Norint nustebinti žiūrovą reikia trijų pagrindinių dalykų: atsidurti tinkamu laiku tinkamoje vietoje, rutinoje įžvelgti nepaprastus dalykus, bent minimaliai mokėti naudotis technika.

Gero kadro elementai: suvaldyta šviesa, įdomus siužetas ir tinkamai sukadruotas vaizdas. Šį kartą apie savo patirtis pasakoja gamtos fotografai Laimonas Ciūnys ir Ruslan Bolgov, savo įstabaus grožio Lietuvos vaizdų nuotraukomis besidalinantys „We love Lithuania“ puslapyje. Pašnekovai prisipažįsta, kad gamta – įnoringa pozuotoja: ji nelaukia, o jos „poza“ išlaikoma taip trumpai, kad net sekundės dalis gali nulemti kadro galutinį rezultatą. Peizažų autoriai neslepia, kad dėl nuostabios nuotraukos aukoja net savo miegą, rašoma pranešime spaudai.

Fotografo pareiga – būti tinkamu laiku tinkamoje vietoje

Norint įamžinti tikrąjį gamtos grožį dažnai tenka nueiti ne vieną kilometrą. Fotografas L. Ciūnys pasakoja, kad dėl gero kadro dažnai keliasi ryte, kuomet saulė dar nebūna patekėjusi. „Tokiais vasaros, pavasario ar rudens rytais įprastai dar būna neišsisklaidęs rūkas ir vos saulei patekėjus nusidažo ypatingomis pirmųjų spindulių spalvomis. Tuomet prasideda intensyviausios gero kadro paieškos, nes saulė labai greitai kyla ir šviesa nuolatos keičiasi. Jei tuo metu dar pavyksta aptikti paukštį ar gyvūną, tai būna pati maloniausia gamtos dovana“, — pasakoja fotografas L. Ciūnys.

Fotografas R. Bolgov pasakoja, kad kartą dėl gero kadro nepabūgo ir ledinių jūros bangų. Tuomet šildė tik mintis, jog pavyko išsaugoti fotoaparatą ir pagauti įspūdingą kadrą. „Tai buvo audringa speiguotos žiemos diena, o aš išsiruošiau fotografuoti jūros. Fotografavau ant molo. Vis stiprėdamos bangos daužė kranto pantonus, vaizdas gniaužė kvapą. Aš energingai spragsėjau savo fotoaparatu ir staiga – devintoji banga, kuri užliejo mane lediniu vandeniu. Tačiau tai manęs neišgąsdino, geras kadras atperka visas pastangas“, — mintimis dalijasi R. Bolgov.
Ruslan Bolgov nuotr.

Brangus fotoaparatas geros nuotraukos negarantuoja

Fotografai tvirtina, kad ne visuomet brangus aparatas padeda pagauti gerą kadrą. Žinoma, naujos kartos technologijos gali palengvinti fotografo gyvenimą, tačiau kur kas svarbiau yra gebėti įžvelgti ne visuomet pastebimus dalykus. Tokiu atveju galima išsiversti ir su pigiu fotoaparatu. Puikiai surežisuotas kadras gali tapti vieninteliu ir nepakartojamu, pasinaudojus specialiomis kompiuterinėmis programomis.
Ruslan Bolgov nuotr.
L. Ciūnys prisipažįsta, kad skaitmeniniu fotoaparatu jis „pasigamina“ tik pirminę galutinio produkto medžiagą, ir tik vėliau ją apdoroja kompiuteriu. „Fotoaparatas užfiksuoja tokį vaizdą, kokio jam reikia, o aš mėgstu pateikti žiūrovui kuo realesnį, akiai patrauklų kadrą. Specialios kompiuterinės programos padeda sukurti tai, ko negali fotoaparatas“, — kūrybinio proceso subtilybių neslepia L. Ciūnys.
Laimono Ciūnio nuotr.

Su tokiomis fotografavimo ypatybėmis sutinka ir R. Bolgov. Tačiau pastebi, kad vis dėlto geriausia nuotraukų redagavimo programa yra natūralus apšvietimas, kurio negali pakeisti net pati moderniausia kompiuterinė įranga.

Nuotrauka stalčiuje — nieko neverta

Kiekvienas kūrinys, neįvertintas aplinkinių, taps asmenine ir niekam nežinoma kūrėjo pergale. Ši taisyklė taikoma ir nuotraukoms. Kone vienintelė tokia, Lietuvą realiuoju laiku pristatanti www.welovelithuania.com socialinė platforma leidžia stebėti Lietuvos gamtos natūralų kitimą fotografų akimis.

„Ilgą laiką Lietuva apskritai neturėjo vietos, kurioje buvo galima rasti išties gražius šalies vaizdus. Tuomet negelbėjo net ir „Google“ paieška. Šiandien esame labai laimingi, gaudami vis daugiau kadrų, kurių autoriai savaip atskleidžia Lietuvos grožį. Nepatikėsite, bet net ir gūdų gruodžio mėnesio rytą, kuomet mus dengia kilometro storio pilkas dangus, galima išgauti nuostabų kadrą“, — emocijų neslepia svetainės įkūrėjas Simonas Rudaminas.

Šiais metais „We love Lithuania“ platforma išaugo į nuotraukų čempionatą, kurio metu kiekvienas norintis ir gebantis fotografuoti galėjo dalintis tuo, ką pamatė per fotoaparato objektyvą. Organizatoriai atskleidžia, kad jau netrukus, šių metų sausio 22-24 dienomis, Lietuvos parodų ir konferencijų centre Litexpo vyksiančioje ADVENTUR parodoje „We love Lithuania“ visus pakvies pasigrožėti išskirtinėmis čempionato nuotraukomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)