Kiekvieni namai skleidžia tam tikrą kvapą, net ir karališkieji Bakingamo rūmai. Vieni namai kvepia prabangiais kvepalų aromatais, kiti gali kvepėti naminiais gyvūnais, maistu ar net pelėsiais. Jūs negalite užuosti savo namų kvapo dėl paplitusio sensorinio adaptacijos fenomeno, vadinamo „nosies aklumu“, rašo unbelievable-facts.com.

Nosies aklumas dar vadinamas „uoslės prisitaikymu“, „uoslės nuovargiu“ arba „kvapo nuovargiu“. Dėl šio reiškinio mūsų smegenys pamiršta tam tikrus kvapus, pavyzdžiui, savo namų kvapą! Negalėjimas užuosti savo kūno ar savo kvepalų kvapo taip pat yra uoslės prisitaikymo, arba nosies aklumo, pavyzdys.

Kodėl galime užuosti kitų, bet ne savo namų kvapą?

Kai pirmą kartą susiduriame su nauju kvapu, aerozoliai (kvapiosios medžiagos molekulės) prasiskverbia pro nosį ir patenka ant uoslės receptorių. Tuomet kvapus jaučiantys receptoriai pasiunčia nervinius signalus į uoslės svogūnėlį, esantį mūsų smegenų limbinėje sistemoje. Limbinė sistema yra atsakinga už emocines ir elgesio reakcijas, todėl gali identifikuoti kvapą.

Tada mūsų smegenys nusprendžia, ką daryti su kvapu. Jei smegenys suvokia, kad šis kvapas nekelia jokios grėsmės, uoslės receptoriai pradeda išsijunginėti, ir kvapą pradedame justi vis silpniau, nes jam nebereikia skirti daug dėmesio. Tačiau tai įvyksta labai greitai, per porą įkvėpimų.

Iki šiol niekas įtikinimai nepaaiškino, kodėl taip atsitinka. Tačiau mokslininkai daro prielaidą, kad ignoruodamos tam tikrus kvapus, mūsų smegenys tampa dėmesingesnės kvapų pokyčiams, vykstantiems šalia mūsų. Tai leidžia smegenims atpažinti potencialias grėsmes.

Be to, jei nuolat užuostume kiekvieną kvapelį savo aplinkoje, mūsų pojūčiai būtų stimuliuojami pernelyg stipriai. Taigi uoslės adaptacija sumažina gebėjimą fiksuoti pažįstamą kvapą, kad sustiprintų gebėjimą užuosti kvapus, kuriems gali prireikti mūsų dėmesio. Štai kodėl po kurio laiko negalime pajusti savo kvepalų aromato, bet iš karto užuostume dujų nuotėkį.

Kiek paplitęs „nosies aklumas“?

Nors nejausti savo namų kvapo yra naudinga, ar reikėtų nerimauti dėl tokio nosies aklumo? Neįtikėtina, bet nosies aklumas daugiau ar mažiau būdingas kiekvienam žmogui. Tai reiškia, kad net jei draugų būryje jūsų uoslė suveikia greičiausiai, jūs vis tiek negalėsite pasakyti, kaip kvepia jūsų namai. Tačiau reikėtų sunerimti, jei nesugebate užuosti kvapo, kurį užuodžia dauguma jūsų aplinkos žmonių, arba atvirkščiai. Tai gali būti susiję su sveikatos sutrikimais arba sinusų infekcija. Taigi, kol nesate itin jautrus kvapams ar visiškai neužuodžiate jokių kvapų, priežasties nerimauti nėra!

Uoslė

Ar galima atsikratyti uoslės aklumo?

Nosies aklumas yra įprastas reiškinys, ir visam laikui jo atsikratyti yra neįmanoma. Tačiau egzistuoja keletas natūralių būdų, leidžiančių laikinai išvengti nosies aklumo. Galite pabandyti mažiau būti namuose ir daugiau laiko leisti gryname ore, pavyzdžiui, leistis į ilgus pasivaikščiojimus, daugiau laiko praleisti sporto salėje arba tiesiog džiaugtis savo kiemu. Vėl įžengę į namus pastebėsite, kad jūsų gebėjimas užuosti savo namų kvapą kuriam laikui yra atsinaujinęs.

Laikinai pagerinti uoslę gali ir fiziniai pratimai, suintensyvinantys kraujotaką. Galite pabandyti atsistoti ant galvos arba greitai laipioti laiptais aukštyn ir žemyn, kad padidėtų jūsų širdies pulsas ir kvapų pojūčiai taptų aštresni.

Įdomu tai, kad lengviausias būdas ištreniruoti smegenis užuosti kvapą, kurio paprastai nebejaučiate, yra susirūpinti pačiu kvapu. Tai tiesa! Jūsų smegenys gali įjungti uoslės receptorius tam tikram kvapui, jei dėl jo pakankamai jaudinsitės ar stresuosite. Tačiau kvapas išblės, kai tik nukreipsite dėmesį kur nors kitur.

Yra ir kitų priežasčių, dėl kurių galite užuosti kitų, bet ne savo namų kvapą.

Jūsų nosis yra daug paslaptingesnė, nei manote. Nors jūsų nosis gali priprasti prie tam tikrų kvapų, kad galėtų jų nepaisyti, egzistuoja ir kelios medicininės būklės, galinčios sujaukti uoslės funkcijas.

Fantosmija

Uoslės haliucinacijos arba fantosmija – tai tokia būklė, kai uoslė pradeda su jumis žaisti ir jūs jaučiate kvapus, kurių iš tikrųjų aplinkui nėra. Uoslės haliucinacijos gali pasireikšti sergant viršutinių kvėpavimo takų indukcija, sinusų uždegimu, smegenų augliais ar patyrus galvos traumą. Pranešimų dėl fantosmijos buvo gauta ir iš sirgusiųjų COVID-19 infekcija. Paprastai nerimauti dėl fantosmijos nereikėtų. Tačiau jei ji per kelias dienas neišnyksta, tai gali būti kokios nors ligos požymis. Tokiu atveju reikėtų apsvarstyti galimybę kreiptis į gydytoją.

Parosmija

Parosmija – tai sveikatos sutrikimas, kai smegenys negali teisingai suvokti kvapų, t. y. jūs užuodžiate iškreiptą kvapą. Paprastai taip atsitinka tuomet, kai nosyje esantys uoslės receptoriai nesugeba teisingai aptikti kvapų ir pasiunčia į smegenis klaidingus signalus. Pavyzdžiui, uostote arbūzą ir vietoj gaivaus vaisiaus kvapo jaučiate nemalonų dvoką, panašų į pūvančio pomidoro. Parosmiją gali sukelti peršalimas, galvos traumos, vaistai, sinusų infekcijos ir kt. Kvapai taip pat gali išsikreipti dėl rūkymo, cheminių medžiagų poveikio, šalutinio chemoterapijos poveikio ir pan.

Hiposmija ir anosmija

Hiposmija ištinka tuomet, kai susilpnėja gebėjimas atpažinti kvapus. Tokiu atveju galite nejausti tikrojo kvapo intensyvumo. Tuo tarpu ištikus anosmijai, gebėjimas užuosti kvapus apskritai dingsta. Hiposmiją ar anosmiją gali sukelti kai kurios alergijos, galvos traumos, gripas ir kt. Yra užregistruota ir keletas retų atvejų, kai anosmija buvo diagnozuota nuo gimimo.

Hiperosmija

Jei esate itin jautrūs kvapams, gali būti, kad turite hiperosmiją. Žmonės, turintys itin jautrią uoslę, dar vadinami „superuodėjais“. Hiperosmiją gali sukelti nėštumas, sklerozė, epilepsija, psichinės ligos ir kt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją