Lietuvos verslininkai pripažįsta, kad aktualių knygų skaitymas gali turėti įtakos efektyvesniam darbui, tačiau to daryti darbuotojų neverčia.

Skatindami darbuotojus skaityti įmonių atstovai biuruose įrengia bibliotekas.

„Ta pačia knyga dalintis keliems žmonėms ne tik taupu ir racionalu, bet naudinga ir įmonei – perskaitę knygą bendradarbiai gali ją aptarti, diskutuoti, kartu mokytis pritaikyti naujas idėjas“, – mano verslininkas Vladas Lašas, UAB „Skubios siuntos“ vadovas.

Garsaus verslininko įmonėje per keletą metų susikaupė apie 100 knygų.

„Siekiame, kad jos būtų ir įdomios, ir naudingos darbe – daugiausia tai knygos vadybos, lyderystės, socialinių iniciatyvų ir technologijų naujovių, logistikos temomis“, – vardija V. Lašas.

Sauliaus Petrulio, leidyklos „Eugrimas“ vadovo, teigimu, bibliotekos įrengimas biure – dažna praktika – taip įmonių vadovai rūpinasi profesiniu ir asmeniniu darbuotojų tobulėjimu.

„Pastebime, kad susidomėjimas profesine literatūra auga. Verslininkai ieško ekonomikos, vadybos, rinkodaros, lyderystės ar asmeninio tobulėjimo knygų, pastaruoju metu ypač domimasi knygomis apie socialiai atsakingą verslą. Tokias tendencijas rodo mūsų įkurto verslo knygų klubo rodikliai. Jo nariai reguliariai gauna naujausias mūsų knygas ir iš jų pasirenka labiausiai dominančias“, – pasakoja S. Petrulis.

Skaitymas niekam nepakenkė

Pasak Algio Brazionio, kelionių agentūros „Guliverio kelionės“ direktoriaus, knygų skaitymas – kiekvieno darbuotojo asmeninis pasirinkimas.

„Nedrįsčiau vertinti skaitančių žmonių pranašumų, bet knygų skaitymas niekam nepakenkė“, – neabejoja A. Brazionis.

Noras ir gebėjimas tobulėti – pagrindinis skaitančių darbuotojų pranašumas. Tuo įsitikinęs S. Petrulis.

„Neskaitantys darbuotojai užsidaro savo įgytų įgūdžių komforto zonoje, tuo tarpu knygas skaitantys galimybių ribas nuolat plečia“, – teigia akademinę ir profesinę literatūrą leidžiančios leidyklos vadovas.

Jo teigimu, skatinti skaityti įmonės darbuotojus galima įvairiai: naujokams dovanojant keletą knygų, kurios geriausiai atspindi įmonės vertybes, įrengiant biblioteką, renkantis su kolegomis kartą per mėnesį aptarti skaitytų knygų. Reikia rodyti darbuotojams, kad įmonėje puoselėjama skaitymo ir asmeninio tobulėjimo kultūra.

„Naujam darbuotojui padovanota knyga gali padėti suprasti įmonės vertybes, sukurti bendrumo su naujuoju kolektyvu jausmą. Galiausiai įmonės įteikta knyga gali tapti puikiu pirmosios diskusijos su naujaisiais kolegomis objektu”, – pataria leidyklos „Eugrimas“ vadovas.

Kiek knygų perskaito per metus?

Lietuvos verslininkai teigia per metus perskaitantys dešimtis knygų, tačiau pripažįsta, kad skaitymui vis pritrūksta laiko.

„Kai laikas, kurį galime skirti skaitymui, yra ribotas, tuomet knygų atranka tampa ypač svarbi. Jaunystėje skaitydavau daug grožinės literatūros, o pastaruoju metu daugiausiai skaitau knygas, kurios suteikia papildomų žinių. Skaitymo tikslas – lavinti fantaziją, pasimokyti iš kitų žmonių patirties“, – pabrėžia A. Brazionis, per metus perskaitantis apie 30 knygų.

V. Lašas kasmet perskaito apie 10–20 knygų, o pasirinkdamas, ką skaityti, perverčia dešimt kartų daugiau. Verslininkas dėl didelio užimtumo neretai renkasi ir audioknygas – jų patogu klausyti važiuojant automobiliu.

„Daug keliauju, tad oro uostų knygynuose mėgstu perversti knygų naujienas, įdomiausias parsivežu į Lietuvą arba vėliau užsisakau internetu. Knygos – tai puiki priemonė skleisti geras idėjas, įmonės vertybes, supažindinti ir sudominti jaunimą įvairių verslo įmonių sėkmės istorijomis. Džiaugiuosi, kad Lietuvoje nemažai solidžių įmonių naudoja knygą kaip prasmingą dovaną – aš irgi dažnai per paskaitas dovanoju knygas“, – sako verslininkas.

S. Petrulis pataria profesinę literatūrą skaityti neskubant ir po truputį įsisavinant informaciją.

„Skaitymui per dieną skiriu keletą valandų. Perskaitęs apmąstau, kaip tai galėčiau pritaikyti savo veikloje. Juk svarbiausia ne užsidėti „pliusą“, kad viena ar kita knyga jau perskaityta, bet pasisemti kuo daugiau žinių“, – tikina leidyklos „Eugrimas“ vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)