Lauko erdvė. Kaip padaryti ją tokią, kad trauktų akį bei žavėtų širdį? Kurioje norėtųsi leisti laiką tiek vienumoje, tiek draugų kompanijoje? Tokiomis kūrybos aikštelėmis gali virsti tiek balkonas, namo lauko terasa, nuostabus sodas, o kažkam netgi viešos lauko erdvės – kaip kavinės arba prekybos centro lauko terasa, kviečianti jaukiai užsibūti. Kiekvienai jai įkūnyti kaip dailininkui dažai, taip čia reikalingi lauko baldai.

3 pagrindiniai dalykai renkantis lauko baldus

Lauko baldų pasirinkimas priklauso nuo daugelio aspektų. Gal erdvė mažutė, o gal didelė išties. Gal pastatas klasikinio architektūros stiliaus, gal ypač modernus. O gal baldus derinsite prie pavėsinės ar statysite didelio sodo gilumoje. Gal jums reikalingas tiesiog funkcionalumas, o gal labiau traukia prabangos niuansai. Gal norėsite palikti juos po atviru dangumi, o gal po stogu paruošite vietą jiems žiemoti, rašoma atsiųstame pranešime spaudai.

Vis dėlto yra keli kriterijai, kurie bus vertingi bet kokiu atveju:

  • Atsparumas saulei ir temperatūros svyravimams. Mūsų klimato juostoje tai labai svarbu.
  • Lengvas valymas. Tai itin aktualu nuolat lauke stovintiems baldams. Šis poreikis žymiai didesnis.
  • Puiki kokybė. Ji užtikrina saugumą bei poveikį tiek žmonių sveikatai, tiek aplinkai.

Plastikiniai baldai – pigus variantas, bet turintis daug pliusų

Kaip bebūtų, vienokios ar kitokios gaminių savybės priklauso nuo to, iš kokios medžiagos baldai pagaminti. Bene patys aktualiausi aspektai – tai funkcionalumas bei ilgaamžiškumas. Atskirą dėmesį į saugumo kriterijų vertėtų atkreipti renkant lauko baldus vaikams.

„Žvalgantis pigesnių baldų variantų vertėtų rinktis plastikinius gaminius. Tai tikrai daug pliusų turintis pasirinkimas,“ – pataria prekybos centro internete „Varlė.lt“ produkto vadovė Laura Aksomitaitė.

Tokie baldai lengvi, taigi visuomet paprasta juos pernešti iš vienos vietos į kitą. Taip pat gan patogu sandėliuoti, kadangi kėdes bei stalus galima tiesiog sukrauti į vieną stirtą.

Akį traukiančių modelių tikrai apstu. Pasitelkiant plastiką dabar puikiai imituojama mediena ar pinti raštai. Plastikas, kaip medžiaga, nėra itin atspari saulei ar įbrėžimams, bet nejautri drėgmei.

Metaliniai baldai – ilgaamžiškesni

Metaliniai baldai dažniausiai gaminami iš aliuminio arba plieno.

„Aliuminio baldai pasižymi paprasta priežiūra, lengvumu, atsparumu rūdims. Plienas, žinoma, gerokai ilgaamžiškesnė medžiaga, vis dėlto ilgainiui jis turi didesnį polinkį rūdims, taip pat yra sunkesnis“, – atkreipia dėmesį L. Aksomitaitė.

Paminėtina tai, jog metaliniai baldai yra atsparūs saulės poveikiui, tačiau karštomis dienomis jie įkaista, vėsiu oru būna ne itin maloniai šalti. Šių baldų kojelės stipriai sminga į žemę, taigi primygtinai patariama juos statyti ant tvirto paviršiaus.

Mediniai baldai reikalauja daugiau priežiūros

Baldai iš medžio – lyg klasika. Mediena yra lepesnė medžiaga, tad reikalauja ir daugiau dėmesio. Vis dėlto tinkamai pagaminta bei puikiai prižiūrima, tai ideali medžiaga – tiek savo ilgaamžiškumu, tiek atsparumu temperatūrų pokyčiams, o svarbiausia savo ekologiškumu.

„Pabrėžtina, kad šių lauko baldų ilgaamžiškumas priklauso nuo medienos, iš kurios jie pagaminti. Kaip patvariausia rekomenduojama spygliuočių arba tiko mediena“, – akcentuoja L. Aksomitaitė. Patogūs gan dažni sulankstomi medinių baldų modeliai.

Pinti baldai – pakankamai lepūs

Pinti baldai gali būti pinti iš natūralių arba sintetinių medžiagų. Sintetinės medžiagos įvardijamos kaip atsparesnės. Dėl ilgaamžiškumo bei lengvesnio valymo rekomenduojamas lygus pynimas. Tokio tipo baldai pakankamai lepūs. Juos gan stipriai veikia saulė, taigi greičiau kinta jų spalva. Taipogi oro sąlygų pokyčiai gali turėti didesnės įtakos deformacijai.

Lauko baldų gamyboje naudojamos ir kitos medžiagos, tokios kaip stiklas, keramika ar netgi akmuo, bet tai jau rečiau pasitaikantys variantai.

Taigi išlaisvinkite savą kūrybiškumą. Mintyse sukūrę savos erdvės vaizdinį leiskitės į paieškas to, kas padės jums įgyvendinti savąją svajonę. Gal tai bus kietas metalo skambesys, o gal pynimo raštai. Gal šiltas ir jaukus medienos žavesys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją