Taip jau atsitiko, kad „karjeros“, kaip, beje, ir pinigų samprata yra tai, kuo matuojama žmogaus sėkmė – jo profesionalumas, gabumai ir talentai. Manoma, kad karjera reikalauja milžiniškos įtampos: ant kortos statoma viskas – nervai, laikas, sveikata, draugystė, šeima. Vienu žodžiu, didžiulis darbas, nukreiptas į pasiekimus.

Žodis karjera kilęs iš itališko „carriera“ – bėgimas, gyvenimo kelias. O pranc. galop de carriere – greičiausias žirgo bėgimas. Antroji žodžio karjeras reikšmė – vieta kalnuose, kur randamos naudingosios iškasenos. Susiliejusios į vieną, visos šios reikšmės sukuria daug pasakantį paveikslą. Kad pasiektum sėkmės, ari kaip arklys, šuoliuoji nesibaigiančiame kelyje, ari nosimi, mėgindamas surasti aukso gyslą. Bet ar negalima kaip nors kitaip, džiaugsmingiau, be įtampos?

PSICHOLOGAI MANO, KAD DAUG KAS PRIKLAUSO NUO TO, KAIP SAVE NUTEIKIAME. JEI KARJERĄ LAIKYSIME NATŪRALIA SAVO GALIMYBIŲ RAIŠKA, VISKAS BUS LENGVA.

Visų pirma reikia išmokti pajusti džiaugsmą, kurį teikia rūpinimasis karjera. Į karjerą galima žiūrėti rimtai, bet jei joje matysime vienintelį savo gyvenimo tikslą, lengvai pamesime ryšį ne tik su realiu pasauliu (kuris kur kas platesnis ir turtingesnis, nei jūsų profesionali veikla), bet ir su artimais žmonėmis, kurie, jei būtumėte jiems dėmesingesni, galėtų būti neįkainojama parama.

Emocinio komforto jausmas, tvirtas užnugaris visada svarbu, o sunkiais gyvenimo momentais – ypač. Kad ir kaip jūs būtumėte užsiėmę, atminkite, kad žmogiškasis bendravimas – ne tiesiog apsikeitimas informacija. Reikia nepamiršti išlieti sielą ir pasidalinti emocijomis – pasirinktame kelyje bus lengviau.

Kad karjera susiklostytų sėkmingai, gerai pasiruoškite: pasverkite savo jėgas ir galimybes. Vadovaukitės šiuo puikiu lozungu: iš geriausio rinkitės tai, kas pasiekiama, o iš pasiekiamo – tai, kas geriausia.

Karjeros augimui būtina: ĮVERTINTI SAVO STARTINĮ KAPITALĄ.

Į tai įeina asmeninės galimybės, motyvacijos šaltiniai, šeimos statutas, finansinės galimybės. Būtina suprasti, kiek šie veiksniai gali jums padėti veikloje.

IŠSIRINKTI TINKAMĄ IŠSILAVINIMĄ

Renkantis būtina atsižvelgti į tai, ar jis suteiks realią galimybę sėkmingai plėtoti karjerą numatyta kryptimi, ar ši profesija bus paklausi ir ar jums tinka siūloma mokymo forma.

NUSISTATYTI SAVO ASMENINES IR PSICHOLOGINES SAVYBES

Suprasti save labai svarbu, kadangi būtent tai leis tiksliai paskirstyti savo resursus ir išvengti nesėkmių.

ĮGYTI NAUDINGŲ ĮGŪDŽIŲ

Tarp jų – mokėjimas save pristatyti, efektyviai dirbti grupėje, teisingai nusistatyti prioritetus ir rinktis reikalingą strategiją. Visa tai gali suteikti asmeninio augimo mokymai (nepainioti su kompanijos rengiamais mokymais, kadangi šie interesai gali prieštarauti vieni kitiems.)

LAVINTIS

Kad orientuotumėtės savo išsirinktoje socialinėje ir profesinėje terpėje, reikia sužinoti apie ją kuo daugiau. Darbdavys rinksis jus, jei pamatys, kad jūs – kompetentingas ir visokeriopai išsilavinęs žmogus.

Beje, apie lengvumą: psichologai mano, kad labai daug kas priklauso nuo to, kaip iš anksto save nuteikiame. Taigi jei užmezgėte naują romaną ir pradedate galvoti, kiek kliūčių jūsų laukia meilės kelyje, kaip viskas sudėtinga ir pan. – tuomet veikiausiai jūsų ir lauks kančios ir išbandymai. Tas pats ir su karjera. Jei įsivaizduosite savo kelią kaip sudėtingą kovą, balansavimą ties savo galimybių riba – taip ir bus. O juk geriau karjerą laikyti natūralia savo galimybių raiška – ir tuomet viskas bus kitaip. Jūs pasieksite to paties, išlieję mažiau kraujo ir nenukankinę savęs bei artimųjų.

Kitas reikalas, kad ne visiems tai tinka. Atsimenate anekdotą? Musė daužosi galva į stiklą, visa kruvina, o pro šalį praskrenda kita musė ir parodo, kad štai, šalia atviras langas. „Tu tiesiog nesupranti malonumo“, – jai atsako pirmoji.

Taip ir dauguma žmonių, užsidirbę mėlynių ir guzų varginančioje kovoje, nenori suprasti paprastos tiesos. Apmaudu: kodėl tu tiek kentėjai, jei viską buvo galima padaryti gražiai, nepersitempiant? Juk tikri darboholikai lengvų kelių neieško...

Beje, psichologų nuomone, tiek išaukštinto šiuolaikinėje visuomenėje darboholiko negalima laikyti teigiamu pavyzdžiu. Tai veikiau nevykėlis. Darbas jam - vienintelis būdas patvirtinti savo svarbą ir reikšmingumą. Iš tikro juk sėkmingi žmonės dažniausiai būna ramūs ir taikūs, jie moka ilsėtis, turi geras šeimas, svetingus namus, įvairius užsiėmimus (keliones, automobilius, medžioklę ir pan.) Jie moka mėgautis gyvenimu, o tai visiškai neįmanoma darboholikams, patiems save užspeitusiems į kampą. Taigi dauguma psichologų nerekomenduoja darboholikų rinktis kaip gyvenimo draugų.

KAS JUMS SVARBIAUSIA GYVENIME? LAIMĖ, SVEIKATA, MEILĖ? TAI IR NEPAMIRŠKITE TO, NEUŽSIDARYKITE DARBE.

Būtina susidaryti vertybių hierarchiją: „Kas yra mus pirmoje vietoje? Laimė, sveikata, meilė? Nepamirškime to. Gal kartais nereikia dirbti iki išsekimo?“ Padarykite pauzę, apsidairykite aplink – ar nėra kitų, labiau tinkamų variantų? Arba atlikite tokį pratimą: pažvelkite į susidariusią situaciją – kodėl turite praeiti šį nelengvą kelią?

Tarkim, pasiekėte tikslą. Ar jis buvo vertas tų milžiniškų pastangų? Jei sakote sau: „Taip, viską pastačiau ant kortos, mirsiu, bet savo pasieksiu“ – tuomet pirmyn. Bet nepamirškite, kad nuvarytus arklius nušauna. Nesupraskite to tiesiogiai, bet juk jums nesinori, kad galvą susukanti karjera baigtųsi nerviniu išsekimu ir bendru nusivylimu gyvenimu? O tai nutinka daugumai žmonių, kurių gyvenimas iš šalies atrodo pasaka.

„Couch“ arba asmeniniai treneriai – tai specialistai, padedantys klientui maksimaliai sėkmingai kurti savo karjerą. Pagrindinė jų užduotis – padaryti taip, kad žmogus išmoktų teisingai formuluoti savo tikslus, atsižvelgdamas į turimus resursus.

Kad mokymai pateisintų jūsų viltis, turite visiškai pasitikėti treneriu. Jį renkantis reikia atkreipti dėmesį, kiek sėkminga jo paties karjera, ar jis išmano jūsų profesinę sritį, kokios jo asmeninės savybės. Jums turi daryti įspūdį jo elgesio manieros, jo kalba ir išvaizda, net jo įpročiai. Geriausia, jei trenerį pažįstate asmeniškai arba jums jį rekomendavo.

Tokie mokymai – viena brangiausių konsultacinių paslaugų rinkoje. Prancūzijoje tokie mokymai populiarūs net tarp studentų bei vyresniųjų klasių mokinių: asmeniniai treneriai padeda suprasti, kokią profesiją geriau pasirinkti. Viename Paryžiaus universitetų netgi pasirodė naujas dėstomas dalykas – individualus mokymas. Kurso tikslas – per dvidešimt individualių pamokų net visiškus vidutiniokus studentus paversti siekiančiais tikslo ir tikinčiais savimi pirmūnais.

Specialistai pastebi, kad šiuolaikinis karjerizmas tampa vis labiau ir labiau individualistinis. Ir tai normalu. Tačiau karjeros galimybės daug kur susijusios ir su mokėjimu, tarkime, gražiai sutarti su kolektyvu, nelipti per galvas. Be komandinio darbo įgūdžių neapsieisite – ne veltui dabar tokie populiarūs kolektyvams rengiami futbolo turnyrai ar boulingo čempionatai. Pasiekiamas dvigubas rezultatas: viena vertus, sustiprinami kolektyvo ryšiai, kita vertus, tai psichologinis atsipalaidavimas visiems – aktyvūs užsiėmimai ir sportas padeda atsitraukti nuo minčių apie darbą, kas yra tikrai būtina.

Labai svarbu mokėti kontroliuoti savo aktyvumo lygį ir teisingai priimti geresnius ar blogesnius periodus. Saugokite jėgas. Sutikite, tipiška situacija: per vienintelę po ilgų ilgų darbo dienų poilsio dieną jūs gulite ant sofos be jėgų su vienintele mintimi galvoje: „Kad tik manęs šiandien niekad neliestų“. Ieškokite galimybės atgauti jėgas. Ieškokite užsiėmimų širdžiai. Padės bet koks užsiėmimas, neturintis jokio ryšio su darbu, kad tik atitrauktų mintis ir suteiktų džiaugsmą: gėlių auginimas, kulinarija, dailė, kryžiažodžiai, šokiai, jodinėjimas ir pan.

KOKIOS MANO GALIMYBIŲ RIBOS, AR TURIU PASLĖPTŲ REZERVŲ – ŠTAI KOKIUS KLAUSIMUS REIKIA SAU IŠKELTI.

Pagrindinė išvada: sėkmingai karjerai svarbu suprasti save – kokios mano galimybių ribos? Ar turiu paslėptų rezervų? Kokias savo galimybes realizuoju, o kokios dabartiniu metu nepanaudojamos? Bet kokiu atveju žvelkite į save pozityviai, negalvokite, kad užstrigote kažkokiame etape, ir atminkite: ši vieta, kurioje dabar esate – tik kelio pradžia.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją