Žmogui sveika psichika yra gyvybiškai svarbi, nes tik sveikos psichikos žmogus geba būti savimi tarp kitų, išreikšti save tokiais būdais, kurie teikia malonumą sau pačiam ir aplinkiniams, pats daryti sprendimus ir už juos atsakyti. Jis yra tokios emocinės ir dvasinės būsenos, kuri leidžia žmogui džiaugtis gyvenimo pilnatve, bet taip pat išgyventi skausmą ir liūdesį, rašoma pranešime spaudai.

Centro poliklinikos gydytoja psichiatrė Marija Janulionienė sako, kad psichikos sveikata – tai visų pirma žmogaus vidinė harmonija, kas žmogui ir šeimoje, ir visuomenėje leidžia būti visaverčiu nariu. Tą harmoniją gali sutrikdyti beprotiškas gyvenimo tempas, didelis darbo krūvis, stresas. Todėl svarbu įvertinti savo galimybes.

Jei dirbi be poilsio, kasdien neišsimiegi, nesilaikai dienotvarkės, turi tiek darbo, kad jau rankos dreba, reikia laiku pasakyti: „Stop“, sumažinti krūvį ir būtinai ilsėtis, gal ir fiziškai išsikrauti sporto klube ar kitu būdu.

Kiekvienas turėtų pasirinkti veiklą, kuri miela jo širdžiai. Ir darbdaviai turėtų prisiminti, jog darbuotojams reikia teigiamų emocijų, kad juos pastebėtų, pagirtų, įvertintų.

Labiausiai pažeidžiami vaikai

„Ypatingai jautriai į stresus, nesutarimus, visokius barnius reaguoja vaikai. Didžiausia bėda, kad šiais laikais tėveliai per mažai laiko praleidžia su vaikais.

Darželinukui atsiskyrimas nuo mamos jau yra stresas ir ne visada vaikas verkia dėl to, kad jam kažkas skauda. Gali būti, kad jam tik reikia, kad jį pačiūčiuotų, pasūpuotų, pamyluotų. Kartais vaikas negali konkrečiai suformuluoti, jog „man blogai todėl, kad su tavim, mamyte, negaliu pabūti“, – sako gydytoja psichiatrė M. Janulionienė.

Būtinai reikia turėti draugų

Gydytoja ypatingai pabrėžia pastaruoju metu plintančią patyčių problemą.

„Vaikui – tai tiesiog tragedija. Patyčios trukdo vaikams tobulėti, vystytis, kaupiasi ir sunkina gyvenimą. Labai svarbu, kad vaikas turėtų draugų, artimų žmonių, kuriems galėtų pasipasakoti, kad turėtų, kur pranešti. Reikia kuo daugiau bendrauti šeimoje, o tėveliams pravartu pažinti savo vaiko draugus, bet ne tam, kad juos rūšiuotų ir draustų su kai kuriais draugauti.

Visus reikia priimti tokius, kokie jie yra. Sakysim, jei vaikas su jam artimu draugu nori kartu pabūti namuose, o tėvai sako: „Ne, tavo draugas rūko ir jis tikrai čia nebus“, taip tėvai ne tik nepalaiko savo vaiko, bet jį išstumia kartu su tuo probleminiu draugu, tėvai darosi vaikui neartimi, nenori su jais apie nieką kalbėti.

Pagalbą suteiks specialistas

„Rūpinantis vaikų psichine sveikata labai didelis vaidmuo tenka šeimai, tėvams, bet ne visada jie yra pajėgūs iškilusias problemas išspręsti. Kai pastebi, kad vaikas pergyvena, yra sutrikęs, neranda išeities dėl kažkokių priežasčių: dėl nesklandumų šeimoje, dėl egzaminų, dėl meilės ir kt., tėvams būtina jį įkalbėti kartu su jais apsilankyti pas gydytoją psichiatrą ir išsikalbėti, sulaukti pagalbos.

Aš dirbdama Centro poliklinikos Psichikos sveikatos klinikoje matau, kaip vaikai, kurie ryžtasi pas mus ateiti būna tikrai labai patenkinti, kad vis tik atėjo. Čia dirba tikri profesionalai ir suteikia realią pagalbą. Dirbame nuo 7 iki 20 valandos, bet jei tau šiandien blogai, galima kreiptis į būtinosios pagalbos langelį, jums niekas nepasakys, kad ateitumėte po mėnesio“, – sako gydytoja psichiatrė M. Janulionienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)