Nepatogiose situacijose sutikus paniurėlius susimąstai – ar iš tiesų žmonės yra tokie nelaimingi ir pikti, kad negali į elementarius dalykus pažvelgti su šypsena?

Žmonės nelinkę kontroliuoti savo biolaikrodžio

Atsakymą į tai, kodėl žmonės dažnai linkę matyti niūrias gyvenimo spalvas, žino sveikos gyvensenos šalininkas, aktorius ir renginių organizatorius Marijus-Chrizostomas Bagdonavičius. Pasak jo, dažniausiai viskuo nepatenkinti žmonės būna todėl, kad tiesiog nekontroliuoja savo biologinio laikrodžio.

Dabar gyvenimo tempas yra itin greitas, tad daugeliui žmonių trūksta pakankamai miego valandų. Arba kaip tik kankina nemiga dėl papildomo streso. Anot M. Ch. Bagdonavičiaus, visi šie miego sutrikimai turi įtakos neigiamai žmogaus nuotaikai ne tik ryte, bet ir visą dieną. „Dar didesnis stresas apima tuos, kurie rytais pramiega žadintuvą ir po to visur vėluoja.

Tada atitinkamai sumažėja darbo produktyvumas, už tai gaunamos pastabos iš vadovo. Taip atsiduriama tarsi užburtame rate, kai visos neigiamos emocijos tarsi grandininė reakcija seka viena paskui kitą“, – sako M. Ch. Bagdonavičius. Pasak jo, norint stabilizuoti savo kėlimosi laiką ir tai padaryti maloniu įpročiu, o ne prievarta, reikia užsibrėžti tikslą ir kasdien treniruotis.

Energingumo paslaptis – laiku užstatytas žadintuvas

Vieną iš būdų, kaip prisiversti atsikelti rytais, įvardija šiuo metu kuriamo trumpametražio filmo „Nugalėk savo rytinį velniuką“ (angl. „Beat your morning devil“) režisierius Albinas Kirkilas. Jis sako, kad priprasti keltis vis anksčiau padės kasdien vis penkiomis minutėmis anksčiau užstatytas žadintuvas tol, kol žmogus pats pripras keltis norimu laiku. Filmą apie rytinį velniuką kuriantis A. Kirkilas tvirtina, kad idėja kilo būten todėl, kad arba jis, arba kolegos nuolat vėluodavo į rytinius susitikimus.

„Filme žmogaus tinginystė yra mitologizuojama. Ji pasivertusi į rytinį velniuką, kuris pagrindiniam veikėjui krečia įvairias šunybes“, – pasakoja idėjos autorius.

Šiuo metu projektas pristatinėjamas tarptautinėje platformoje „Kickstarter“. Kūrybinė komada prašo pagalbos baigti šį filmą mainais siūlydama įvairias premijas. Mėgstantiems unikalius, bet naudingus daikčiukus siūloma knyga su patarimais anksti keltis rytais, nuosavo rytinio velniuko atvaizdas ant marškinėlių ar dar negirdėti žadintuvų tonai, kurie pirma kartą pasigirs tik pačiame filme. Tuo tarpu drąsesniems remėjams siūloma patiems įsikūnyti į rytinių velniukų vaidmenis ir gauti pilną kūno grimą su fotosesija.

Visą mėnesį, kol vyksta projekto pristatymas, kino komanda filmo „Facebook“ profilyje motyvuoja žmones kovoti su savo rytiniais velniukais. Ir A. Kirkilas, ir M. Ch. Bagdonavičius vieningai tvirtina, kad žmogaus dienos nuotaiką gali lemti pergalė prieš save, arba kitaip tariant, savo rytinį velniuką.

Viską galima pakartoti, išskyrus laiką

Pasak M. Ch. Bagdonavčiaus, tie, kurie rytais keliasi anksti, dažniausiai daugiau visko ir padaro. Vadinamųjų „vyturių“ visai kitokia energija, galima viską daryti daug greičiau ir gyvybingiau nei naktį arba atsikėlus vėlai po naktinėjimų.

„Įprotį keltis anksti ryte reikia diegti dar vaikystėje, tad svarbiausią vaidmenį čia atlieka tėvai. Deja, aš savo gyvenimo įpročius pakeičiau tik prieš penkiolika metų ir nuolat gailiuosi, kad to nepadariau anksčiau. Dabar aš keliuosi penktą val. ryto, perskaitau svarbiausias naujienas, pamedituoju. Tada nueinu į sporto klubą ir kai didžioji dalis žmonių dar tik keliasi ir pratina save prie dienos ritmo, aš jau būnu nuveikęs daug svarbių dalykų“, – apie savo dieną kalba aktorius.

Jis skatina kiekvieną atkreipti dėmesį į savo idealą –.beveik visi daug pasiekę žmonės keliasi anksti rytais. Tarp didžiausių pasaulio lyderių, kurie keliasi rytais, yra kompanijos „Disney“ generalinis direktorius Robertas Igeris, verslininkas Richardas Bransonas, „Starbucks“ vykdomasis direktorius Howardas Schultzas. Anksti keldavosi ir Didžiosios Britanijos Ministrė Pirmininkė Margaret Thatcher. Tai tik keli pavyzdžiai iš daugelio.

Pasak M. Ch. Bagdonavičiaus, ne veltui visais laikais ir vienuoliai, ir jūreiviai keliasi su saule – reikia daug treniruotis, sugebėti jausti savo biologinį laikrodį ir tik tada bus įmanoma atsikelti be žadintuvo.

Jis atkreipia dėmesį į šiuolaikinį jaunimą, kuris neretai atrodo susenęs ne pagal savo metus. „Labai didelę įtaką gyvenimo ritmo išbalansavimui turi alkoholio vartojimas. Man asmeniškai, nesinori būti visam drebančiam rytais, todėl aš renkuosi visai kitokį gyvenimo būdą. Po daugelio metų visiems atsilieps tie vakarėliai ir nevertinamas laikas. Juk viską gyvenime galima pakartoti, išskyrus – laiką. Todėl jį reikia pradėti vertinti kuo anksčiau“, – sako M. Ch. Bagdonavičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)