Knygos „Kaip išlikti jaunam. 10 paprastų žingsnių atjaunėti 10 metų“ (Sofoklis, 2015) autorė Marisa Peer ramina, kad išlikti jaunesniems tikrai įmanoma ir pateikia patarimų, kaip per keletą savaičių atjaunėti dešimčia metų ir ne tik taip atrodyti, bet ir jaustis.
Dauguma leidinių apie kovą su senėjimu siūlo pakeisti aprangos stilių ir valgymo įpročius, rinktis tokius produktus, kurie leis jums išlikti jaunesniems.

Tačiau Marisa Peer siūlo atsigręžti į protą: svarbu ne tik tai, kaip elgiamės, bet ir tai, ką galvojame, sakome, jaučiame, nes visa tai pažadina amžiaus pokyčius organizme.
DELFI pateikia ištrauką iš knygos „Kaip išlikti jaunam“ apie tai, kaip veikia sąmonė ir pasąmonė ir kad jūsų mintys turi labai realų poveikį kūnui.

Kaip vizualizacija padeda gražiai senti

„Ką žmogaus protas gali įsivaizduoti ir kuo tiki, tą ir gali pasiekti.“ Napoleonas Hilas (1883–1970)

Šio žingsnio skyriuje ketinu parodyti, kaip lengvai ir efektyviai užprogramuoti protą, kad jis sulėtintų senėjimą. Kad tai pavyktų, jūs privalote labai ryškiai įsivaizduoti, kaip metate iššūkį senėjimui, imate atrodyti ir jaustis jaunesni, galvoti ir elgtis kaip jauni.

Praktika padės tą pasiekti ir, jei kiekvieną dieną skirsite penkias minutes tam, kad įsivaizduotumėte save jaunatvišką, fiziškai ir protiškai sveiką, jūsų galimybės tokiam tapti didės. Jungtinių Amerikos Valstijų ir Europos mokslininkai įrodė, kad vizualizacijos technika stipriai veikia mūsų kūnus. Kai save matote jauną ir aktyvų, smegenys gauna pranešimą, kuris stimuliuoja jūsų energiją, hormonus ir motyvaciją.

Šie pokyčiai sukelia fizinius pojūčius, kurie savo ruožtu veikia mintis ir jausmus, o šie sustiprina proto užprogramavimą. Teigiamas mąstymas apie senėjimą gali aktyvinti smegenyse tam tikrus neuronus, kurie išskiria tokius hormonus, kaip endogeniniai opiatai, nuo kurių mes geriau jaučiamės. Neigiamos mintys sukelia priešingą efektą. Tam tikri neuronai dalyvauja atsirandant neigiamoms mintims, jie taip pat gamina neigiamus hormonus, tokius kaip kortizolis, streso hormonas, kuris sukelia nerimą, o tai savaime labai sendina.

Įsivaizduodami įvairius dalykus, turite iš galvos išmesti visus neigiamus žodžius ir sutelkti dėmesį vien į tai, ką norite pasiekti. Sutelkite mintis į tai, ko norite, ir nukreipkite jas nuo to, ko nenorite. Jūs judėsite norimų dalykų link, vadinasi, jei dėmesį sutelksite į tai, kaip nesenti ir nesijausti senam, neigiami žodžiai ir vaizdiniai bus nukišti į kampą.

Mintimis siųskite nurodymus ląstelėms

Turime stulbinamą jėgą veikti savo ląsteles, duoti joms nurodymus, kaip veikti, ir priversti jas veikti atitinkamai. Visuomet lyginu ląsteles su mažų vaikų klase. Vaikai puikiai žino, ką ir kaip daryti, bet jeigu jie nedirba taip, kad mes būtume patenkinti, arba jei ląstelės pradėjo dalytis ar sutriko jų funkcija, tada reikia joms vadovauti, jas instruktuoti ar parodyti joms, ką daryti, panaudojant mintis, vizualizaciją ir vaizduotę. Nepatikėsite tuo, ką matote, bet pamatysite tai, kuo tikite.

Ką matome ir kuo tikime, tuo galiausiai ir tampame. Kai prieisime devintą programos žingsnį, tai bus paaiškinta detaliau. Mintys ir vaizduotė remiasi parašytais scenarijais ir priverčia ląsteles elgtis taip, kaip elgiasi jaunos ląstelės. Jūsų protas prisimena, kaip jūsų kūnas funkcionavo, kai buvote jauni, ir jūs galite tą parodyti vien galvodami apie tai. Visa tai reiškia, kad jei jūs galvojate apie ląstelių veikimą tam tikru būdu, jos gali taip ir veikti.

Intensyviai galvokite apie rijimą. Nurykite dabar, kai skaitote, kas čia parašyta, ir pastebėsite, kad norite ryti. Protas reaguoja į nusipieštą vaizdą ir verčia jus taip elgtis. Pagalvokite apie mirksėjimą ir imsite mirksėti, nes apie ką galvojame, tą kūnas ir daro. Tai atsitinka ir sąmoningai, ir nesąmoningai.

Pagalvoję, kaip atrodyti jaunesniam, ir perskaitę ar išklausę scenarijų, pastebėsite, kad žodžiai ir aprašymai įsišaknija jūsų prote, jūs galite juos minėti ir susieti lengvai ir automatiškai. Tai padarys įtaką jūsų odai, kolagenui ir elastinui, jūsų organams ir bendrai savijautai. Netgi kai miegate, jūsų pasąmonė veikia jūsų hormonus, sustiprina kraujotaką, paveikia odą ir jos ląsteles, taip pat raumenis, kurie turi savo atmintį.

Pasąmonės galia

Jūsų pasąmonė daug stipresnė už sąmonę. Sakoma, kad tik 10 proc. mūsų proto yra sąmoningas, o 90 proc. – nesąmoningas, ir kad žmogaus valia valdo tik 4 proc. sąmoningo proto. Sąmonė yra sąmoningas pasirinkimas, o pasąmonė yra tai, kam atiduodama pirmenybė. Mes visada renkamės tai, kas mums svarbiausia. Susidarius konfliktinei situacijai visuomet nugalės pasąmonė, nes ji gali priversti sąmonę veikti pagal jos norus.

Tą labai ryškiai rodo persivalgymas, kai sąmoningas noras yra numesti svorio, bet pasąmonė gali trokšti didesnio svorio kaip izoliacinės medžiagos ar apsauginio barjero. Tikriausiai nesąmoningas noras laimės, nes jis dominuoja ir gali pakeisti kūno funkcijas.

Kai kurie hipochondrikai turi stiprų sąmoningą norą pasveikti, bet pasąmonėje trokšta sirgti, nes tada gauna daug dėmesio, meilės, patiria daugiau prisilietimų, globos, jam skiriama daugiau laiko ir rūpesčio. Nors jie gali norėti pasveikti, jie turi ir nesąmoningą norą sirgti, kuris yra stipresnis.

Pasąmonė yra bent 90 proc. stipresnė už sąmonę. Be to, pasąmonė dirba 30 tūkst. kartų greičiau už sąmonę. Jeigu nusprendėte vykdyti pokyčius, bet galvojate tai daryti tik sąmoningai, tai bus sunkesnis, ilgesnis ir ne toks sėkmingas procesas nei tuo atveju, jei pokyčiai vyktų pasąmonėje.

Jeigu norite pakeisti bet kokį elgesį, būtinai turite daryti tiek sąmoningus, tiek nesąmoningus pokyčius. Jūsų protas visada darys tą, ko, jo manymu, norite, bet jeigu neįvardysite labai tiksliai programuodami protą, rezultatas gali būti blogas, nepaisant gerų ketinimų. Tai bus panašu į tai, lyg kažkas būtų atėjęs tvarkyti jūsų namų, iškilnojęs daiktus iš įprastų vietų ir paskui sudėjęs juos į kitas vietas.

Nors to žmogaus ketinimai yra padėti jums, jei labai aiškiai nepasakysite: „Nejudinkite popierių ant mano rašomojo stalo ir neišmeskite tų žurnalų krūvos“, rezultatas gali būti visai kitas, nei tikėjotės. Rezultatas būtų geresnis, jei viską būtumėte aiškiau paaiškinę. Jeigu nueisite pas kirpėją ir pasakysite: „Pakirpkite man plaukus“, nepaaiškindami kaip, nelabai tikėtina, kad šukuosena bus tokia, kokios norėjote, nors kirpėja, jos manymu, darys tai, ko norite. Tas pats ir su jūsų protu. Jei tiksliai formuluosite mintis, gausite tai, ko norite, o jei jūsų mintys bus neaiškios ir neapibrėžtos, tikriausiai negausite norimo rezultato.

Geri genai gali pailginti jūsų gyvenimą maždaug trejais metais, ilgaamžiai tėvai – vos keleriais metais, bet jeigu keisite savo paties įpročius, gyvenimo būdą, mintis bei įsitikinimus, jūsų gyvenimas gali pailgėti 30 metų ir daugiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)