„Privalote rasti tai, kąs jums be galo patinka. Tai tinka kalbant ir apie žmones, ir apie darbą... Jei dar neradote, ieškokite toliau. Nenurimkite. Kaip ir visais atvejais, susijusiais su širdies reikalais – kai rasite, tikrai suprasite“, – iš Steve‘o Jobso kalbos Stanfordo universitete.

Kai rasite mėgstamą veiklą, nė nejausite, kad dirbate.

„Aš galiausiai radau tokią veiklą čia, tinklaraštyje „Zen Habits“, ir apskritai atradau rašymą. Man nebereikia prisiversti keltis iš lovos – dabar nesulaukiu, kada ateis rytas ir vėl galėsiu rašyti“, – rašo vienas iš tinklaraščio „Zen Habits“ autorių.

„Ir aš esu vienas iš daugelio, kam pavyko tai pasiekti – visame pasaulyje galybė žmonių siekia įgyvendinti savo svajones, dirba su aistra, visiškai atsiduoda savo mėgstamai veiklai.“

Ar jūs vienas iš jų? Ar norėtumėte tokiu būti?

Daugumai žmonių sunkiausia suprasti, ką jie iš tiesų nori veikti gyvenime. Jie nežino, nuo ko pradėti, ir pašaukimo paieškos ilgainiui tampa beviltiškos.

Taip tikrai nėra. Jūs tikrai galite rasti mėgstamą veiklą, tik teks įdėti šiek tiek pastangų. Štai ką reikia žinoti apie tai, kaip susirasti mėgstamą darbą:

1. Jis pats jūsų nesusiras – jūs turite jo ieškoti.

Jei kasdien darysite tą patį, ką darėte vakar – vargu ar atrasite kažką naujo. Žinoma, kai kuriems žmonėms neįtikėtinai pasiseka, ir mėgstama veikla jiems nukrenta iš dangaus. Tačiau daugumos žmonių tokia sėkmė neaplanko, tad reikia imtis veiksmų patiems . Pradėkite paiešką.

2. Nenustokite ieškoti, kol nerasite.

Kaip sakė Steve‘as Jobsas, niekada nenurimkite. Jei radote veiklą, kuri tik šiek tiek geresnė už dabartinį darbą, tai jau geriau, bet nesustokite šiame etape. Ieškokite toliau. Nepasiduokite.

3. Ieškokite keisčiausiose, įdomiausiose vietose.

Iš tiesų tyrinėkite. Išbandykite naujus hobius. Bendraukite su naujais žmonėmis. Skaitykite straipsnius įvairiuose tinklaraščiuose, žurnaluose, knygose. Įkvėpimas gali ateiti iš ten, kur nė nesitikėjote jį rasti.

4. Pradžioje, kol neįgusite, gali būti nelengva, ir ne iki galo įdomu.

Kai rasite tą veiklą, greičiausiai, suprasite kas jums patinka,... o tada reikės daug dirbti, kad joje tobulėtumėte, reikės stengtis iš visų jėgų. Kai įgusite, toks darbas taps veikla, nuo kurios nenorėsite ilsėtis, jausite šiurpulius nuo jus apėmusios aistros.

5. Kai jau rasite, reikės pasinerti visa galva.

Jei rasite mėgstamą darbą, žinokite, kad gavote dovaną. Nesugadinkite jos – visa galva pasinerkite į atrastą veiklą. Tai nereiškia, kad reikia apleisti kitus gyvenimo aspektus, įskaitant draugus ir artimuosius, bet kai dirbate, turite visiškai atsiduoti darbui.

Štai kaip reikia ieškoti savo gyvenimo aistros:

1. Ištrūkite iš rutinos ir išdrįskite užduoti sau klausimus.

Nustokite daryti tai, kas jums nepatinka (galbūt ne šią akimirką, bet šiandien arba rytoj – ne kitą savaitę) ir išdrįskite paklausti savęs, ar jums tikrai nepatinka tai, ką darote. Jei nepatinka, tada paklauskite savęs, ką jūs iš tiesų mėgstate? O jei nežinote, tada paklauskite savęs, ar ketinate skirti laiko ir pastangų paieškoms?

2. Skirkite užtektinai laiko apmąstymams apie mėgstamą veiklą ir paieškos strategijų planavimui.

Tobula, jei skirsite valandą ar dvi šio klausimo apmąstymui. Tai verta investicijų. Rimtai pamąstykite apie tai, kas jums patinka, apie savo gyvenimą ir apie tai, ką norėtumėte veikti.

3. Pagalvokite apie tai, ką jau dabar mėgstate. Ar turite hobį, kuriuo degate?

Apie ką mėgstate skaityti? Apie ką kalbatės su kitais? Galbūt yra tokių dalykų, kuriuos visada norėjote daryti, tačiau pamiršote apie juos arba nedrįsote pradėti?

4. Apie ką dažniausiai svajojate?

Ar yra dalykų, kuriuos norėjote pasiekti gyvenime? Praktiškai kiekvienas žmogus turi tokią svajonę, tačiau dažnai mes manome, kad tai nėra realu. Dabar laikas apmąstyti nuodugniau.

5. Ką geriausiai sugebate veikti?

Kokios jūsų stipriosios pusės? Gal turite kokių nors akivaizdžių gabumų? Kas jums visada geriausiai sekdavosi? Gilinkitės į šiuos dalykus, siekite jų.

6. Imkitės veiksmų.

Jei nieko nesiimsite, nieko ir nepasieksite. Tyrinėkite, skambinkite, susitarkite dėl susitikimų, atlikite karjeros vertinimo testus. Imkitės veiksmų dabar pat.

7. Tyrinėkite naujus dalykus.

Išbandykite naujus hobius, kurie jums atrodo įdomūs. Skaitykite apie naujus dalykus. Vaikščiokite nepramintais takais – ištrūkite iš nusistovėjusios rutinos ir įprastų modelių.

8. Atradę kažką įdomaus, gilinkitės į tai.

Skaitykite apie tai. Gilinkitės, išbandykite, tobulėkite. Nebijokite siekti to, kas jus domina – būtent baimė dažniausiai sutrukdo žmonėms rasti savo laimę.

9. O tada vėl imkitės veiksmų.

Dabar, kai jau radote tai, kas jums patinka, išbandykite. Nebūtina iškart mesti dabartinį darbą – galite dirbti papildomai arba traktuoti kaip hobį. Rašykite šios srities profesionalams, kad išsiaiškintumėte, nuo ko jie pradėjo. Eikite į biblioteką ir skaitykite apie tai, ieškokite medžiagos internete, kad sužinotumėte, kokie turi būti pirmieji žingsniai norima kryptimi. Ir tada išdrįskite juos žengti! Siekite savo svajonių!

„Kai keliesi ryte tam, kad galėtum daryti tai, ką mėgsti, gyvenimas yra visiškai kitoks, tai kokybiškas gyvenimas. O jei esate tokiose pareigose, kur jums nepatinka tai, ką turite daryti, atsisakykite tokių pareigų. Labai dažnai žmonės patenka ne į savo vėžes, o lieka jose norėdami saugumo“, – Bobas Woodwardas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)