Jau greitai užkietėjusių daržininkų palangės keliems mėnesiams prisipildys visokių dėžių, vazonų ir kitokių talpų su daigais. Tačiau yra aršių daigų auginimo namuose priešininkų, kurie teigia, kad kur kas lengviau (o svarbiausia – pigiau) įsigyti daigų, o ne užsiauginti juos patiems.

Visų pirma norisi suminėti visus dalykus, kurių gali prireikti nusprendus įsigyti sėklų ir pasiryžus patiems viską daryti nuo nulio.

Sėklos. Nepamirškite, kad ne visos sėklos sudygsta, todėl jų reikės pirkti daugiau. Galų gale, ne visi daigai išgyvena.

Mini šiltnamis, kuriame sėsime sėklas bei daigų konteineriai. Galite įsigyti atskirus puodelius iš plastiko, popieriaus ar net durpių (iš pastarųjų net nereikia išimti daigų – tada jie pradės irti žemėje). Tačiau bene pigiausias variantas – sodinukų dėžės.

Dirvožemis augalams. Reikės įsigyti žemių mišinio, skirto būtent daiginimui.

Trąšos. Pasodinti augalai, kai jie įsišaknija, turėtų būti tręšiami kompleksinėmis trąšomis. Nedideliame dirvos kiekyje, net ir specialiai paruoštame (o konteineryje, skirtingai nei sodo lysvėje, jo visada yra šiek tiek), naudingų medžiagų neužtenka. Dėl šios priežasties jauniems daigams padidėjusio augimo laikotarpiu labai reikia papildomų azoto, fosforo ir kalio dozių. Beje, rinkdamiesi trąšas įsitikinkite, kad jos skirtos būtent daržovių daigams.

Šviesos poreikis. Viso augimo metu daigams reikia daug šviesos – bent 12–14 valandų per dieną. Kovo mėnesį mes negalime jiems to suteikti, nes. dienos šviesos valandos vis dar mažos. Lieka viena – apšviesti: be dirbtinio apšvietimo augalai išstyps, o jų vystymasis sulėtės. Daigams apšviesti reikia specialios lempos, nes paprastos kaitrinės lempos suteikia ne tik šviesos, bet ir šilumos. O per didelis karštis sodinukams naudos neduos. Tokią lempą reikia įjungti kiekvieną dieną ryte ir vakare, kai nepakanka saulės šviesos.

Išlaidų įvertinimas

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)