Tiesiog atsitiktinumas?

Prieš kelerius metus baigusi kultūros vadybos bakalauro studijas Vilniaus universiteto Kauno humanitariniame fakultete M. Mitkutė nusprendė persikelti gyventi į sostinę. Planavo susirasti svajonių darbą ir toliau mokytis magistratūroje Vilniaus dailės akademijoje. Prieš kraustantis teko kritiškai peržiūrėti savo spintoje sukauptus lobius.

„Tiesą sakant, pasibjaurėjau savimi, radusi daugybę drabužių, apsivilktų tik kartą kitą ar net nedėvėtų, dar su etiketėmis. Pirktų per akcijas, nes pigūs, o ne dėl to, kad man jų reikia“, – atvirai pasakoja Milda. Tai paskatino susimąstyti, kodėl ji taip elgėsi ir ką su ta daugybe nereikalingų apdarų veikti.

Kartą viename vakarėlyje šnekučiuodamasi su pažįstamu vaikinu, informatiką studijavusiu Justu Janausku, Milda lyg tarp kitko mestelėjo idėją: reikėtų sukurti portalą, kuriame būtų galima mainytis drabužiais... Dar pasvarstė, kad galėtų pabandyti ir pati. Tai išgirdęs Justas ėmė juoktis, kad programuoti ne taip paprasta, kaip atrodo, bet sukluso.

Ši mintis, nors ir paryčiais išgirsta, jam pasirodė verta dėmesio, nes jau kitą dieną paskambino ir pasiteiravo, ar tiks pavadinimas „Mano drabužiai“. Aptarė detales. Justas ėmėsi techniškai įgyvendinti projektą, o Milda – turinio. Padirbėję drauge keletą savaičių per pietų pertraukas (abu dirbo ir mokėsi, tad laiko trūko) jau turėjo šiokį tokį modelį.

„Galvojome, dar šiek tiek patobulinsime ir gal po kokio mėnesio portalas pradės veikti. Tačiau netikėtai viskas ėmė rutuliotis labai greitai, – prisimena Milda. – Supratau, kad savų drabužių, kuriuos norėjau mainyti, neužteks. Puoliau rašyti žinutes draugams ir draugų draugams. Paaiškėjo, kad visi turi nebenešiojamų rūbų ir mielai juos iškeistų ar parduotų.“

Pažįstami žinutes apie planuojamą atidaryti portalą išplatino dar plačiau, Mildą su Justu užgriuvo žurnalistai, pradėjo imti interviu. Nebeliko kitos išeities, kaip startuoti kuo greičiau. Nuo pat pradžių susidomėjimas galimybe mainyti, parduoti ar dovanoti nebenešiojamus drabužius, avalynę, aksesuarus augo. Portalo narių ir lankytojų skaičius nuolatos didėja iki šiol.

Metamorfozės. Dar prieš kelerius metus praeiviai, išvydę gatvėje stovinčią kabyklą su drabužiais, nustebę stabtelėdavo. Dabar niekam nebereikia aiškinti, kad tai populiarioji „Mainų spinta“, kur gali akimirksniu atsikratyti atsibodusių apdarų – iškeisti juos į naujus.

Palenkė skeptikus

Nepaisydami populiarumo, dvejus metus Milda ir Justas vertino šią veiklą labiau kaip pomėgį, o ne kaip rimtą verslą ir prie projekto dirbo tik laisvalaikiu. „Tiksliau – naktimis ir savaitgaliais. Prasėdėdavome prie kompiuterio po 4–6 ir daugiau valandų. Tai, ką darėme, mums labai patiko, buvome kaip pamišę“, – juokiasi Milda.
O kaipgi investicijos, juk kiekvienam verslui pradėti reikia šiek tiek pinigų? „Iš pradžių jų reikėjo tikrai nedaug, užteko kelių šimtų litų. Kadangi abu dirbome, nebuvo problemos, susimetėme perpus ir tiek. Juk viską darėme patys. Tik vėliau tiems darbams, kurių neišmanėme, samdėme specialistus“, – tikina pašnekovė.

Mildos vyras Egidijus (tuomet dar draugas) iš pradžių naująja veikla šiek tiek abejojo. Tačiau pasitikėjo Milda, tad labai ją palaikė. Kai po kurio laiko įsibėgėjus krizei Milda neteko darbo, jis tepasakė: „Kol kas susispausime, išsilaikysime iš mano algos (tada jis dirbo banke), o tu naudokis proga ir visas jėgas skirk portalui.“

Neperskiriami. Trise baidarėje: Milda, jos vyras Egidijus Gailevičius ir šuo. Beje, čia pora įamžinta švenčianti savo vestuves. Renginiuose jiedu taip pat dalyvauja kartu.

Mainų portalas ir su juo susijusių projektų įgyvendinimas M. Mitkutei tapo vienintele ir pagrindine veikla tik prieš metus, kai pradėjo duoti daugiau pajamų ir gerokai išsiplėtė. Įdomu, kad šiuo metu Mildos ir Justo įkurtoje bendrovėje dirba ir Mildos vyras Egidijus, buvęs investavimo vadybininkas, jis atsakingas už ryšių su vartotojais palaikymą.

Mildos mama iš pradžių net nesuprato, kuo dukra ketina užsiimti, net nelabai įsivaizdavo, kas tas internetas. Skeptiškai nusiteikę buvo ir dauguma draugų. Tačiau jaunoji verslininkė neketino pasiduoti, galvojo, kad jei ir nepavyks, ne kažin ką praras, nebent sugaištą laiką, bet užtat įgis patirties.

Galima vartoti mažiau

M. Mitkutė pabrėžia, kad pradėtas kaip nekomercinis projektas portalas siekia ir toliau toks išlikti. Mainai juk ir buvo pasiūlyti kaip nauja vartojimo forma, siekiant žmones paskatinti vartoti atsakingai, prasmingai. Nevartoti neįmanoma, bet galima mažiau. Tačiau ši nuostata neperšama, tie, kam labiau priimtina pirkti ir parduoti, turi tokią galimybę.

„Jei turi vienus batus, bet užsinorėjai antrų, pagalvok, ar būtina juos pirkti parduotuvėje, taip skatinant gamybą. Gali pasikeisti, įsigyti avėtus. Toks mąstymas plinta užsienyje, ypač tarp jaunų žmonių. Ten tampa populiaru pirkti dėvėtus drabužius, senus daiktus, juos perdaryti, atnaujinti ir vėl naudoti. Užsienyje tokie žmonės laikomi madingais“, – sako Milda.

Smagu, kad taip galvojančiųjų daugėja ir Lietuvoje. Su padėjėjomis savanorėmis įvairiuose Lietuvos miestuose Mildos pradėtos organizuoti „Mainų spintos“ – renginiai, į kuriuos galima atsinešti ir čia pat išsikeisti drabužius, aksesuarus, beregint išpopuliarėjo. Stilingai norinčių atrodyti žmonių netrūksta, o jei tai gali padaryti neišleidęs daug pinigų – ko dar reikia.

Šiuo metu portalo veikla neapsiriboja vien keitimu, pirkimu ar dovanojimu. Jame veikia krautuvėlės, kuriose galima prekiauti ne tik dėvėtais drabužiais ar aksesuarais, bet ir naujais daiktais, taip pat pačių rankomis sukurtais dirbiniais – mezginiais, rankdarbiais, papuošalais ir pan. Tai skatina panaudoti savo kūrybiškumą, gebėjimus.

Komanda. Jaunoji verslininkė sukūrė darbo vietas ne tik sau ir vyrui, bet ir kitiems žmonėms. Veiklai plečiantis portalo „Manodrabuziai.lt“ darbuotojų daugėja: iš kairės Ingrida Naujokaitė, Egidijus Gailevičius, Milda Mitkutė, Edvinas Bartkus ir Tomas Didžiokas. Į kadrą nepakliuvo dar du komandos nariai: Viktorija Jaksebagaitė ir Laurynas Butkus.

Galbūt kai kam tai taps pirmuoju žingsniu į savą verslą, viliasi Milda. Ji pasakoja istoriją apie vieną moterį, kuri į „Mainų spintos“ renginį atsivedė du pradinukus vaikus, norinčius parduoti savo kurtus auskarus. Tuo užsiimti juos paskatino informacija apie tokią galimybę portale „Manodrabuziai.lt“. Mama neatsidžiaugia: ir užsiėmę, ir užsidirba.

Nekomercinė veikla

„Didžiąją dalį pajamų gauname iš analogiškų portalų užsienyje. Pagal lietuviško projekto pavyzdį sukurti portalai Čekijoje ir Vokietijoje, pradės veikti ir kitose šalyse. Lietuviškas portalas, kaip ir kiti projekto analogai užsienyje, išsilaiko iš reklamos, iš vartotojų mokesčio nenorime imti, tai neatitiktų mūsų filosofijos. Galbūt dėl to, kad šis projektas – mūsų pirmasis „vaikas“, rūpi ne vien pinigus uždirbti, bet ir pasitenkinimas tuo, ką darai, pati idėja“, – svarsto jaunoji verslininkė. Jos manymu, toks požiūris yra viena iš sėkmės sąlygų. Kitas svarbus dalykas – portalo kūrėjai palaiko ryšį su vartotojais ir atsižvelgia į jų pastabas, pasiūlymus.

Dauguma pasikeitimų, atsiradusių portale nuo jo veikimo pradžios, pasiūlyti lankytojų ar sugalvoti su jais bendraujant forumuose, renginiuose. Be to, ir patys verslininkai naudojasi portalo paslaugomis, gali įvertinti jo pranašumus bei trūkumus. Tad nieko nuostabaus, kad portalą kasdien aplanko daugiau kaip 30 tūkst. žmonių, o registruotų vartotojų skaičius jau perkopė per 100 tūkstančių.

Pasak Mildos, šiais metais visi partneriai sutarė: tai, ką uždirbs, investuos į verslo plėtrą. Po trejų metų bendrovė pirmą kartą turi ir investuotoją, finansuojantį projektus užsienyje. „Džiugu, kad ne tik pavyko surasti žmogų, pasiryžusį investuoti į mūsų projektą, bet ir bendramintį, kuriam netrūksta naujų idėjų ir polėkio“, – pasidžiaugia portalo įkūrėja.

Milda įsitikinusi, kad būtina tobulėti, nesustoti vietoje. Ji neseniai baigė vadovų magistrantūros rinkodaros programą ISM Vadybos ir ekonomikos universitete. Patenkinta, kad įgijo žinių, kurių trūkumą buvo pajutusi, tai, ką išmoko, praverčia kasdieniame darbe.

Jokios prabangos

Iš to, ką uždirba, Milda su vyru dar negalėjo sau leisti įsigyti būsto, tad butą neseniai jiems nupirko tėvai. Naujakurystės rūpesčiais gyvenanti šeima nekantrauja, kol bus pagaminti ir sumontuoti virtuvės baldai. Tuomet planuoja kartu ruošti valgį, juo mėgautis. Iki šiol nei laiko maistui gaminti neturėjo, nei sąlygų. Darbe dažnai užsibūna nuo ryto iki vakaro.

Dabar sugalvojusi atnaujinti garderobą M. Mitkutė neskuba į parduotuvę, o išsikeičia nenešiojamus drabužius arba nusiperka iš portalo lankytojų. „Šis megztinis, kurį vilkiu, kelnės ir netgi auskarai tokiu būdu įsigyti“, – tikina Milda. Jai patinka drabužiai su istorija. Pavyzdžiui, vieno rūbo savininkė papasakojo, kad jis ypatingas, nes vilkėjusi tuomet, kai vyras pasipiršo.

Įsisukus į šią veiklą pasikeitė Mildos požiūris į daugelį dalykų. Jei turi nereikalingą daiktą, jai maloniau ne parduoti ar mainyti, o dovanoti. Neseniai nusprendusi, jog namuose nebereikalinga mikrobangė, net nesvarstė apie jos pardavimą. „Gal ir būtų neblogai kokius 50 litų gauti, bet ir be jų galiu išsiversti, todėl geriau padovanosiu tam, kam reikia“, – apsisprendusi mainų portalo įkūrėja.

Laisvalaikis. Nors savas verslas įsuko taip, kad darbo diena trunka nuo ryto iki vėlaus vakaro, Milda randa laiko poilsiui ir pomėgiams.

Pamažu keičiasi ir jos požiūris į daiktų perteklių: nebenori apsikrauti jais, nereikalingomis smulkmenomis. Kurdamasi naujame būste įsigijo tik tai, kas būtinai reikalinga, kas bus naudojama. Pirkti ką nors vien dėl grožio jai atrodo beprasmiška. Išskyrus, žinoma, meno kūrinius. Štai ir dabar dairosi patinkančių paveikslų.

Nemažai žmonių vien dėl įvaizdžio trokšta įmantrių daiktų, kurių neišgali nusipirkti. Ir dirba vien tam, kad galėtų juos įsigyti, nesvarbu, kad kainuos kone pusę atlyginimo ir paskui teks taupyti duonai, pastebi Milda. Ji su vyru perka tik tai, ko reikia, ir tik todėl, kad tie daiktai patogesni. Jaunoji verslininkė neturi ir nepasigenda automobilio, o į darbą iki pat šalčių važinėjo dviračiu.