Kaip užtaisyti nedidelius pradūrimus ir įtrūkimus

Taisymo būdą reiktų pasirinkti priklausomai nuo pažeidimo pobūdžio. Pavyzdžiui, nedidelius kačių nagų paliktus įbrėžimus galima padengti bespalviu arba atitinkamos spalvos nagų laku. Visgi, kaip dažnai pastebima atsiliepimuose, nagų lakas greitai nusilupa ir greitai tenka vėl tepti naują sluoksnį. Apžvelkime ir kitus būdus, kaip savarankiškai patiems atnaujinti biuro ir namų kėdes, krėslus, pufus, sofas ir lovas. Restauruoti baldus namų sąlygomis nėra sudėtinga, jeigu tereikia pašalinti odinę sofą apgadinusios katės padarytus pradūrimus ar įbrėžimus. Jums viso labo prireiks specialių guminių (kaučiuko) klijų, rašoma portale NOVATE.

Štai kaip žingsnis po žingsnio pažeidimus pašalinti savo rankomis

• Pažeistas vietas nuvalykite alkoholio turinčia priemone, kad pašalintumėte nuo odos paviršiaus purvą ir dulkes. Jeigu remontuojate nubuku arba zomša aptrauktą baldą, alkoholio nenaudokite – geriau pasikliauti baltojo vyno actu.

• Dantų krapštuku tolygiai užtepkite nedidelį lašelį klijų iš apatinės pusės. Klijus rinkitės priklausomai nuo odos tipo: gumos pagrindu pagaminti klijai tiks nubukui ir zomšai, o kitų tipų odai suklijuoti rinkitės superklijus arba specialiai konkrečiai medžiagai pritaikytą priemonę.

• Tvirtai prispauskite taisytiną vietą prie pagrindinės audinio dalies. Būtina įsitikinkite, kad išlaikėte pradinę formą. Jei klijai pro pažeistą vietą prasiskverbė į išorę, kuo greičiau jų perteklių pašalinkite popierine servetėle.

• Leiskite suklijuotai vietai gerai išdžiūti – mažiausiai dvi valandas ant jos nesėskite ir nieko nedėkite.

Dauguma klijų yra toksiški, todėl juos naudodami nepamirškite užtikrinti geros ventiliacijos patalpoje. Jeigu viską atlikote teisingai, katės nagų žymės nuo odinės sofos išnyks be pėdsakų.

Odinių baldų remontas

Gilių įtrūkimų ir suplyšimų taisymas

Odines sofas galima restauruoti, net jeigu suplyšimai ir įtrūkimai yra dideli. Paviršių galima pataisyti naudojant „skysta oda“ pramintus klijus arba pasitelkus tradiciškesnius metodus, pavyzdžiui, lopinius ir aplikacijas.

„Skysta oda“

Vadinamieji „Skystos odos“ klijai – tai tirštos pastos konsistencijos specialus polimerų, alkoholio, dažiklių ir dervų mišinys. „Skysta oda“ įleidžiama pro apmušalo skylę, prispaudžiama sausa servetėle ir karštu lygintuvu (vos dvi sekundes). Pasta užpildys suplyšimą ir, jeigu spalva bus gerai atitaikyta, baldas atrodys lyg ką tik atsigabentas iš parduotuvės. Kartais, norint išgauti reikiamą „skystos odos“ atspalvį, reikia sumaišyti kelių skirtingų spalvų klijus. Taip pat nepamirškite atsargumo dėlei pirmiausia pastą užtepti ant nepastebimos baldo vietos ir palaukti, kol ji išdžius. Taip sužinosite, kaip atrodys galutinė išdžiūvusios priemonės spalva.

Atkreipkite dėmesį! Jeigu jūsų turimos sofos apmušalai yra neįprastos tekstūros, restauruojant audinį prie „skystos odos“ reikėtų prispausti tokio paties apmušalo gabalėlį. Tokiu būdu lopinėlis „nukopijuos“ apmušalo tekstūrą, todėl pataisyta vieta vėliau nekris į akį.

Lopiniai

Jeigu odiniuose balduose atsirado įtrūkimų ar įpjovimų, juos sutvarkyti galima ir kitu būdu. Tokias pažeistas vietas galite užmaskuoti tokios pačios spalvos odos lopinėliu. Pageidautina, kad pasirinktas lopinėlis būtų šiek tiek storesnis už patį apmušalą, nes tik tokiu atveju jis greitai vėl nesuplyš. Odos gabalėlį prisiūkite nedidelėmis, nepastebimomis siūlėmis. Žinoma, siūlės atrodys tvarkingesnės ir tikslinės, jei naudosite specialiai baldų apmušalams taisyti skirtus reikmenis.

Aplikacijos

Aplikacijos iš esmės yra tie patys lopiniai, tik aplikacijos visada dedamos išorinėje pusėje. Ir jos nėra slepiamos: priešingai – aplikacijos skirtos akiai patraukti, mat jos gali būti labai spalvingos ir neįprastos formos. Tiesa, ne visiems sofų tipams jos tiks. Ant dygsniuotos tekstūros audinio uždėtos aplikacijos atrodys tikrai ne vietoje. Tačiau tokia technika ant kai kurių krėslų ir sofų modelių atrodys natūraliai ir originaliai. Tokios aplikacijos ypač gerai atrodys ant jaunatviško, kaimiško ar bohemiško stiliaus baldų. Aplikacijas ant odos patariama klijuoti gumos pagrindu pagamintais klijais arba kita specialiai odai skirta priemone. Pirmiausia nuvalykite paviršių alkoholiu, kad pašalintume riebalus, o tuomet užtepkite ploną sluoksnelį klijų ir prispauskite aplikaciją.

Užvalkalai

Po užvalkalu paslėpti pažeistas vietas, kurių dėl kokių nors priežasčių negalėjote užtaisyti, būtų bene paprasčiausia ir lengviausia išeitis. Parduotuvėse galite rasti gausybę gražių užvalkalų, pagamintų iš pačių įvairiausių audinių. Bet turėkite omenyje, kad toks interjero atnaujinimo variantas turi ir savų privalumų, ir trūkumų.

Privalumai:
• jei namuose vyksta remontas arba juose apsigyveno jaunas šuniukas, užvalkalais apkloti baldai bus apsaugoti nuo naujų pažeidimų;

• užvalkalus lengva keisti pagal nuotaiką, tad kambarys kaskart atrodys vis kitaip;

• atitinkamos spalvos užvalkalas padės seną sofą ar krėslą harmoningai įkomponuoti į naują interjerą, kuriame dominuoja kita spalvų gama;

• nuvelkamus užvalkalus bus lengva prižiūrėti: užteks juos kartkartėmis išskalbti.

Trūkumai:
• tekstiliniai audiniai yra linkę kaupti dulkes;

• kai kurie baldų dekoravimo tekstilės gaminiais būdai atrodo ganėtinai senamadiškai ir tinka ne kiekvienų namų interjerui.

Odinių baldų remontas

Ekologiška oda aptrauktų sofų ir fotelių restauravimas

Pirmiausia, nusprendus restauruoti dirbtinės odos baldus, reiktų įvertinti pažeidimų pobūdį. Jeigu vaizdą gadina tik nedideli įtrūkimai ir įbrėžimai, atnaujinant tokius ekologiškos odos baldus prireiks visai nedidelio remonto. O tuo atveju, jeigu skylutės ir įplyšimai yra dideli ir jų gausu, reiktų pakeisti visą apmušalą. Apmušalus tikrai galite pervilkti ir savarankiškai.

Pateikiame vieną iš būdų, kaip restauruoti dirbtinę odą. Susiraskite atitinkamos spalvos ir dydžio ekologiškos odos gabalėlį, patepkite jį superklijais ir lopinėlį prispauskite prie taisytinos vietos. Žinoma, prieš vėl naudodamiesi šiuo baldu, būtinai palaukite, kol klijai visiškai išdžius. Jeigu tenka dažnai taisyti dermantinu aptrauktus baldus, verta nusipirkti tokiems darbams skirtą specialų rinkinį. Jame rasite įvairių tekstūrų audinio lopinėlių, kelių atspalvių dažų ir menteles pastoms užtepti. Tokių rinkinių galima įsigyti automobilių reikmenų parduotuvėse.

Kita priemonė įtrūkimams pataisyti – pirmiau aprašyta „skysta oda“. Šiuos klijus naudokite vadovaudamiesi tokiomis pačiomis instrukcijomis kaip ir natūralios odos atveju. Visgi reikia pažymėti, kad ant dirbtinės medžiagos „skysta oda“ laikosi kur kas prasčiau, todėl atsiradusius defektus retkarčiais teks vis pataisyti.

Kaip atnaujinti natūralios odos išvaizdą

Nors pats odinis dangalas ir visiškai nesuplyšęs, visgi jis kartais gali atrodyti nusidėvėjęs ar turėti sunkiai pašalinimų žymių. Šiuo atveju pasitarnaus specialios valymo priemonės arba dažai. Pradėkime nuo keleto patarimų, kurie pravers nusprendus perdažyti baldų apmušalus.

Kaip perdažyti odinius baldus

Daugiausiai apkrovos gaunančios apmušalo dalys laikui bėgant gali atsilupti, sutrūkinėti ir prarasti savo pirminę spalvą. Tačiau odinių sofų atveju tai jokia problema. Mat tokie trūkumai joms suteikia įdomią vintažinę išvaizdą. Be to, natūralią medžiagą visada galite perdažyti. Jūsų pasirinkimui parduotuvėse – didžiulė gausybė kokybiškų dažų. Todėl atsižvelgdami į kiekvieno apmušalo tipą galėsite lengvai išsirinkti tinkamiausius dažus: skirtus lygiai ar lakuotai odai, zomšai ar nubukui. Su kiekvienų dažų pakuote pateikiamos ir instrukcijos. Taip pat susipažinkite su keliomis bendro pobūdžio rekomendacijomis, kaip perdažyti odinius audinius:

• Lengviausia dažus išsirinkti juodos arba baltos spalvos sofai. Norint išgauti kitus atspalvius, dažus reikės sumaišyti. Todėl iš karto verta pasigaminti pakankamai tokio dažų mišinio, nes antrą kartą identišką atspalvį išgauti nebus įmanoma.

• Prieš tepdami dažus, paviršių nuvalykite ir pašalinkite bet kokius riebalų likučius.

• Perdažant jums prireiks minkštos medžiaginės šluostės arba kempinėlės. Jos naudojamos dėmėms pašalinti ir dažų sluoksniui išlyginti.

• Pirmasis sluoksnis turėtų būti kuo plonesnis, nes tik tokiu atveju jis išdžius tolygiai. Visiškai išdžiūvus pirmajam sluoksniui, galėsite tepti antrąjį.

• Norėdami pagreitinti džiūvimo procesą, kai kurie žmonės griebiasi plaukų džiovintuvo. Tačiau turėkite omenyje, kad natūrali oda nemėgsta karšto oro. Vertėtų leisti krėslui ar sofai pamažu išdžiūti kambario temperatūroje.

Kitos priemonės nedideliems įtrūkimams užtaisyti

Jeigu situacija nėra kritinė ir sofos apmušalas tėra tik šiek tiek įtrūkęs ar suskilinėjęs, jums pravers alyvuogių aliejus. Užtepkite šiek tiek aliejaus ant odos, tada uždenkite medvilnine servetėle ir perbraukite vos vos šiltu lygintuvu. Nedidelį įbrėžimą taip pat galima patepti ištirpintu vašku, o paskui ant viršaus užtepti dažų arba spalvoto batų kremo sluoksnelį.

Minkštų odinių baldų pervilkimas

Jeigu sofa visiškai nusidėvėjo, o minkštų odinių baldų atnaujinimo namuose kaina jums neįkandama, krėslą, sofą ar biuro kėdę galite pervilkti patys. Jums prireikės siuvimo mašinos, kuri pajėgtų siūti storą medžiagą, didelių siuvėjo žirklių, statybininkų naudojamo segiklio su kabėmis ir ypač stiprių siūlų, atitinkančių naujojo apmušalo spalvą.

Pervilkimo procesas žingsnis po žingsnio:

• nuvilkite nuo baldo senus pažeistus apmušalus. Būtinai atkreipkite dėmesį į tai, kaip tiksliai apmušalas buvo pritvirtintas, ir ar yra draperijų ar kitų dekoratyvinių elementų. Seno apmušalo neišmeskite, nes jo netrukus prireiks;

• patikrinkite, ar baldai nepažeisti iš vidaus. Kai kuriose vietose gali tekti pakeisti poroloną ar įdėti naujų lentjuosčių. Šių dalių visuomet rasite specializuotose parduotuvėse. Beje, jeigu sofą nusipirkote prieš daugiau nei septynerius metus, rekomenduojama pakeisti jos užpildą;

• štai dabar jums prireiks senųjų apmušalų, kurie pasitarnaus kaip lekalas naujiems sofos „drabužiams“ sukirpti. Senąsias odinio apmušalo dalis uždėkite ant naujojo audinio ir kontūrus apveskite ryškios spalvos žymekliu. Galuose palikite šiek tiek laisvos vietos užlaidoms. Susiūkite reikiamas dalis;

• pritvirtinkite naująjį apmušalą segikliu. Būtinai išlaikykite ne mažesnį kaip 4 cm atstumą tarp kabių. Ištempkite odą tolygiai ir ne per stipriai. Žiūrėkite, kad kampuose nesusidarytų raukšlių.

Sofą pervilkę galėsite ne tik ją atnaujinti, bet ir visiškai pakeisti baldo išvaizdą. Be to, natūrali oda tam tikru atžvilgiu yra ekologiškesnė nei bet kuri kita medžiaga. Taip yra todėl, kad natūralia oda aptrauktą baldą, priešingai nei iš ekologiškos dirbtinės odos pagamintą sofą, galima sutaisyti net ir esant didelių pažeidimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją