaistant situaciją, kad galima būtų gydytis toliau.

Nė viena manipuliacija neduos trokštamo rezultato. Sveikus ir harmoningus santykius galima kurti tik nuoširdumu. Visa kita galima pavadinti makaronų kabinimu ant ausų.