Artėjant Kalėdoms jos dar atsakingiau planuoja savo laiką ir darbus, kad kuo ilgiau galėtų pasimėgauti artėjančių švenčių laukimu.

Kalėdoms - rankų darbo puošmenos

Ievos Salmelos, greitojo maisto restoranų tinklo „Hesburger” plėtros vadovės, pareigos susijusios su nuolatinėmis verslo kelionėmis. Tačiau gruodžio mėnesį ji stengiasi susidėlioti savo darbų grafiką taip, kad kuo daugiau laiko praleistų Suomijos Turku mieste, kur gyvena su savo šeima. Laisvą laiką ji skiria pasirengimui šventėms, į pasiruošimo darbus įtraukdama ir savo 5-metį sūnų.

„Esu Kalėdų žmogus, jei taip galima pasakyti. Man ši šventė yra itin svarbi, todėl gruodį keliauju tik pačiais būtiniausiais atvejais. Gruodžio pradžioje pradedu puošti namus, kartu su sūnumi kepame imbierinius sausainius. Juos gaminant pasklinda toks stiprus prieskonių kvapas, kad namai iškart prisipildo kalėdinės nuotaikos“, - šypsodamasi pasakoja I. Salmela.

Bene pati svarbiausia tradicija, kurios I. Salmela stengiasi laikytis kasmet – tai savo rankomis sūnui gaminamas Advento kalendorius, kalėdinis vainikas bei sveikinimo atvirukai šeimai ir draugams.

„Itin mėgstu rankdarbius. Visus metus laisvalaikiu atsipalaiduoju iš karoliukų kurdama įvairius papuošalus. Prieš Kalėdas užsiimu skrebinimu, kurį taip pat labai mėgstu. Sūnui pagaminu Advento kalendorių. Visą mėnesį iki pat Kalėdų jis ryte išvynioja tos dienos paketėlį su kokia nors smulkmenėle ar žaisliuku. Smagu matyti, kaip jis džiaugiasi ir kantriai laukia kitos dienos“, - sako I. Salmela.

Pasak moters, medžiagas kalėdiniams rankdarbiams ji ruošia visus metus – vaikščiodama gamtoje su sūnumi prisirenka gražių augalų, juos džiovina, o paskui naudoja gamindama atvirukus ar pakuodama dovanas. I. Salmela draugams ir šeimos nariams skirtus kalėdinius sveikinimo atvirukus šiemet pagamino dar gruodžio pradžioje. Juos puošia Ievos nufotografuoti žiemiški Laplandijos gamtos vaizdai.

Kalėdas visa I.Salmelos šeima švenčia namuose Suomijoje. „Likus dienai iki Kalėdų puošiame eglutę, susirenka visi šeimos nariai, drauge sėdame prie šventinio stalo ir tiesiog mėgaujamės buvimu drauge“, - pasakojimą apie savo Kalėdų tradicijas baigia I. Salmela.

Šurmulingos Kalėdos su šeima

VšĮ „Versli Lietuva“ generalinės direktorės pareigas einanti Rūta Pentiokinaitė pasakoja, kad jai švenčiant Kalėdas svarbu prisiminti ir laikytis tradicijų, kurias prisimena nuo vaikystės. Vis dėlto kai kas ir keičiasi. „Vaikystėje Kalėdų eglutę puošdavome Kūčių dieną. Dabar jau tapo įprasta pradėti ruoštis anksčiau, norisi ilgiau pasidžiaugti Kalėdų dvasia, todėl eglutę puošiame likus porai savaičių iki šv. Kalėdų. Namus pripildantis tikros eglutės kvapas – tiesiog magiškas“, - kalbėjo R. Pentiokinaitė.

Šiais metais Rūta su savo šešiamečiu sūnumi patys gamino žaisliukus Kalėdų eglutei. Pirmiausia iš natūralių ingredientų išminkė modeliną, iš kurio sausainių formelėmis išspaudė įvairias figūrėles, jas iškepė orkaitėje ir papuošė savo eglutę. „Tokia bendra veikla ne tik atneša Kalėdų nuotaiką į namus, bet ir labai patinka sūnui“, - sakė R. Pentiokinaitė.

Ne mažiau dėmesio moteris skiria dėmesio dovanoms, kurias irgi stengiasi pagaminti pati. „Šeimos nariai jau įvertino mano gamintas natūralias kosmetikos priemones - odos šveitiklius su apelsinų žievelėmis, su Himalajų druska ir kitus. Vienais metais gaminome įvairių formų žvakes, kurios irgi visus labai nudžiugino. Aš pati itin vertinu rankų darbo dovanas ir jomis labai džiaugiuosi. Tokios dovanos tiesiog dvelkia širdies šiluma. Vis dėlto mano sūnus laukia ir tikro Kalėdų senelio dovanų“, - šypsosi R. Pentiokinaitė.

Kūčių vakarą šeima susirenka R.Pentiokinaitės mamos namuose. Kalėdų dieną suguža visa giminė, būna daug šurmulio ir šilto bendravimo. „Kalėdos man – būtinai šeimos šventė. Susirenka didelis būrys savų žmonių, vaikų, visi šauniai drauge leidžiame laiką. Neįsivaizduoju, kad galėtų būti kitaip. Šiemet svarstėme galimybę pasiduoti naujai madai ir per Kalėdas kur nors išvažiuoti, tačiau pasikalbėję su vyru iškart supratome, kad mums tai visiškai netinka ir mes pasigestume to įprasto šurmulio“, - sako moteris.

Per Kalėdas - ramybė

Pasak kelionių agentūros „Travel planet“ direktorės Gabrielės Štaraitės, jai Kalėdos – itin rami šventė, švenčiama uždarame savo šeimos rate namuose. „Man gruodis paprastai būna ypač įtemptas, kupinas renginių, gimtadienių, susitikimų, kelionių, todėl Kalėdas su šeima leidžiame savo namuose, įsisupę į šiltas antklodes ir drauge su dukromis žiūrėdami „Harį Poterį“. Didžiausias malonumas būna tai, kad niekur nereikia eiti ir galima tiesiog mėgautis visiška ramybe“, - juokiasi G.Štaraitė.

Moteris pasakoja pirmąją gruodžio savaitę su keliautojų grupe praleidusi Namibijoje, kur pavėsyje tvyrojo daugiau kaip 40 laipsnių karštis. „Ten toli gražu kalėdine nuotaika nedvelkė, todėl dar prieš grįždama namo vyrui parašiau žinutę, kad nupirktų eglutę, o grįžusi su dukromis ją iškart papuošiau. Taip pat tradiciškai su mergaitėmis kepame sausainių namelį. Tokie dalykai padeda greičiau susikurti artėjančių Kalėdų nuotaiką“, - pasakojo G. Štaraitė.

Ne mažiau svarbu G. Štaraitei per gruodį susitikti su savo draugais, kartu prie vyno taurės aptarti praėjusius metus. „Gruodžio mėnesį būtinai atrandu laiko prisėsti prie savo elektroninio nuotraukų albumo ir sukurti vaizdų koliažą su gražiausiais visų metų kelionių įspūdžiais. Kartu su draugais prieš didžiąsias metų šventes peržiūrime šį koliažą, pasišnekučiuojame apie besibaigiančius metus. Tada jau laukiu savo ramių Kalėdų su šeima, o mintyse kristalizuojasi nauji ateinančių metų planai“, - kalbėjo kelionių agentūros vadovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)