Netaupo tik dviem atvejais

„Mūsų šeimoje taupome visi ir visose srityse. Laikomės nuostatos, jei galime ką nors pasidaryti patys, tai ir pasidarome, jei galime ką nors užsiauginti – ir užsiauginame. Dažniau gaminame maistą namie, nei valgome kavinėse ar restoranuose. Stebime parduotuvėse, prekybos centruose vykstančias akcijas, jų metu prisiperkame negendančių produktų: pradedant actu, cukrumi, baigiant skalbimo milteliais, higienos priemonėmis“, - teigia atlikėja, televizijos laidų ir renginių vedėja Laima Tamulytė – Stončė, geriau žinoma kaip Mama Rock'N'Roll.

Moteris teigia netaupanti tik dviem atvejais – kai reikia pirkti daiktą, kuris ilgai tarnaus, pavyzdžiui, šaldytuvą, skalbimo mašiną ar automobilį, taip pat, kai kalbama apie sveikatą. „Jei reikia naujos buitinės technikos, tokiu atveju geriau sumokėti keliais šimtais daugiau ir būti garantuotai, kad prietaisas ar įrenginys tarnaus ilgiau, - tvirtina L. Tamulytė. – Sveikatos sąskaita taupyti apskritai neapsimoka, nes pasekmės gali būti labai liūdnos. Su vyru žiūrime, kaip maitinamės, reikalui esant, sveikatą pastipriname žolelėmis, kitokiomis priemonėmis, reguliariai tikriname sveikatą profilaktiškai“.

Ką Mama Rock'N'Roll patartų kitiems, kuriems nelabai pavyksta sutaupyti? „Nemokėjimas taupyti, mano galva – paprasčiausias žmogaus tingėjimas ką nors keisti, ko nors imtis. Prieš kelerius metus iš Londono parsivežiau raudoną autobusiuką – taupyklę. Nuo to laiko kaskart į ją įmetame po 5 litus, jei tokios vertės pinigą turime savo piniginėse. Paskaičiavome, kad per metus taip sutaupome iki 2000 litų. O tai jau visai nemaža suma. Norint pradėti taupyti, reikia pagalvoti, ką už sutaupytus pinigus būtų galima nupirkti, kur pakeliauti“, - porina žinoma moteris.

Savo poreikius galima ir pažaboti

Populiari dainininkė Vitalija Katunskytė save apibūdina kaip ne itin taupų žmogų, tačiau reikalui esant tvirtina mokanti „užspausti“ savo poreikius, suvaldyti išlaidas. „Turiu moterišką silpnybę – kai galiu sau leisti, taip pat – kai išgyvenu stresinę situaciją ar, pavyzdžiui, kai kas nors mane supykdo, sugadina nuotaiką, tuomet nusiraminimui nusiperku kokį nors naują drabužį, kosmetikos, kvepalų, nueinu į kavinę ir užsisakau skanų patiekalą. O juk visa tai – kainuoja“, - pasakoja atlikėja.

Anot V. Katunskytės, jei reikia įsigyti kokį didesnį daiktą, atiduoti kam nors skolą ir panašiai, tuomet ji savo silpnybę moteriškam „šopinimuisi“ gali pažaboti ir mėnesiui ar keliems bei neprisipirkti to, ko tuo metu tikrai nelabai reikia. Tuomet susitaupo tikrai nemažai. Vitalijos patarimas norintiems sutaupyti – prieš perkant gerai pagalvoti (nors kartais tai ir nelengva padaryti), ar tikrai reikia vieno ar kito daikto.

Vitalija tvirtina, jog stengiasi netaupyti sveikatos sąskaita. „Nesu iš tų žmonių, kurie reikia ar nereikia bėga pas gydytojus pasitikrinti, ieško ligų, vėžinių ląstelių, tačiau man rūpi mano organizmo būklė, gera savijauta. Reguliariai vartoju maisto papildus, vitaminus, pasikonsultuoju su keliais pažįstamais medikais, vaistininkėmis, kas mano organizmui būtų geriau, sveikiau, kaip, pavyzdžiui, išvengti naktimis raumenis sutraukiančio mėšlungio, sureguliuoti kraujospūdį ir panašiai. Kadangi prižiūriu, investuoju į save, galbūt dėl to rimtai ir nesergu“ – šypsodamasi apie taupymo niuansus kalba dainininkė.

(Ne)taupymo prioritetai

Anot finansų analitikų, kuo daugiau žmogus uždirba, tuo daugiau išleidžia, nes keičiantis pajamoms, keičiasi ir gyvenimo įpročiai. Logika šioje situacijoje paprasta – gaudamas minimalų atlyginimą, žmogus skaičiuoja kiekvieną centą, pinigus išleidžia tik būtiniausioms reikmėms: maistui, drabužiams, būstui. Tuo tarpu uždirbdamas daugiau, dažnas leidžia sau ir paišlaidauti – nusipirkti brangesnių ir gražesnių drabužių, papuošalų, išvažiuoti ilsėtis į svečias šalis, pietauti ir vakarieniauti ne namie, o kavinėse ar restoranuose.

Normalia, ekonominės būtinybės diktuojama elgsena finansų specialistai vadina tai, jog augant būtiniausių prekių ir paslaugų kainoms, žmonės taupo laisvalaikio, kultūrinių ir pramoginių renginių sąskaita, ieško pigesnių prekių, naudojasi akcijomis, dalyvauja įvairiose lojalumo programose. Tuo tarpu progų pasirūpinti sveikata, nemąstant apie finansinę šio reikalo pusę, daugėja – gausėja įvairių sričių gydytojų konsultacijų, informacijos, „išeinančios“ už tradicinių gydymo įstaigų ribų.

Medikus specialistus galima sutikti jau ir vaistinėse, mobiliuosiuose, po šalį keliaujančiuose autobusiukuose, privačių ir nevyriausybinių organizacijų inicijuojamuose renginiuose, virtualioje erdvėje. Vieno pirmųjų nemokamas įvairių gydytojų konsultacijas tiek vaistinėse, tiek telefonu savo klientams pradėjusio organizuoti vaistinių tinklo „Camelia“ vaistinėse konsultuojantys medikai tvirtina, kad konsultacija vaistinėje ar telefonu galbūt ir neišgydo rimtų sveikatos sutrikimų, bet žmogui bent jau tampa aiškiau, kaip atpažinti vienokius ar kitokius simptomus, kaip į pastaruosius reaguoti, kur kreiptis konkrečiu atveju. Taip pat tokio pobūdžio konsultacijos vaistinėse daugeliui žmonių – puiki išeitis aptarti tai, kas liko nesuprasta iš ankstesnio vizito pas gydytoją, išsiaiškinti, kaip tiksliai vartoti vaistus, kokios galimos šalutinės jų reakcijos, kaip elgtis, kai liga paūmėja ir panašiai.

Kam ir kaip taupo pasaulio garsenybės?

Prieš porą metų Holivudo profesinės sąjungos svarstė, kad ne ilgesnius kaip tūkstančio mylių (1 tūkst. 600 km) atstumus žvaigždės galėtų įveikti skrisdamos ekonomine klase. Verslo klasės bilietai aktoriams ir aktorėms būtų perkami tik ilgesniems skrydžiams.

Pastaruoju metu ne viena garsi pasaulio moteris racionaliau pradėjo vertinti išlaidas apdarams. Pavyzdžiui, Kembridžo hercogienė Katherina (Didžiosios Britanijos princo Wiliamo žmona) garsėja ne tik puikiu skoniu, rafinuotu elgesiu, bet ir savo taupumu. Kate dažnai vilki drabužius iš tokių aprangos tinklų kaip „Zara“, nevengia vilkėti ir tas pačias sukneles, puikiai suderindama ir keisdama prie jų derančius aksesuarus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)