Tinkamai įvykdytas strateginis planas, kuriame įkūnytos žinios ir patirtis, lygus sėkmingai verslo pradžiai. Tačiau sėkmingiems verslininkams yra svarbūs trys dalykai. Kai vieno iš jų trūksta, pasiekti sėkmę esti žymiai sudėtingiau. Kokie gi tie trys dalykai, paklausite? Tai žinios su patirtimi, strategija ir įgyvendinimas.

Žinių ir patirties bagažas

Sėkmingiausi verslininkai yra pranašesni už kitus, nes turi didelį žinių bagažą. Visai nesvarbu į kokią pramonės šaką jie taikosi. Patirties jie įgijo skirdami laiko mokymuisi kaip išspręsti jiems rūpimą problemą ir analizuodami tikslinę rinką. Todėl jie atsiduria geresnėje verslą pradėti norinčiųjų padėtyje.

Stažuokitės aukštosiose mokyklose, dirbkite asistentais įvairiose įmonėse (pvz. įdarbinimo: turėsite progą sužinoti, kokie galvos skausmai kamuoja darbdavius). Tokio plauko patirtis ir tyrimai neabejotinai suteiks Jums žinių ir patirties.

„Reikia labai daug skaityti. Savo įmonėje netgi turime įsikūrę biblioteką, iš kurios knygas gali pasiimti bet kuris darbuotojas. Skaitymas krauna žinias, lavina protą, atmintį, o maža to yra ir labai geras bei naudingas laisvalaikio praleidimo būdas“, – pranešime spaudai cituojamas verslo konsultantas, nemokamasadresas.lt steigėjas Romualdas Mačiulis.

Toks pats principas tinka ir kitoms pramonės šakoms. Pavyzdžiui, jei Jūs bandote pradėti nekilnojamojo turto verslą, turėsite didelį pranašumą jei būsite dirbę nekilnojamojo turto versle ar turėsite žmogų, kuris ten dirbo.

Perskaičius šį skyrių manote, jog tai savaime suprantama. Tačiau nežiūrėkite į tai pro pirštus. Nepakanka turėti tik idėją, Jūsų žinių bagažas turi smarkiai pranokti kitų.

Strategija

Jei turite pakankamai žinių vienoje ar kitoje pramonės šakoje, dar nereiškia, kad automatiškai pasiseks. Jums būtina ir solidi strategija. Kaip pritrauksite klientus? Kaip užsidirbsite pinigus? Kaip pristatysite žmonėms reikiamą gaminį ar paslaugą? Be tinkamos strategijos veikla betikslė ir neefektyvi.

Ne viskas vyksta taip, kaip planuoji. Bet jei Jūsų strategija po ranka, bus žymiai lengviau prisitaikyti ir tinkamai reaguoti to prireikus.

Kaip tinkamai parengti strategiją puikų pavyzdį mums rodo „PayPal“. „PayPal“ suprato, kad „eBay“ klientams galėtų pasiūlyti geresnį mokėjimo būdą. „PayPal“ įgyvendino geresnį apmokėjimo metodą „eBay“ vartotojams. Prieš „PayPal“ mokėti „eBay“ buvo tikra kančia, nes reikėjo apmokėti čekiais arba pavedimu. Netrukus „PayPal“ tapo pagrindine priemone pinigams pervesti. Augant „eBay“, augo ir „PayPal“.

Vykdymas

Puiku. Jūsų žinių bagažas didesnis nei Jūsų konkurentų, strategija po ranka, tad metas veikti. Kas yra vykdymas? Tai dviejų dalykų kombinacija: sunkus darbas ir tinkama komanda. „Taip pat pabrėžtina, kad darbų neribotam laikui geriau neatidėlioti, nes taip kyla grėsmė, kad išvis nieko nenuveiksite. Susiplanuoji, stipriai pasiruoši ir veiki. Kiek puikių progų dažniausiai yra prarandama tiesiog atidėliojant?“, – įžvalga dalinasi R. Mačiulis.

Vien sunkaus darbo nepakaks. Jums reikia tinkamos komandos. Jei, pavyzdžiui, bandote sukurti programinės įrangos produktą nustatytai problemai spręsti, tačiau šalia neturite komandos, kuri gali tai padaryti, patirtis ir strategija nieko nereikš. Puiku, kad šiandien yra tiek daug žmonių, turinčių įgūdžių, kuriais galite naudotis siekiant pradėti vyksmą. Nebūtinai viską, ko reikia, turite turėti savo rate, nes veiklą galima pradėti ir dirbant su išorine komanda.

Taigi, štai jie trys dalykai, kurių Jums prireiks pradedant savo verslą. Žinoma, kad jie nėra vieninteliai, tačiau jei šiuos tris turite – sėkmės tikimybė žymiai didesnė.

Remtasi „entrepreneur.com“ ir „Nemokamas adresas LT“ medžiaga

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt