Jei norite tiksliai žinoti, ar viską darote tinkamai, tam, kad vieną dieną galėtumėte džiaugtis susikurta finansine gerove, susipažinkite su 10 aplinkybių, siunčiančių ženklą, kad esate netinkamame kelyje.

Dirbate sunkiai, bet neišmaniai

Mokykloje išmokstame, kad dirbant sunkiai gyvenime galima pasiekti šio to reikšmingesnio, rašo „The Independent“. Deja, kaip teigia žinomas finansų konsultantas Ricas Edelmanas, sunkus darbas – tai tik pusiaukelė. „Jei gyvenime tik sunkiai dirbate, niekada nebūsite turtingas, nes nepakanka vien tik daug dirbti tam, kad uždirbtumėte pinigų, kuriuos galėtumėte atidėti“, – patikino jis.
Jo teigimu, besirūpinantieji finansine ateities gerove turėtų dirbti ne tik sunkiai, bet ir išmaniai. Vienas jo siūlomas būdas – investuoti pinigus į akcijų biržas ar pensijų fondus. Tokių priemonių galima imtis pernelyg nerizikuojant ir nesistengiant, net laiko tam daug neprireiks.

Per daug dėmesio skiriate taupymui ir per mažai – uždirbimui

Dar vienas būdas dirbti išmaniai – didinti ne tik santaupas, bet ir pajamas. Taupymas – esminis veiksnys siekiant finansinės gerovės, bet jokiais būdais negalima pernelyg susitelkti į taupymo sritį ir kur kas mažiau dėmesio skirti būtinybei uždirbti daugiau.

„Žmonės taip stipriai sutelkia dėmesį į nuolaidų kuponus, kad praleidžia kur kas reikšmingesnės didesnio masto galimybes“, – teigė S. Sieboldas. Nėra jokio poreikio apleisti praktinių taupymo strategijų. Jei vis tik pageidaujate reikšmingiau pagerinti savo finansinę situaciją, nustokite nerimavę dėl išleidžiamų pinigų ir susitelkite į galimybes jų kuo daugiau uždirbti. Bendras milijonierių bruožas – vystomi daugybiniai pajamų kanalai ir išmanūs taupymo įpročiai.

Perkate tai, ko negalite sau leisti

Jei gyvenate ne pagal galimybes, apie turtus svajoti neverta. Net jei pajamos didėja, vis dėlto nepatartina skubėti ir šiek tiek padidėjusiomis pajamomis teisinti norą iš esmės keisti gyvenimo būdą.

„Neleidau sau įsigyti pirmojo prabangaus laikrodžio ar automobilio, kol mano verslai ir investicijos negarantavo saugių ir užtikrintų pajamų srautų“, – asmenine sėkmės formule dalinosi milijonierius Grantas Cardone’as.

Jus tenkina pastovus atlyginimas

Vidutiniokai renkasi gauti laiku mokamą atlyginimą, o turtingi sutinka gauti atlygį, atspindintį rezultatus, ir dažniausiai dirba savarankiškai.

„Žinoma, yra aukšto lygio samdomų darbuotojų, tačiau tenka pripažinti, kad saugiausias kelias finansinio klestėjimo link yra lėčiausias, – pripažino S. Sieboldas. – Didieji žaidėjai dirba sau ir tai yra greičiausias kelias į turtą. Kol sėkmingiausieji plėtoja savo verslą ir kaupia kapitalą, masės gyvena iš vidutinių atlyginimų, dirba samdomą darbą ir tenkinasi kukliais kasmetiniais atlyginimo pakėlimais“, – pripažino S. Sieboldas.

Dar nepradėjote investuoti

Vienas efektyviausių būdų uždirbti daugiau pinigų – investavimas: kuo anksčiau jo imsitės, tuo bus geriau.

„Vidutiniškai milijonieriai investuoja 20 proc. kasmetinių pajamų“, – konstatavo Ramitas Sethi, parašęs didelio pasisekimo sulaukusią knygą „I Will Teach You to Be Rich“. „Jų turtas matuojamas ne pinigų suma, kurią jie uždirba per metus, o jų gebėjimu taupyti ir investuoti“, – pridūrė jis. Visai nebūtina būti asmeninių finansų ekspertu ar naudoti madingo ekonominio žargono tam, kad galėtumėte investuoti. Neprivalote būti kilęs iš pasiturinčios šeimos ir netgi nebūtinai turite uždirbti daug.

Svetimų svajonių įgyvendinimas

Jei norite sėkmės, privalote mylėti tai, ką darote. Kitaip tariant, būtina tiksliai apibrėžti tikslą ir jo siekti. Labai daug žmonių daro klaidą siekdami ne savo svajonės, pavyzdžiui, pildydami tėvų troškimus.

„Kai įgyvendini kito žmogaus svajones ar sieki svetimų tikslų, galiausiai gali pasijausti nelaimingas dėl pasirinktos profesijos“, – rašo Thomasas Corley, penkerius metus skyręs domėjimuisi milijonierių gyvenimu.

Retai išeinate iš komforto zonos

Jei trokštate finansinio klestėjimo ir sėkmės, neišvengiamai teiks susitaikyti su neužtikrintumu ir diskomfortu. Turtingieji žvelgia į nežinomybę ramiai.

„Fizinis, psichologinis ir emocinis komfortas – pirminis vidurinės klasės atstovų tikslas, – patikino S. Sieboldas. – Sėkmingiausieji anksti suvokia, kad milijonus uždirbti nėra lengva, o komforto poreikis gali sužlugdyti. Jie išmoksta jaustis patogiai veikdami neužtikrintumo aplinkybėmis.“ Maža to, turtingi žmonės išmoksta susidoroti su baimėmis ir ryžtis pamatuotoms rizikoms vardan sėkmės.

Neturite aiškaus tikslo

Jei norite turėti svarų kapitalą, procesą palengvinsite ir paversite jį malonesniu turėdami aiškų tikslą ir tada ruošdami finansinį planą šiam tikslui pasiekti. Norite įsigyti namą? Pageidaujate gyventi užsienyje, o gal jūsų svajonė – kasmėnesinės kelionės? Svajojate apie ramią senatvę? Aiškiai nustatykite tikslus ir nuosekliai jų siekite.

Turtingi asmenys pasirengę dėl finansinės gerovės pasistengti. Prireikia susitelkimo, drąsos, žinių ir daugybės pastangų, bet tai yra įmanoma, jei turite išsikėlę aiškius tikslus ir viziją. „Pagrindinė priežastis, dėl kurios žmonės negauna to, ko nori, – jie nežino, ko nori, – patikino jis. – Turtingi žmonės aiškiai žino, ko nori.“

Iš pradžių pinigus leidžiate, o tada taupote likučius

Jei norite būti turtingi, visų pirma sumokėkite sau. „Dauguma žmonių uždirbę skuba pinigus atiduoti kitiems, – teigė milijonierius ir knygos „The Automatic Millionaire“ autorius Davidas Bachas. – Jie sumoka nuomą, atlieka pavedimą į kreditinę sąskaitą, atsiskaito su tiekėjais, moka mokesčius ir t. t.“

Užuot leidę ir tada taupę likučius, geriau juos taupykite iš anksto. Aštuntadalį pajamų perkelkite į ekstrinį fondą arba į taupomąją sąskaitą – automatizuokite šį procesą. Toks sprendimas tinkamesnis nei įprastinis pinigų kaupimas. Maža to, pinigus laikydami taupomojoje sąskaitoje juos auginsite, jei paversite indėliu.

Netikite galimybe praturtėti

„Vidutiniokas mano, kad turtai – tik išrinktųjų privilegija, – apgailestavo S. Sieboldas. – Svarbu suvokti, kad kapitalistinėje visuomenėje kiekvienas turi teisę į turtus, jei tik nori sukurti bendrą vertę.“ Pradėkite save skatinti tapti turtingu žmogumi. Turtingieji turi didelių lūkesčių. Kodėl gi neuždirbus to pirmojo milijono jau artimiausioje ateityje?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)