Tai nėra naujas reiškinys, tačiau šiandien noras būti populiariam tapo vienu svarbiausiu visuomeninio gyvenimo komponentu, nuoširdumą ir šiltus santykius nustūmusiu į antrą planą. Ypač paauglystėje.

Populiarumo įkaitai

Populiarumas tarp 10-15 metų paauglių ypač svarbus. Visur egzistuoja grupės, kurių aprangą, elgesį ir stilių mėgdžioja kiti. Populiarieji bendraamžių suvokiami kaip „valdantys mokyklą“.

Dėl natūralių fiziologinių ir emocinių pokyčių paaugliai tampa sunkiai valdomi, išryškėja įvairios priešinimosi, nepaklusnumo ir protesto formos. Čia dažnai galioja džiunglių įstatymas „išlieka stipriausieji“. Siekdamas būti populiarus, paauglys padarys bet ką, kad tik pateisintų buvimo „kietu“ įvaizdį.

Vėlesnės brandos metu daugelio požiūriai keičiasi, formuojasi kitos vertybės, poreikiai ir galimybės jiems tenkinti. Populiarumo siekimas niekur nedingsta, tik jo siekiama kitur: mokslo, meno, sporto srityse. Anksčiau tenkinusi grupė tampa per ankšta ir naujų pomėgių vis dažniau pradedama ieškoti už jos ribų.

Tuo tarpu lyderiai, kurių populiarumas dažniausiai paremtas gražia išvaizda ir turtingų tėvų pinigais, taip ir įstringa jame. Paauglių psichologės Sara Eisen tyrimai rodo, kad populiariausieji paaugliai suaugę dažniau tampa vidutinybėmis lyginant su tokiai grupei nepriklausiusiais ar anksčiau ją palikusiais, kadangi taip ir neatranda savo pašaukimo, nes jo niekada neieškojo.

Nepopuliarus, bet laimingas

Būti populiariam ir būti mėgiamam, panašiai kaip būti madingam ir būti stilingam – nėra tas pats. Populiarumas, kaip ir mada – griežtos taisyklės ir reikalavimai tiems, kas nori priklausyti grupei. Tuo tarpu patrauklumas kaip stilius – tam tikrų manierų, savybių ir kitų ypatumų rinkinys, formuojantis individualybę.

Vyresni 17-18 metų moksleiviai labiau nori būti mėgiami nei populiarūs, nes populiarumo dažnai siekiama išduodant savo įsitikinimus. Pats tokių nemėgsti, bet nori tokiu būti. Ankstyvoje paauglystėje dėl to nekyla didesnių problemų paaugliui, nes tuo metu norisi prieštarauti viskam, net ir sau. Tačiau vėlesniame amžiuje tai pradeda slėgti.

Be to, populiarūs nori priklausyti grupei. Vienas pats sau populiarus nebūsi, tam reikalinga grupė, kuri yra lyg populiarumo patvirtinimas. Tuo tarpu aplinkinių mėgiamiems to nereikia, jie elgiasi natūraliai ir yra iš tų, apie kuriuos sakoma: „Jis iš tiesų kažką turi“.

Ir ko nepadarysi dėl kitų dėmesio

Troškimas būti populiariu kai kuriems gali tapti visa apimančiu tikslu. Daugelis paauglių mano, kad populiarumas lygus sėkmei ir yra pasiruošę viskam, kad jo pasiektų. Dėl to patiria įtampą, nerimą ir didžiulį stresą.

Paaugliai linkę į konformizmą ir jiems ne visada pavyksta atsakyti į klausimus, kodėl vienaip ar kitaip elgiasi. Čia gali padėti tėvai. Pirmiausia, primininti, kad kiekvienas asmuo yra individualus, tikri draugai juos priims tokius, kokie yra, nesistengdami jų keisti ir neatsižvelgdami į finansinę padėtį ar išorinį blizgesį. Antras dalykas – kalbėjimas su vaiku. Tik kalbėdami galėsite suprasti, kodėl jis vienaip ar kitais elgiasi. Gal pastebėsite, kad jam trūksta gebėjimų pasakyti „ne“ arba jį stipriai užvaldęs nepasitikėjimo savimi ir noro paklusti kitiems jausmas.

Yra keletas ženklų, rodančių, kad pasikeitęs vaiko elgesys yra ne įprastas paauglystei būdingas elgesys, o noras bet kokia kaina įgyti populiarių bendraamžių statusą.

Pokyčiai išvaizdoje. Paaugliai mėgsta eksperimentuoti su mada, tačiau jei tie pokyčiai yra labai staigūs, dramatiški ir toli prasilenkia su paauglio įprasta išvaizda – verta susirūpinti.

Metama anksčiau mėgta veikla. Paauglystė – ieškojimų metas. Bet jeigu vaikas staiga meta užsiėmimą, kuris anksčiau teikė malonumo, būtina išsiaiškinti priežastis. Gali būti, kad, tarkime, grojimo pianinu pamokos neatitinka populiarių paauglių pomėgių. Kitas ženklas – staigus susidomėjimas sportu ar kita veikla, kuri išstumia iki to mėgtus užsiėmimus nors paauglys neturi tam nei polinkio, nei gabumų, bet tai madinga tarp populiariųjų. Kyla pavojus iškreipti savų gebėjimų suvokimą. Rezultatas – nepasitikėjimas savimi.

Senų draugų vengimas. Su nauja mokykla, klase ar veikla keičiasi ir žmonių ratas. Tačiau siekdamas populiariųjų draugystės paauglys gali pradėti vengti bendravimo su vienu ar kitu senu draugu, jei jis neatitinka populiariųjų statuso ar iš vis pradėti gėdytis jo. Todėl svarbu išsiaiškinti, kas verčia išbraukti senus draugus iš savo gyvenimo.

Žalingas elgesys. Retkarčiais grupės spaudimas gali pastūmėti paauglį išbandyti rūkymą, alkoholį ar kitas narkotines medžiagas. Ir nors jis žino, jog taip elgtis nedera, troškimas bet kokia kaina „įsipiešti“ į grupę gali būti stipresnis už gebėjimą atsispirti.

Mitai apie populiarumą

Populiarūs turi daug draugų. Nebūtinai. Dažniausiai patys būdami pasipūtę draugus renkasi pagal tai, kokius drabužius jie vilki. Tokioje aplinkoje daug konkurencijos ir apkalbų, bet mažai pasitikėjimo ir nuoširdumo. Draugai netikri ir laikini – neatitinki normų, baigiasi draugystė.

Populiarūs vadovauja miniai. Nevisai. Dėl baimės prarasti populiarumą grupių lyderiams dažniau nei jų pasekėjams reikia nuolatinio populiarumo patvirtinimo. Todėl jie greičiau ne vadovauja grupei, o tampa jos įkaitais.

Populiariems paauglystėje labiau sekasi vėlesniame gyvenime. Kartais būna atvirkščiai. Noras būti populiariu visas mintis ir veiksmus nukreipia viena linkme, o tikruosius gebėjimus ir vertybes slopina. Todėl užaugama taip ir neišmokus rinktis ir savęs realizuoti. Daug gyvenime aukštų įvertinimų pasiekusių asmenų mokykloje buvo nepopuliarūs. Paklauskite Microsoft įkūrėjo Bill Gates.

Paaugliams. Jauskis gerai ir nebūdamas tarp populiariausiųjų!

Jei manai, kad esi nepopuliarus, dar nereiškia, jog esi nemėgiamas ir negali palaikyti santykių su kitais žmonėmis. Štai 5 žingsniai, kaip jaustis puikiai be populiarumo:

1. Suprask, kad ne visiems mokykloje buvusiems populiariems viskas gerai klojasi ir suaugusiųjų pasaulyje. Žmonės, kurie pasakoja, kad mokyklos laikai buvo geriausia jų gyvenimo dalis arba savo populiarumo viršūnę pasiekia paauglystėje, baigę mokyklą paprastai staigiai „nusileidžia“ žemyn.

2. Atidžiai pažvelk į populiariuosius. Ar tikrai nori tapti jų draugu ir būti tokiu kaip jie? Elgtis su kitais taip, kaip elgiasi jie? Ar tikrai patiktų padaryti bet ką, kad tik atitiktum standartinį populiariojo portretą ar vis tik labiau patiktų turėti daugiau laisvės ir įvairovės gyvenime?

3. Palygink juos su tikraisiais draugais. Gal jie ir nėra patys populiariausi, bet taip pat neapkalba tavęs tau už nugaros tik tam, kad tokiais taptų. Vertink draugus pagal tai, kiek daug jie prisideda prie tavo gyvenimo kokybės, o ne pagal populiarumo laipsnį. Prisimink, kad populiarumas negarantuoja gerų įvertinimų ir nuoširdžios draugystės.

4. Suprask, kad populiarumas nėra svarbiausia. Tik tas, kuris yra patenkintas savimi, savo gebėjimais ir išvaizda, yra nuoširdus ir turi humoro jausmą tampa geru žmogumi ir susikuria geresnį gyvenimą ateityje.

5. Gerink bendravimo įgūdžius. Plėsk pažįstamų ratą. Tik bendravimas su įvairiais žmonėmis iš tiesų suteikia pasitikėjimo ir gerina įgūdžius, kurie praverčia įvairiose gyvenimo situacijose. Skaityk Charles Bukowski, Ernest Hemingway ar Paulo Coelho. Jų kūriniuose rasi daug atsakymų.