Atpirkimo ožių pasitaiko ne tik mokyklos klasėse: jais dėl psichologinio spaudimo neretai tampa suaugę žmonės. Pirmą kartą šį reiškinį aštuoniasdešimtaisiais ištyrinėjo psichologas, daktaras Hancas Leimanas. Jis tokį elgesį pavadino mobingu (angl. mob - minia) ir charakterizavo jį kaip psichologinį terorą darbo vietoje.

Būdama biure, mobingo auka kiekvieną minutę laukia puolimo ar niekšybės. Anksčiau ar vėliau į puolimą įtraukiami net lojaliai aukai nusiteikę bendradarbiai: juk situacijos, kuriose priverčiama atsidurti auka, būna tikrai juokingos. Tačiau iš tikro juokų čia mažai: dėl mobingo mažėja darbo produktyvumas.

Mobingo objektu gali tapti kiekvienas, tačiau kol biuro aštrialiežuviai nukreipia savo emocijų ugnį į vieną žmogų, kitiems pavojus negresia. Todėl nieko nuostabaus, kad jo ginti niekas neskuba. Dažniausiai į tai, kas vyksta, užmerkiamos akys.

Kai kurie žmonės, atsidūrę tokioje situacijoje, mano, kad šį „likimo išbandymą“ reikia atlaikyti oriai, ir stengiasi atsilaikyti kiek tik gali. Kiti neišeina dėl to, kad bijo nerasti gero darbo. Užburtą ratą neretai suardo patys vadovai: ujamą pavaldinį jie atleidžia iš darbo dėl kokios nors priežasties, dažnai išgalvotos.

Ištakos

Paprastai mobingas gimsta kolektyvuose, kur esti giminystės ar intymių ryšių, dubliuojasi pareigos arba netolygiai paskirstytas darbas: vieni aria nuo aušros iki sutemų, kiti amžinai pietauja. Taip pat gali būti, kad vadovas tiesiog nesusitvarko su savo pareigomis, ir jam toks reiškinys į naudą: taip paprasčiau valdyti.

Mobingo auka gali tapti bet kas, tačiau didžiausius šansus turi netipinės asmenybės, individualistai. Taip pat jais gali tapti turintys geresnę materialinę padėtį nei kolegos, kitos tautybės atstovai, tie, kurie atsispyrė vadovo seksualiniam priekabiavimui. Auka gali tapti netgi naujas vadovas: jo užduotys sabotuojamos.

Kovoti ar ne?

Jei tapote mobingo auka, reikia stebėti tai, kas vyksta kolektyve, ir analizuoti priežastis. Tačiau nesistebėkite, jei objektyvių priežasčių neatsiras.

Svarbu rasti tuos, kurie susilaikė nuo mobingo, kuriems jūs patinkate, ir pasistengti juos patraukti savo pusėn. Galima išsiaiškinti mobingo vadą ir, likus su juo vieniems, staiga paklausti: „Kuo aš jums neįtinku?“ Tačiau geriausia iškart kreiptis pagalbos į personalo skyrių.

Jei norite išvengti mobingo, būkite kuklūs ir geranoriški, tačiau pasistenkite, kad jūsų profesionalumas būtų matomas. Venkite isterijų prie žmonių - tai niekdarius tik įkvėps. Jei mobingas tik pradinėje stadijoje, galima porą kartų agresyvų spaudimą pademonstruoti akivaizdžiai, tegu ir nekorektiška forma, ir priversti niekdarius amžiams nutilti. Jei situacija apleista ir ją pakeisti sunku, pasaugokite nervus - parašykite prašymą atleisti iš darbo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)