Užsisvajojus pasiklysiu laike ir išvydus laikrodį viską darysiu greitai. Bėgsiu išgerti kavos puodelio, nes pusryčiams laiko jau nebėra (užkąsiu ko pakeliui, užsuksiu į greito maisto parduotuvę). Visa susivėlusi ir pikta važiuosiu į darbą, burbėsiu ant kitų vairuotojų, kaip jie nemoka vairuoti, mojuosiu rankomis.

Galų gale pasiekiu darbą. O ten vėl tas per tą patį. Viršininkas nepatenkintas (gal blogai miegojo?), kolegos surūgę, žiovauja, geros nuotaikos nulis. Darbo diena slenka, taip ir baigiasi nieko naujo nesužinojus, nieko naudingo nenuveikus.

Grįžtu namo, įsijungiu televizorių, murksau prie jo pasiėmęs kokių nesveikų užkandžių ir taip švaistau arba, kitaip tariant, bandau prastumti laiką iki kol ateis laikas miegoti. Užmiegu ir vėl laukia tokia pat diena.

O kaip Jums skambėtų toks dienos planas?

Skamba žadintuvas, ausiai miela melodija, kuri iškart su šypsena pažadina.

Prieš atsikeliant nusiteikiu, kad ši diena bus graži, aš pasiruošusi sužinoti ką nors naujo, savo darbais ir poelgiais suteikti kitiems naudos, o ir sau tuo pačiu pasitenkinimo. Šokio judesiu pajudu link vonios. Ten dainuodama nusiprausiu, pasisveikinu su savo atspindžiu veidrodyje. Laiko nešvaistau. Keliauju pasidaryti skanių ir sveikų pusryčių (kaip pavyzdys 5 grūdų košė, šalia bananas).

Papusryčiavusi apsirengiu, pasipuošiu ir susikrovusi rankinuką striksiu į automobilį. Ten įsijungiu mėgiamą muziką ir keliauju į darbą. Kelyje su šypsena pamojuoju vairuotojams, taip palinkėdama jiems gražios dienos. Atvykusi į darbą pasidarau puodelį arbatos ir išsikeliu sau dienos tikslus (šiandien šypsosiuosi daugiau nei vakar, savo šypsena užkrėsiu kitus, suteiksiu kitiems žinių, kurios padėtų stiprinti savo sveikatą, mažinti rizikos veiksnius, neleisiu sau tinginiauti ir švaistyti laiko, taip pat nusiteikiu, kad blogoms mintims nėra vietos, jog tik teigiamos mintys ir ketinimai atneš man sėkmę ir laimę).

Po darbo grįžtu namo. Nuotaika vis dar gera, nes jaučiuosi nuveikusi nemažai naudingo. Užsiimu mėgiama veikla, kartu pagalvoju, ką galėčiau gero nuveikti, kad ta veikla suteiktų malonumo man ir atneštų naudos aplinkiniams. Teigiamas nusiteikimas neleidžia galvoti apie ką nors blogo, taip pat lengviau apsisaugoti nuo aplinkinių neigiamų emocijų ir išraiškų.

Vėliau gaminu vakarienę, kuri tarsi atlygis už naudingai praleistą dieną, pamaitins ne tik mano organizmą, bet ir mano mintis (čia turiu galvoje, kad sveikas ir geras maistas, gali mums suteikti ne tik sotumo jausmą, bet ir džiaugsmą, gerą nuotaiką). Po vakarienės kartu su mylimu žmogumi įsijungiame kokį prasmingą filmą, pasidalijame savo dienos nuveiktais darbais, kaip mums sekėsi. Vėliau einu miegoti (nepatikėsite, nuotaika vis dar gera) ir pagalvoju, kad rytojus bus dar geresnis, kad nuveiksiu daug daugiau nei šiandien.

Taigi, kuris iš šių aprašytų dienos variantų Jums atrodytų priimtinesnis? Manau, kad tikrai ne pirmas. Visi norime pradėti dieną žvalūs, o ne kaltinti pirmadienį, kad su juo prasideda diena. Labai dažnai ryte prabusdavau blogos nuotaikos, nenusiteikusi ką nors dirbi, pusryčiai būdavo suvartojami paskubomis.

Laikui einant supranti, kad negali viskas taip toliau tęstis.

Prie ko gi priveda tokios dienos?

1. Blogos savijautos – paskubomis pusryčiaujant, mes neleidžiame sau normaliai pavalgyti ir pasisotinti, apsunkiname savo organizmo veiklą, ko pasekoje taip sau sukeliame įvairius negalavimus ir tuomet puolame gerti vaistus, nes tik jie gali padėti. Pietus neretas praleidžia dėl laiko stokos, o vakare už tai atsigriebia – prisikemša pilnus pilvus, puškuodami gulasi prie televizoriaus ir inkščia, kaip blogai jaučiasi. Miegoti nueina pilnu skrandžiu, kas atsiliepia kokybiškam miegui. Blogai išmiegame, tai ir nuotaikos nėra arba ji bloga ir smerkianti visus kitus.

2. Niūrios nuotaikos – galvojimas, kad diena bus vėl tokia pat, nieko gero nenutiks, automatiškai blokuoja mūsų smegenis ir neįsileidžia gerų minčių. Slogi, bloga nuotaika taip pat sukelia nemažai psichologinių, socialinių problemų (juk nėra malonu sėdėti kompanijoje, kai visi murkso surauktais veidais, skundžiasi, kad dienos nuobodžios, tokioje kompanijoje pats lyg kempinė prisigeri slogių sakinių bei niūrių emocijų, kurios tavo viduje verda. Ir kaip paskui sunku jas išvaikyti...).

3. Prastesnės gyvenimo kokybės – būdami niūrios nuotaikos, neturėdami normalaus dienos režimo, nuolatos vis skubėdami, mes nesugebame susitelkti ir sukurti savo gyvenimo tikslų. Gyvename šia diena, negalvojame apie rytojų, negalvojame, kad galime būti geresni, jog galime sukurti gėrį ir gerą nuotaiką aplink save, kuri užkrės ir kitus keistis. Juk kuo puikiausiai pastebite, kad nuolatos skubantys žmonės, skundžiasi įvairiomis sveikatos problemomis, kaip jie nieko nespėja, kaip visi kalti, tik ne jis pats. Juk būtų kur kas maloniau sutikti gatvėje besišypsantį žmogų, kad jis savo linksmu veidu kviestų su juo pabendrauti, o ne baidytų kuo toliau. Juk tik būdamas pats geros nuotaikos ir su teigiamu nusiteikimu gali kažko pasiekti, gali kitiems sukurti gerą nuotaiką ir taip skleisti gėrį visuomenėje.

Pripažįstu, pati buvau viena iš tokių žmonių, tačiau atėjo laikas po truputį keistis. Po truputį vis daugiau laiko leidžiu savo mėgiamai veiklai, išdrįsau padaryti tai, ko anksčiau vis baidžiausi, bijodama ir galvodama, o kam to reikia, juk niekam neįdomu, ką galiu sukurti, o gal jie pagalvos, kad čia kažkokia nesąmonė. Toks galvojimas man labai dažnai pakišdavo koją ko nors naujo arba primiršto pradėjimui.

Tačiau pozityvios mintys aplanko vis dažniau, rytai atrodo nebe tokie niūrūs ir nuobodūs. Žinoma, nėra dar viskas taip tobula, tačiau niekas per dieną nepasidaro. Pradedu suvokti, kad nuolatinis darbas su savimi, nuolatinės pastangos kovoti su neigiamais potyriais veda mane į geresnį gyvenimą. Į darbą važiuoju su šypsena, pasiruošusi nuversti kalnus, savo žiniomis motyvuoti kitus veikti savo sveikatos gerinimo labui.

Užteks apie mane, štai keletas patarimų, kurie padeda sukurti geresnę dieną, padeda nusiteikti, jog viskas bus gerai.

Patarimas Nr. VIENAS: nepulkime ryte tik ką atsikėlę nuteikti savęs, kad diena bus bloga, kad nieko gero nenuveiksime, vis tiek niekam neįdomu, ką mes darome. Kiekvienas iš mūsų gali ir tarsi privalo kasdien nuveikti ką nors gero savo ir kitų labui (pvz. šiandien aš pasistengsiu išdėstyti ir pasidalinti savo mintimis popieriuje, kurios galbūt įkvėptų kitus pradėti keistis ir pan.). Juk taip gera stebėti, kai tavo pasakyti žodžiai nenusimeta kur į kamputį, o jie būna išgirsti ir pritaikomi.

Kad ir ne daug žmonių, nors keli pasinaudoja tavo suteikta informaciją, taiko ją kasdienybėje. Toks procesas tarsi motyvuoja tave dar labiau stengtis, tobulėti pačiam, kad šitie žmonės, kurie tave išgirdo, gautų dar daugiau naudingų ir prasmingų žodžių, paskatinimų.

Patarimas numeris DU: automobilis nevažiuoja, jei neįpilame kuro, tad mūsų organizmas nieko nedarys, jei neduosime jam maisto. Tačiau kalbu apie sveiką ir sveikatai naudingą maistą. Paprastieji angliavandeniai, riebus maistas, gazuoti gėrimai – tai didžiausias mūsų priešas, kuris deja, mūsų gyvenimuose vis dar yra ir nenori pasitraukti. Tačiau tik savo pastangomis mes galime viską pakeisti. Atsikeliame truputį anksčiau, kad pasigamintume skanius, tačiau sveikus pusryčius.

Pastebėkite, kaip pradeda keistis Jūsų savijauta, kai vietoj įprastų sumuštinių ar tik kavos puodelio, suvalgote košės dubenėlį, ar jogurto su vaisiais, galų gale virtų kiaušinių su daržovėmis. Juk geri pusryčiai yra geros dienos pradžia.

Patarimas numeris TRYS: dienos planavimas. Aišku, ne visada pavyksta padaryti tai ką susiplanuojame. Tačiau pabandykime padaryti taip – ryte atsikėlęs nusistatau sau dienos tikslą, kad perteiksiu naudingos informacijos aplinkiniams apie sveikatos saugojimą arba sukursiu naują leidinį ar tiesiog straipsnelį. Nenorėkime per dieną nuversti didžiausių kalnų, link gero gyvenimo eikime mažais, bet tvirtais žingsniais. Kartais maži ir paprasti darbai suteikia mums kur kas daugiau džiaugsmo. Apžvelkime nuveiktus darbus ir sau pasakykime, kad kitą dieną aš padarysiu geriau, daugiau ir kokybiškiau.

Patarimas numeris KETURI: nepailsėjęs žmogus - nieko gero nežadanti diena. Tik kokybiškas ir reguliarus miego laikas gali mums suteikti energijos ir noro kibti į savo užsibrėžtus tikslus. Pastebėkite, kaip keičiasi Jūsų mąstymas, kai pradedi atsirasti pastovus miego režimas, kokie energingi Jūs atsikeliate ir savo energija norite pasidalinti su kitais. Juk ir diena rodosi kur kas šviesesnė ir daug žadanti, kai patys atsikeliame su šypsena, kai patys trykštame noru šiandien tapti geresniais, tapti pavyzdžiu kitiems.

Gal ir ne viską parašiau, kas padėtų mums visiems siekti tobulėjimo savo asmeniniuose gyvenimuose, tačiau kiekvienas iš mūsų kasdien atranda, kas suteikia mums džiaugsmo, kas gali padėti tapti mums geresniais.

Su kuo nuoširdžiausia šypsena ir nuotaika, Ona Bumbulytė

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)