Kelias į finansinę nepriklausomybę grįstas ne vien pajamomis, tai daugiau susiję su požiūriu į pinigus. Milijonieriaus mąstymui būdingi keturi bruožai. Jų paisydami nebūtinai tapsite milijonieriais, bet tai tikrai užves ant kelio, rašo lifehack.org.

1. Metas išsiaiškinti, kuo skiriasi aktyvai nuo pasyvų

Visi žinome tradicinį aktyvų ir pasyvų apibrėžimą. Namai, investicijos, grynieji pinigai ir visa kita – vertybės, aktyvai, turtas. Tačiau aktyvai – ne tik tai, kas turi vertę, bet tai, kas prideda vertės.

Tarkime, norite nusipirkti automobilį. Automobilis turi vertę, bet prie jūsų grynojo turto jis nepridės nė cento vertės. Atvirkščiai – jo išlaikymas kainuos, reikės mokėti už draudimą, pilti degalų... Sulig kiekviena diena mažės automobilio vertė. Taigi automobilis yra pasyvas.

Jei būtumėte taksi vairuotojas, automobilis būtų aktyvas, nes kasdien su juo uždirbtumėte pinigų. O eiliniam vartotojui automobilis tėra daiktas, kuriam leidžiami pinigai. Jei taip mąstysite, leisite pinigus augiausia tiems dalykams, kurie prisideda prie finansų didėjimo.

2. Raskite būdų didinti pasyvias pajamas

Dauguma žmonių užsidirba pragyvenimui eidami į darbą. Tai – aktyvų pajamų pavyzdys. Jei norite gauti atlyginimą, kiekvieną darbo dieną einate į darbą. Nustosite dirbti, nebegausite atlyginimo. Jūsų gerovė priklauso nuo to, kiek galite dirbti.

Daugumai žmonių kaupti pasyvias pajams reiškia investuoti pinigus. Investuodami į akcijas, vertybinius popierius, kas mėnesį galite gauti procentų, nieko neveikdami. Daugelis milijonierių ieško kitokių pasyvių pajamų didinimo šaltinių, pvz., investuoja į nekilnojamąjį turtą, paskui jį nuomoja.

Kitas pavyzdys – investavimas į verslą. Atsiminkite – nebūtina investuoti pinigus, galite investuoti laiką, įkuri verslą, kuris vyksta savaime, pvz., interneto svetainę – po pradinio įdirbio tai tampa savaime funkcionuojančia sistema.

3. Nepasiduokite baimei

„Pirk atsargiai, parduok drąsiai“ – dažnai vartojamas versle posakis ir patarimas.

Pamenate 2008 m. ekonominę krizę? Sprendžiant iš finansinių publikacijų, visi tuo metu investavę į akcijų rinką buvo kvailiai. Ir vis tik praėjus trejiems metams po recesijos, vidutinis metinis pelnas buvo 11,9 proc.
Milijardierius investuotojas Warrenas Buffetas sako taip: „Bijok, kai kiti godūs, o kai kiti bijo, būk godus.“

4. Gyvenkite kiek kukliau, nei leidžia jūsų pajamos

Nesvarbu, ar per metus uždirbate 20 tūkst., ar 200 tūkst., svarbu, kad gyventumėte kiek kukliau, nei leidžia pajamos. Žmonės linkę vos padidėjus pajamos, išleisti daugiau, tačiau patartina taupyti, tai pradėkite šiandien pat.

Jei per mėnesį galite atidėti tik 10 eurų, tebūnie tai pradžia. Jei padidės jūsų pajamos, toliau taupykite, neskubėkite visko išleisti.

Materialių daiktų teikiamas džiaugsmas greitai blėsta. Vieną dieną pasitaikys proga – gal puikus namas, galbūt šansas investuoti į sėkmingą verslą. Pasitaikius galimybei, reikia turėti finansinių išteklių, kad galėtumėte ja pasinaudoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)