Darbas biure gali būti ne mažiau kenksmingas sveikatai negu, pavyzdžiui, kelio darbininkų triūsas. Vardyti labiausiai paplitusias biurų ligas galima ilgai: trumparegystė nuo darbo kompiuteriu, alergija nuo kiliminės dangos dulkių, peršalimo ligos nuo kondicionierių, kolektyvinis gripas (darbovietėse, kur dirba daug darbuotojų, greitai plinta virusai), gastritas nuo nesubalansuoto maisto bei nervinės įtampos, hemorojus ir venų varikozė nuo sėdimo darbo, chroninis nuovargis ir net depresija.

Išeitis tik viena: pasistenkite savo darbo vietoje susikurti kuo optimalesnes darbo sąlygas ir reguliariai tikrinkitės sveikatą. Tai padės laiku pastebėti ligas ir užkirsti kelią komplikacijoms.

Rankų skausmai

Neįtikėtina, tačiau tai faktas: biuruose gana paplitusios riešų traumos. Dėl jų dažniausiai būna kalta įtampa riešų srityje, kuri kyla, nepatogiai dirbant kompiuterio klaviatūra ir pele. Vien tik Didžiojoje Britanijoje kiekvienais metais plaštakų traumas patiria apie 150 tūkst. biurų darbuotojų.

Paskaičiuota, kad dėl tokių traumų patiriami gamybiniai nuostoliai sudaro iki milijardo svarų, o pati didžiausia kompensacija, kurią viena įmonė turėjo sumokėti tokią traumą patyrusiam darbuotojui, siekia 250 tūkst. svarų (virš 1 mlrd. litų).

Patarimas: raskite tinkamą aukštį klaviatūrai, kad spausdinant tekstą jūsų rankos nebūtų iškeltos per aukštai. Dirbdami kompiuteriu, laikykite alkūnes sulenktas stačiu kampu. Dešinė ir kairė rankos turėtų būti lygiagrečiai. Pelę laikykite klaviatūros šone, kad nereikėtų dėti pastangų jai pasiekti.

Biurų migrena

Priežasčių migrenai biuruose yra labai daug: stresas darbe, bendras nuovargis, šviežio oro trūkumas, pavargusios akys, ilgas sėdėjimas prie stalo, dėl kurio kaklo raumenys sustingsta ir užspaudžia smegenis maitinančias kraujagysles. Be to, pati biurų aplinka su baldais iš plastiko ir polimerų, pasižyminčių savybėmis lengvai elektrintis, sutrikdo ore teigiamų ir neigiamų jonų pusiausvyrą.
Gamtoje jų santykis būna 5:1, o biuruose šie skaičiai pasikeičia vietomis.

Ekspertai sako, jog kas ketvirtas žmogus, daugiau kaip valandą praleidęs kabinete, įrengtame pagal naujausią biurų dizaino madą, pajunta migrenos požymius. Atsiranda ne tik galvos skausmai, bet ir suprastėja darbingumas, padidėja nuovargis, labiau jaučiamas stresas.

Patarimas: biure labai naudinga pasistatyti oro jonizatorių. Jei tokios galimybės neturite, kas 30 – 40 minučių vėdinkite kabinetą. Šviežio oro gūsis atstatys teigiamų ir neigiamų jonų pusiausvyrą ore ir taip neleis įsiskaudėti galvai.

Ekspertai taip pat pataria įsirengti biure žaliąjį kampelį. Norvegų mokslininkai yra įrodę, jog kambariniai augalai efektyviai neutralizuoja žalingus junginius, susidarančius kontorose.

Sausų akių sindromas

Tai tipiška „baltųjų apykaklių“ problema. Mūsų akys padengtos plonu ašarų sluoksniu. Jo paskirtis yra sutepti akies obuolį, saugoti jį nuo išdžiūvimo ir mikrobų. Tačiau ašarų plėvelė pasiskirsto po akies obuolį tik tada, kai mirksime. Tačiau čia ir slypi visų biuro darbuotojų problema.

Tie asmenys, kurie daug laiko praleidžia žiūrėdami į kompiuterio ekraną, mirksi 4 kartus rečiau, negu įprastai. Be to, biuruose dažnai veikia kondicionieriai, kurie dar labiau sausina akis. Taip atsiranda akių sausumas ir jos greičiau pavargsta, o dėl nuolatinio akių nuovargio prastėja regėjimas.

Patarimas: pasistenkite kuo dažniau mirksėti ir kas valandą darykite kelių minučių pertraukėles, leisdami akims pailsėti. Geriausias poilsis akims – žiūrėjimas į tolį. Dar vienas naudingas pratimas: sukite akių obuolius pagal laikrodžio rodyklę, o po to atvirkščiai. Pakartokite šį pratimą po penkis kartus į kiekvieną pusę.

Kaklo osteochondrozė

Būtinybė nuolat kalbėti telefonu skatina kreivo kaklo vystymąsi. Jei 6 – 8 val. praleidžiate kalbėdami telefonu, suspaudę ragelį tarp ausies ir peties, ilgainiui ši poza tampa įpročiu ir užsifiksuoja. Vaikščioti su šonan palenkta galva ne tik negražu, bet ir žalinga sveikatai.

Padidėjus kaklo ir krūtinės slankstelių krūviui, vystosi kaklo – krūtinės srities osteochondrozė. Dėl jos deformuojasi ir likusi stuburo dalis, kyla skausmai nugaroje, galvoje ir krūtinėje, svaigsta galva, ausyse girdisi triukšmas, jaučiama įtampa sprande, pečių linijoje ir rankose. Pasistenkite to išvengti!

Patarimas: jei esate dešiniarankis, pasidėkite telefono aparatą kompiuterio kairėje. Pakelkite ragelį ir laikykite jį prie ausies kaire ranka, ir, jei yra būtinybė, toliau dirbkite dešine ranka. Kairiarankiai turėtų elgtis atvirkščiai. Stebėkite, kad pokalbio metu galva nelinktų peties link.

SPS

Taip, yra ir tokia diagnozė! Tai – sergančio pastato sindromas (SPS, angl. Sick Building Syndrom). Dėl jo kaltės biuruose dirbantys žmonės dažniau jaučia akių, nosies, gerklės sudirginimo simptomus, nuovargį, galvos skausmus, šleikštulį, neišsivaduoja iš peršalimo ligų.

Šį sindromą sukelia lakūs organiniai junginiai, patenkantys į patalpų orą nuo biuro baldų ir sintetinės apdailos. Juos išskiria ir elektriniai biurų įrengimai, ypač švietimo aparatai, spinduliuojantys didelius kiekius dirbtinio ozono. Jo kvapą lengva pajusti. Natūralus ozonas, kuris susidaro ore perkūnijos metu, organizmui yra naudingas, tačiau pramoninis ozonas – žalingas. Jis gali tapti ne tik prastos savijautos priežastimi, bet ir sukelti nevaisingumą.

Patarimas: spausdindami arba šviesdami didelį kiekį tekstų praverkite langą arba duris, kad ozonas nesikauptų kabinete. Dar geriau, jei aparatą paliksite dirbti, o patys pailsėsite kitoje patalpoje.

Kad neskaudėtų nugaros...

Jokių odinių krėslų, taburečių, ir panašių sėdėjimo baldų ant keturių kojų! Prie darbo stalo geriausia sėdėti ant specialios biuro kėdės su penkiais ratukais, tvirtais porankiais, spyruokliuojančia atrama nugarai ir besisukančia sėdyne, kurios aukštį galima reguliuoti.

Nustatyti kėdės aukštį padės paprastas testas. Atsisėskite giliau ir žiūrėkite, kad abi jūsų pėdos remtųsi į grindis. Jūsų nugara turi būti tiesi, kojos sulenktos per kelius stačiu kampu, o tarp kėdės krašto ir vidinio kelių linkio turi tilpti du pirštai.

Išmokite teisingai sėdėti. Nesiremkite ant alkūnių, prispauskite stuburą prie kėdės atlošo, šiek tiek įtraukite pilvo raumenis.

Laiptai vietoje treniruoklio

Dažna biuro darbuotojų problema – venų varikozė. Viena iš jos priežasčių yra hipodinamija (mažas fizinis aktyvumas). Daug sėdint sutrinka kraujo tekėjimas venomis į širdį, kojose susidaro kraujo sąstovis. Padidėjus spaudimui į venų sieneles, jos plečiasi, todėl ilgainiui po oda pradeda ryškėti kraujagyslių „žvaigždutės“ ir tinkleliai“. Darbo pabaigoje kojos dažnai patinsta, jaučiasi sunkumas ir deginimas. Tačiau išvengti hipodinamijos labai paprasta.

Mažiau naudokitės transportu. Eikite į darbą ir grįžkite namo pėsčiomis. Jei gyvenate toli nuo darbo, pavažiuokite tik dalį kelio, o toliau eikite pėstute.

Pamirškite liftą. Lipimas laiptais yra puikus būdas pasportuoti.

Norėdami paimti kokį nors dokumentą, nevažinėkite po kabinetą ant kėdės su ratukais. Išnaudokite kiekvieną progą žengti papildomą žingsnį.

Neužsisakykite pietų į biurą. Pietų pertrauka reikalinga tam, kad pajudėtumėte ir prasimankštintumėte.

Spausdindami ar šviesdami dokumentus stenkitės mindžikuoti tai ant vienos, tai ant kitos kojos.

Sėdėdami prie darbo stalo reguliariai darykite nepastebimą mankštelę: sukite ratu tai vieną, tai kitą pėdą, pakelkite ir nuleiskite pečius, suglauskite ir praplėskite mentes, pasukiokite galvą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją