Nuo mūsų pasitikėjimo savimi dažnai priklauso ir finansinė sėkmė, ir karjera, ir laimingas asmeninis gyvenimas. Laimei, šią savybę galima ugdytis ir tobulinti. Tam pakanka „apsiginkluoti“ keliomis paprastomis taisyklėmis ir paversti jas savo įpročiais. Štai septyni būdai, kaip įveikti drovumą ir įgyti daugiau pasitikėjimo savimi.

Stebėkite savo laikyseną

Paprašykite ko nors iš artimųjų pastebėti jūsų laikyseną, o dar geriau – jus nufilmuoti, kad paskui galėtumėte iš šalies įvertinti savo laikyseną. Nuo laikysenos tiesiogiai priklauso jūsų pasitikėjimas savimi ir esmė ne vien tame, kad žmogus aukštai pakelta galva ir tiesia nugara išoriškai atrodo geriau lyginant su amžinai sulinkusiu.

Dabartiniai tyrėjai tvirtina, kad gera laikysena verčia organizmą išskirti hormonus, atsakančius už pasitikėjimo savimi jausmą. Tad jeigu norite įgyti daugiau pasitikėjimo savimi jau dabar, sprendimas paprastas – ištieskite nugarą!

Ieškokite įkvėpimo muzikoje

Sunku būtų pervertinti muzikos įtaką mūsų emocijoms – ne veltui daug žmonių turi grojaraščius skirtingoms nuotaikoms: štai ši rami melodija tinka ramiems pusryčiams saulėtoje virtuvėje, skambant šiai dainai norisi vaikštinėti lietuje ir liūdėti, o šios norisi klausytis laukiant romantiško pasimatymo...

Tad susikurkite specialų grojaraštį, kurį sudarytų dainos, suteikiančios jums pasitikėjimo savimi, padedančios jaustis geriau, tvirčiau ir ryžtingiau. Puikiai tiks filmų apie superherojus ar sportininkus garso takeliai (klasika – „Eye of the Tiger“), stadionų hitai („We Will Rock You“) ir kitos panašios užvedančios muzikinės kompozicijos. Beje, puikiai tinka ir dainininkės Pink kūryba, nes, pavyzdžiui, jos daina „Perfect“ tarsi sukurta merginoms, klausiančioms savęs kaip tapti stipriomis ir pasitikinčiomis.

Prisiminkite savo sėkmės akimirkas

Svarbiausia yra ne šiaip sau prisiminti savo pasiekimus (nors ir tai pakankamai naudinga), bet su tuo susijusias ryškias emocijas – pasididžiavimo dėl pasiekto rezultato jausmą, stiprų nustebimą kai pavyko išspręsti sunkų uždavinį, pergalės džiaugsmą. Paieškokite savo atmintyje situacijų, kuriose jūs tai patyrėte.

Prisiminkite, kaip jūs pagaliau įveikėte maratoną, kuriam taip ilgai ruošėtės, ar kaip vis dėlto nušokote su guma, arba kaip visgi sugebėjote laiku užbaigti „degantį“ projektą. Pabandykite iš naujo pajausti šias emocijas, lyg tie įvykiai su jumis vyktų dabar – tai padės pasikrauti būtino pasitikėjimo.

Skirkite pakankamai dėmesio aprangai

Yra posakis „dress for success“ (angl. apsirenk sėkmei), kuris yra akivaizdus atsakymas į klausimą, kaip tapti pasitikinčiu žmogumi. Ir ne vien todėl kad mus visus sutinka, kaip sakoma, „pagal drabužį“, bet ir dėl to, kad teisingai parinkti garderobo elementai gali suteikti pasitikėjimo net ir patiems droviausiems ir neryžtingiausiems žmonėms.

Kruopščiai rinkitės įvaizdį priklausomai nuo situacijos, kai turite atrodyti puikiai. Tačiau nepamirškite, kad vis tiek privalote jaustis savimi. Skirkite laiko ir jėgų savo stiliaus paieškai, pasitarkite su artimiausia aplinka ar net kreipkitės pagalbos į profesionalus – gali būti, kad viskas, kas yra būtina norint įgyti daugiau pasitikėjimo savimi – šiek tiek pakeisti įvaizdį.

Sportuokite ir išsimiegokite

Banalu, bet faktas, kad tie, kurie kasdien bent pusvalandį skiria fiziniam krūviui, gerokai rečiau kelia sau klausimą kaip tapti labiau pasitikinčiu. Kaip ir tie, kurie sumaniai planuoja savo grafiką ir sugeba išsimiegoti, nepaisant perkrautos dienotvarkės ir įtampos.

Logika čia labai paprasta – kad įsikrautum pasitikėjimo, iš pradžių reikia savo organizmą įkrauti budrumo. Šis neliks skolingas ir užtikrins jums reikiamą endorfinų dozę. Kitaip tariant, sveikame kūne – sveika siela.

Lėčiau kalbėkite

Nerami ir kitus pertraukianti kalbos maniera – vienas iš pirmų nepasitikėjimo savimi požymių. Atkreipkite dėmesį, kaip Holivudo žvaigždės sako kalbas „Oskarų“ ceremonijose – išraiškingai, neskubomis, didingai, su jausmu, protingai.

Nenuostabu, kad tiems, kurie nori atrodyti ir jaustis labiau užtikrintai, psichologai rekomenduoja išsiugdyti įprotį kalbėti lėtai, nes taip bus paprasčiau kontroliuoti kalbą, o ir įspūdis paliekamas kur kas geresnis. Venkite ilgų painių frazių, taip bus paprasčiau išsaugoti reikiamą kalbos tempą.

Suteikite sau teisę klysti

Nepasitikėjimo priepuoliai dažnai draugauja su perfekcionizmu – mums sunku sukaupti dvasines jėgas, nes mes nuolat sau primename, kad tai ir tai galima buvo padaryti geriau: prezentacija galėjo būti įdomesnė, deryboms reikėjo kruopščiau pasirengti, informacijos derėjo susirinkti kiek daugiau... Tai būtent tas atvejis, kai geriau yra gero priešas.

Kad ir kaip mums norėtųsi viską iki begalybės ištobulinti, realybė retai sutampa su idealu. Visi mes darome klaidas ir tai yra normalu. Paprasti niekas iš mūsų tobulumo ir nesitiki, pakanka tik sąžiningai padaryti viską, ką pajėgiate. Tad, giliai įkvėpkite, iškvėpkite, ir... veikite!

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją