Žinoma, ypač malonu gauti dovaną netikėtai, o ypač – be progos. Taip pat – atsižvelgti į gavėjo asmenines savybes ir pomėgius. Ir savo gebėjimus bei galimybes.

Dvi pusės svarbios, bendradarbiaujant su klientais ir verslo partneriais – įsivertinti asmeniškumo lygį bendraujant ir išlaikyti tinkamą distanciją. T.y. nebūti per daug asmenišku – išvengsite nemalonaus familiarumo ir vengti būti pernelyg neasmenišku – atsiminkit, kad kitoje pusėje – irgi žmonės.

Asmenybės su savo charakteriu ir pomėgiais. Kurie įvertins, kad jums rūpi, kas rūpi jiems. Originalumas ir nuoširdumas. Versle – dovana turi praturtinti darbą arba jį palengvinti. Pavyzdžiui, nestandartinės kanceliarinės prekės, reikalingos TO asmens darbo vietoje. Ir kartu – atitikti rangą.

Sakoma, kad viskas, ką galima suvalgyti, pamatyti ar sudalyvauti - nelaikytina kyšiu. Tad galite dovanoti bilietus į teatrą, futbolo rungtynes ar pan. Mažiausiai priimtinos būtų intymios ir tokios asmeninės dovanos, kurias išpakavus visų akivaizdoje, nemalonioje padėtyje atsidurtų ir gavėjas ir jūs.

Keletas žingsnių, kurie padės, kai prireiks pasirūpinti dovanomis.

1. Sąrašas – gavėjų, datų, adresų, pomėgių. Skirkite dėmesio jam – susirašykite ir šiuolaikinių technologijų pagalba įsiveskite priminimus. Taip pat – kam ką kada jau dovanojote. Tai ženkliai jums sutaupys laiko ir energijos ateityje. Jei galite – paveskite kruopščiai asistentei.

2. Susiplanuokite biudžetą. Tai padės jums renkant dovanas.

3. Prioritetai – susisteminkite gavėjus pagal svarbą, tada ir patiems bus lengviau susiplanuoti tolimesnius veiksmus.

4.Įmonės politika ir įstatymai – atsižvelkite, kaip dovanotojo ir gavėjo šalies įstatymai apibrėžia dovanos reikšmę bei jos vertę, kad gavėjui netektų dar ir susimokėti mokesčius už ją. Išsiaiškinkite, ar jūsų įmonės bei gavėjo įmonės vidiniai kodeksai (darbo etikos, vidinės tvarkos) leidžia dovanoti/ priimti dovanas ir kokiomis sąlygomis.

5. Tarptautinis kontekstas – jaučio odos prabangus albumas netiks Indijos piliečiams, kur šis gyvūnas laikomas šventu. Kas būdinga jūsų partneriams iš kitų šalių?

6. Numatykite ir skirkite laiko dovanoms suplanuoti, parinkti ir įteikti. Tai puiki proga ir daugel kartų atsiperkanti galimybė sustiprinti santykius.

7.Padėkokite, kai dovanų gausite patys – parodykite, kad vertinate tarpusavio santykius.

Jei per Kalėdas turite apdovanoti galybes verslo partnerių ar klientų, laimės tas, kuris kruopščiai apgalvos ir suras bendrą vardiklį dėmesiui išreikšti. Pavyzdžiui – arbatos mėginys-atvirukas nuo arbatos tiekėjo, maži vokeliai su pirmosios pagalbos reikmenimis – spalvotais pleistrais, mažais jodo buteliukais, etc.; įvairių formų metalinės sąvaržėlės – skirtukai vis dar mėgstantiems skaityti; gėlių sėklos ar svogūnėliai virtuvės žalumynai; kvapnūs eteriniai aliejai ar ekologiški džiovintų prieskonių maišeliai; rytietiškų smilkalų ekstravagantiška lazdelė; ranka rašytas pasveikinimas; originalus padėkliukas kavos/arbatos puodeliui; krepšelis su saldumynais/ vaisiais ir t.t. arbata, metalinės įv.formų sąvaržėlės, gėlių sėklos, natūrali smilkalų lazdelė...

Jei apdovanojate kolegas darbe ar išskirtinius verslo partnerius - batutas įgyti dar daugiau pusiausvyros, valanda su savigynos pradmenų arba atsipalaidavimo treneriu, sidabrinis vizitinių kortelių laikiklis, brangus rašiklis, privati egzotiško šokio pamoka. Patarimų galite kreiptis į reklamos agentūras, besirūpinančiomis korporatyvinėmis verslo dovanomis. O geriausia – trumpam sukvieskite savo kolegas ir partnerius smegenų šturmui ir – tikrai rasite tinkamiausią sprendimą!

Bus tęsinys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)