Tai rodo ir mano prastesni pažymiai. Grįžtu namo po pamokų, pavalgau, peržiūriu socialinę mediją ar grįžtu iš treniruotės, ar susitikimo ir kai ruošiuosi kibti į darbus, staiga dingsta noras, atrodo, kad kažkas siurbtų iš manęs energiją. Dažnai būnu vienas, man taip yra daug geriau, kai aplinkui yra ramuma.

Gal aš darau kažką ne taip ir po to nebenoriu mokytis? Noriu jūsų patarimo – ką daryti, kad nedingtų noras ir energija mokslams?

Gabrielius (vardas pakeistas)

Komentuoja psichologė Ramvydė Vitartaitė:

Labas, Gabrieliau, džiaugiuosi, kad rūpiniesi savimi ir kreipiesi pagalbos. Iš Tavo laiško suprantu, kad susiduri su motyvacijos ir energijos stoka mokymuisi, kas anksčiau Tau nebuvo būdinga. Įtari, kad tai galėjo prasidėti nuo mokslo metų pradžios.

Iš šio Tavo trumpo laiškučio sunku suprasti, dėl ko Tau nėra motyvacijos ir noro mokytis, todėl savo atsakyme bendrai apžvelgsiu galimas priežastis ir būdus, kaip galėtum sau padėti.

Laiške rašai, kad dabar mokaisi dvyliktoje klasėje ir pastaruoju metu (o galbūt nuo mokslo metų pradžios) sunku prisiversti mokytis. Manau, kad Tavo gyvenime dabar yra svarbus laikotarpis, kada greitai prasidės egzaminai, baigsi mokyklą, reiks apsispręsti, ką nori daryti toliau, kokį save nori matyti ateityje, galbūt teks palikti tėvų namus… Tai reikšmingi įvykiai, kurie skatina žengti pirmus žingsnius į suaugusiųjų gyvenimą ir tapti savarankiškam. Tai gali sukelti baimę pasirinkti ne taip, nežinomybės jausmą ateities atžvilgiu. Ilgainiui šie jausmai sukelia stresą ir energijos stoką. Greičiausiai būtent dėl to ir jauti motyvacijos stoką, nenorą mokytis, energijos trūkumą. Tai yra normali reakcija į ateityje laukiančius reikšmingus įvykius.

Galbūt Tavo motyvacija mokytis padidėtų, jei sau apsibrėžtum, ką veiksi baigęs mokyklą? Ar norėsi kur nors įsidarbinti ir padaryti pertrauką? Ar studijuoti? Su kokia specialybe norėtumei sieti savo ateitį? Kokios galimybės tai įgyvendinti? Ką apie tai galvoja tėvai, draugai, mokytojai? Kokių baigiamųjų egzaminų rezultatų reikia pasiekti savo tikslui? Ką galėtum padaryti jau dabar, kad būtum arčiau savo tikslų? Apsibrėžus ateities planus, nusistačius aiškius tikslus lengviau matyti kryptį, kuria judėsi toliau, todėl atsiranda daugiau motyvacijos.

Taip pat minėjai, kad dažnai būni vienas, nes Tau taip geriau, kai aplinkui ramuma, tačiau socialinis palaikymas iš draugų, tėvų ar veikla, kuri nukreipia mintis, taip pat padeda įveikti nerimą, atgauti motyvaciją, pasikrauti energijos. Buvimas vienumoje, kai yra patiriami sunkumai, dažnai dar labiau paskatina prastą savijautą, įkyrias mintis dėl mokslų, sustiprina motyvacijos trūkumą ir panašius dalykus.

Pasidalijimas savo savijauta su Tau artimais žmonėmis, kuriais pasitiki, nuimtų įtampą ir taip suteiktų energijos. Galbūt vertėtų pasikalbėti su savo bendraamžiais apie Tave kamuojantį motyvacijos ir energijos trūkumą mokslams? Greičiausiai jie jaučiasi panašiai, kaip ir Tu, nes jūsų laukia toks pat likimas – priimti reikšmingus sprendimus dėl ateities. Pamatęs, kaip kiti tvarkosi su motyvacijos, energijos trūkumu galbūt rastumei būdus, kaip sau padėti? Galbūt toks pasikalbėjimas įkvėptų mokytis?

Tikiuosi mano atsakymas padės Tau atrasti būdus, kai sau padėti. Sėkmės!

Šaltinis
Temos
http://psichika.eu