„Jei galvoji, kad tu gali, arba, kad negali - abiem atvejais esi teisus.“ Henris Fordas

Šiais teiginiais, kartojamais aplinkiniams, sugebame įtikinti ir save pačius. Ką daryti, jei nuoširdumo su savimi akimirką suprantame, kad vis dėlto norime kažką pakeisti savo gyvenime? Kaip atrasti savyje daugiau motyvacijos ir patikėti, kad galime pasiekti užsibrėžtą tikslą? Pasidalinsiu keletu minčių, kaip sustiprinti tikėjimą savimi ir savo galimybėmis.

Patirtis: „veiksmai, o ne emocijos“

Kartais dar prieš pradėdami ką nors daryti, imame savimi abejoti, o dar dažniau abejonės apninka susidūrus su pirmu iššūkiu. Tuo metu galvojame, kad nesugebėsime susitvarkyti, įveikti kliūčių, kartais tiesiog norisi visam pasauliui prisipažinti: „taip, aš to nesugebėsiu, neturiu tam pakankamai žinių, įgūdžių, valios ar pan.“

Prieš atlikdami tokią „išpažintį“, prisiminkite patį didžiausią įveiktą iššūkį savo gyvenime. Kaip su juo susitvarkėte? Kaip jums pavyko? Kokių veiksmų ėmėtės? Kaip jautėtės tuomet, kai situacija jau buvo išspręsta? Kokios jūsų asmeninės savybės padėjo toje situacijoje? Kaip turima patirtis galėtų pasitarnauti, siekiant kitų tikslų gyvenime?

Užuot graužęsi dėl dabartinių kliūčių, pagalvokite, kokie jūsų veiksmai labiausiai prisidėdavo prie kliūčių įveikimo anksčiau. Taip mintys pakryps nuo neigiamų emocijų prie realių veiksmų, ką galėtumėte daryti dabartinėje situacijoje.

Paprastumas: „Tai, ko noriu, 100% realu!

Kai pagalvojame apie didelius pokyčius, iš pirmo žvilgsnio natūralu, kad viskas atrodo miglota, kyla daug klausimų, neaiškumų. Šioje vietoje didžiausią postūmį duoda planavimas. Pirmas žingsnis planuojant - aukštų, tačiau realių tikslų išsikėlimas.

Jei išsikelsime per aukštus tikslus - bus labai sunku tvirtai tikėti savo galimybėmis juos pasiekti. Svarbus momentas - pagrindinio tikslo išskaidymas į mažesnius etapus, kurie mums atrodo daug paprasčiau ir lengviau pasiekiami. Nuo ko turėčiau pradėti? Koks bus pirmas etapas?

Kaip yra pasakęs Henris Fordas, „Nėra nieko ypatingai sunkaus, jei suskaidai tai į mažus darbus“. Tokiu būdu mūsų tikėjimas savimi ir savo galimybėmis pasiekti tai, ką užsibrėžiame, žymiai išauga ir su didesniu entuziazmu pradedame veikti.

Palaikymas: „Esu ne vienas savo kelyje!“

Kai norime kažko pasiekti, suprantame, kad veiksmų turėsime imtis patys ir kad kai kurių dalykų niekas už mus nepadarys, tačiau... Tai toli gražu nereiškia, kad turite jaustis vieniši ir pamiršti aplink esančius žmones. Juk greičiausiai visi turime tokių artimųjų, kurių nuomonė, parama ir palaikymas mums itin svarbūs. Supažindinkite juos su savo tikslais ir planais.

Kalbant apie skirtingus tikslus, kurių norime pasiekti - žmonės, su kuriais jais pasidalinsime, gali taip pat skirtis. Galbūt kažkuris pažįstamas žmogus jau yra praėjęs panašų kelią, kuriuo ketinate eiti jūs - išklausykite jo minčių ir paklauskite, ar galėsite kreiptis, jei iškils sunkumų. Labai tikėtina, kad sulauksite teigiamo atsakymo. Jausmas, kad esame ne vieni kelyje savo tikslo link, didina pasitikėjimą savimi, esame labiau užtikrinti, kad galime pasiekti tai, ko norime.

Remdamiesi sėkminga patirtimi, sukurdami paprastą ir realų veiksmų planą bei gaudami aplinkinių palaikymą, mes esame kur kas stipresni ir efektyvesni, siekdami savo tikslų. Prisiminkite šiuos tris dalykus, galvodami apie norimus pokyčius savo gyvenime, kai susidursite su iššūkiais ir kai imsite abejoti savimi.