Klaidingas jų pasirinkimas gali turėti itin stiprių neigiamų padarinių, rašoma pranešime spaudai. Taigi, kaip nesuklystant pasirinkti geriausią variantą, kuris įmonei neštų pelną? Šie 7 žingsniai padės Jums lengviau apsispręsti:

1. Aiškiai apsibrėžkite poziciją

Dažnai nutinka taip, kad prieš samdantis darbuotojus nėra aiškiai apsibrėžiama, kokias savybes jam būtina turėti, kad galėtų efektyviai atlikti savo darbą. Rengdami paieškos skelbimą identifikuokite jas ir detaliai pateikite aprašyme. Tai apima išsilavinimą, patirtį, išskirtinius gebėjimus, asmenines savybes ir pan. Kur kas geriau viską smulkiai nurodyti, negu švaistyti laiką netinkamiems kandidatams.

2. Įtraukite kuo daugiau skirtingų darbuotojų

Kuomet naujo darbuotojo atrankoms atlikti yra paskiriamas vienas asmuo, susiduriama su problema. Visi mato ir supranta dalykus skirtingai. Norint kokybiškai įvykdyti atranką, paskirkite jai grupę žmonių. Tokiu atveju kiekvienas jų turės racionaliai argumentuoti savo sprendimą atmetant arba priimant kandidatus.

Anksčiau minėta atrankų grupę turėtų sudaryti 6 asmenys ir bent jau pusė jų – iš skirtingų padalinių. Įmonėje tenka komunikuoti ne tik su savo artimais kolegomis, bet ir kitais darbuotojais. Tai, ką gali pamatyti kiti, greičiausiai nepastebės tos pačios grupės narys.

Atsirinkti 6 asmenis, kurie atliks apklausas, yra labai svarbus ir atsakingas darbas. Įsitikinkite, kad šie žmonės turi pakankamai reikiamų kompetencijų.

3. Suteikite galimybę potencialiam darbuotojui atsiverti

Kur ir kaip kandidatas bus apklausiamas priklausys tik nuo Jūsų.

Pasirinkite ramią vietą be pašalinių žmonių. Asmuo, atėjęs į pokalbį dėl darbo ir taip yra stipriai įsitempęs, sukurkite aplinką, kurioje jis galėtų bent kiek atsipalaiduoti. Patogumo jausmas padės atsiverti ir atvirai papasakoti apie savo siekius, tikslus ar net įvardinti dalykus, kurie jam nesiseka.

Pradėkite apklausą pasakydami, kad vertinate tai, jog šis žmogus nusprendė kandidatuoti į įmonės siūlomą darbo poziciją. Nepamirškite, kad jis taip pat turėjo ir kitas alternatyvas, tačiau pasirinko būtent Jūsų organizaciją.

Kitas dalykas, kurio svarbu nepamiršti – jūsų pagrindinis uždavinys yra ne pačiam kalbėti, bet klausytis. Juk darbo interviu tikslas yra kuo daugiau sužinoti apie kandidatą ir to Jūs negalėsite padaryti, jeigu daugiau kalbėsite nei jis.

4. Atkreipkite dėmesį į esminius dalykus

Išsiaiškinti ką kandidatas sugeba yra taip pat svarbu, kaip ir daugiau sužinoti koks jis yra. Užduodami sudėtingus klausimus šį žmogų priversite jaustis nepatogiai, o tai greičiausiai turės neigiamų padarinių: jis gali užsisklęsti ir neatskleisti savo tikrosios asmenybės. Neatimkite iš potencialaus darbuotojo galimybės būti atviram ir pačiam papasakoti apie save, tokio rezultato galite pasiekti tik su teigiamomis emocijomis ir maloniu bendravimu.

Svarbiausi aspektai, į kuriuos reikia atkreipti dėmesį darbo pokalbio metu:

Kalba apie pinigus: jei Jūsų kandidatas nuo pat pradžių yra susitelkęs į atlygį, tai jau yra ženklas, kad vertėtų susimąstyti. Nėra blogai norėti atitinkamo atlyginimo, tačiau kuomet žmogui pagrindinis prioritetas yra pinigai – didelė tikimybė, kad jis nebus orientuotas į savo darbo kokybę ir vertės įmonei užtikrinimą.

Atsiliepimas apie buvusį darbdavį: jei kandidatas blogai atsiliepia apie savo ankstesniame darbe buvusį darbdavį, tai irgi galima traktuoti kaip problemą. Viena pagrindinių priežasčių, kodėl žmogus pradeda ieškotis kito darbo – jis nemėgo savo viršininko. Bet šį požiūrį galėjo nulemti ir netinkamas nusistatymas bei menki darbo įgūdžiai.

Apranga: labai daug pasako tai, kaip žmogus ateina apsirengęs. Pagrindinis Jūsų tikslas yra pamatyti ar tai, kaip potencialus darbuotojas atrodo, atitinka Jūsų lūkesčius ir dera prie įmonės kultūros.

5. Nusistatykite aiškius kriterijus

Kiekvienai įmonei svarbu turėti aiškiai apibrėžtus kriterijus, pagal kuriuos skirtingoms pozicijoms yra renkami darbuotoja. Pvz.: atsižvelgti į išvaizdą, asmenybę, rašybą, minčių dėstymą, techninės specifikos mokėjimą, kalbos manierą.

Atmesti kandidatą galima tik tuomet, kai 4 iš 6 žmonių komandos pasisako, kad jis yra netinkamas. Privalo būti balsavimas su argumentais, tik tada galima vykdyti tolimesnius veiksmus.

6. Patikrinkite visą gautą informaciją

Yra dalykų, kurių neįmanoma pamatyti pokalbio metu, būtent dėl to labai svarbu – rekomendacijos. Patikrinkite, ar šis potencialus darbuotojas iš tiesų turi būtinas darbui savybes. Raskite bent tris asmenis, galinčius jo žodžius patvirtinti arba paneigti. Galite kreiptis į jo buvusį viršininką arba kolegas.

7. Rinkitės tik geriausią variantą

Jeigu Jums pasiseks, susirasite puikų ir išties kvalifikuotą darbuotoją. Neskubėkite rinktis pirmą pasitaikiusį, nes taip tik pridarysite įmonei žalos. Kantriai laukite tinkamiausio varianto.

„Iš patirties galiu pasakyti, kad atrasti tinkamus darbuotojus nėra lengva. Vyrauja klaidinga nuomonė, jog 15 min. trukmės pokalbio pilnai užtenka apie kandidatus išsiaiškinti viską. Norite turėti gerą darbuotoją, kuris atneš įmonei apčiuopiamos naudos? Paskirkite jam laiko: atlikite interviu valandą, parinkite praktinių užduočių ir svarbiausia – visą laiką klausykitės bei stebėkite“ – sako verslo konsultantas, nemokamasadresas.lt steigėjas Romualdas Mačiulis.

Remtasi entrepreneur.com ir „Nemokamas adresas LT“ medžiaga

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)