Kvapų naudą galime jausti ne tik kasdien kvėpindamiesi kvepalais, bet ir kurdami jaukumą ar atitinkamą nuotaiką savo namuose. Kvapų pagalba galime sukurti skirtingą nuotaiką ar atmosferą skirtingame namų kambaryje tam, kad patys juose geriau jaustumėmės, atsipalaiduotume, susikoncentruotume ar tiesiog pasimėgautume jaukumu.

Kiekvienas namų kambarys yra skirtas skirtingoms veikloms, todėl rekomenduojama atsižvelgiant į tam tikro kambario paskirtį parinkti ir namų kvapus. Namams kvėpinti galime naudoti žvakes, namų kvapų difuzorius su lazdelėmis, smilkalus, purškiamus namų ir tekstilės kvapus, taip pat elektroninius kvapų difuzorius. Patalpose, kuriose nereikia intensyvaus kvapo, virtuvėje, valgomajame ar vonioje, gali užtekti žvakės. Kambariuose, kur kvapo norisi intensyvesnio, pvz.: svetainėje ar darbo kambaryje, drąsiai galima naudoti kvapų difuzorius su lazdelėmis ar purškiamus kvapus. Purškiami kvapai tekstilei taip pat kuo puikiausiai tinka miegamajame, kuriais galima kvėpinti patalyne tam, kad dar labiau atsipalaiduotume ir geriau išsimiegotume.

Kvapai ne tik suteikia namams gilumo ir charakterio, bet ir leidžia kiekvienam kambariui suteikti skirtingą įspūdį bei emociją jame būnantiems. Taigi, kokie kvapai rekomenduojami naudoti skirtinguose kambariuose?

Pradėkime nuo prieškambario / koridoriaus. Pirmas įspūdis svarbus! Prieškambaris yra vieta, kuri sukuria pirmą įspūdį ir jausmą apie mūsų namus. Žinoma, kad norime, jog net ir iš pirmo žvilgsnio (jausmo) mūsų namai kurtų šilumos ir jaukumo jausmą, tačiau nereikėtų rinktis labai intensyvių kvapų, kadangi nenorime, jog tik įžengus į namus mus priblokštų stiprus kvapas. Puikiausiai tam tiks saldūs, lengvi ir šilti medienos bei gėlių kvapai, pvz.: vanilė, įvairios gėlės, kedras, ūdas, sandalmedis, pačiulis, oda, ambra, smilkalai.

Toliau pereikime į svetainę. Svetainė yra ta vieta, kurioje kvapus galima rinktis laisviausiai pagal tai kokią nuotaiką norite sukurti. Žaiskite pagal nuotaiką! Kadangi svetainėje praleidžiame daugiausiai laiko, tai joje labiausiai reikia komforto jausmo, šilumos bei pakylėjančios nuotaikos. Tam puikiai tinka turtingi, egzotiški, jausmingi, kreminiai gėlių, muskuso, medienos, ambros bei tabako kvapai. Kai turite svečių ar rengiate vakarėlį, rekomenduojama panaudoti vaisinius kvapus, kurie skatina bendravimą ir kuria linksmesnę vakarėlio nuotaiką.

Sekantis kambarys – virtuvė. Virtuvėje labai svarbu, kad nesimaišytų intensyvus kvapai su gaminamo maisto kvapu, todėl virtuvėje rekomenduojama rinktis labai lengvus, gaivos, švaros kvapus, kurie suteiks energijos tiek jums patiems, tiek maisto gamybai. Ne veltui sakoma, kad skaniausias maistas – pagamintas su meile ir gera energija. Tam puikiausiai tiks „žali“ kvapai, citrusiniai bei įvairių žolelių, kurie ne užgoš maisto kvapą, o jį lengvai papildys papildomu lengvu aromatu. Tam puikiausiai tinkančios kvapų natos yra: pipirmėtė, šalavijas, rozmarinas, bazilikas, čiobrelis, bei įvairūs citrusiniai vaisiai: citrina, apelsinas, greipfrutas, laimas (žalioji citrina) ir t.t. Virtuvėje rekomenduojama vengti labai saldžių bei aštrių prieskoninių kvapų.

Kaip ir virtuvėje, taip ir valgomajame galioja ta pati taisyklė – nekonkuruokite su maistu. Valgant pirmiausia turėtumėte mėgautis įvairiaspalviais pagaminto maisto aromatais. Valgomojo kvapas turėtų būti labai subtilus ir gaivus, papildantis maisto skonius, o ne juos užgožiantis. Tam puikiai tiks žolelių, vaisių bei prieskonių kvapai, tokie kaip bergamotės, obuoliai, kriaušės, čiobreliai, medus, vanilė, rozmarinai, karamelės bei šokolado kvapai, kurie dar ir žadina apetitą. Geriau vengti intensyvių gėlių kvapų, kurie neturi nieko bendro su maistu. Kaip jau ir minėjau pradžioje, valgomajame užteks lengvo uždegtos žvakės aromato.

Kvapai veikia mūsų nuotaikas, todėl ypatingai juos rekomenduojama išnaudoti darbo kambaryje, kuriame reikalinga energija, koncentracija, produktyvumas bei protinės veiklos skatinimas, smegenų veiklos gerinimas. Tokią galią turi intensyvūs prieskoniniai, citrusiniai, medienos bei žalumynų kvapai. Į darbo kambarį ieškokite kvapų su dominuojančiu sandalmedžiu, rozmarinu, pipirmėte, citrina, greipfrutu, cinamonu, gvazdikėliais, pipirais, jazminu bei pačiuliu. Darbo kambary galite kvėpinti intensyviai, tikrai jame gali stovėti kvapų difuzoriai, o papildomai prieš darbus galite dar panaudoti ir purškiamą kvapą, kuris suintensyvins reikiamą jūsų emocinę būseną ir nuteiks darbingai veiklai.

Sekanti vieta yra ta, kurioje mes atsipalaiduojame bei paliekame dienos vargus. Vonia mums asocijuojasi su gaiva, švara ir ramybe, todėl čia net ir kvapais rekomenduojama kurti SPA jausmą. Tam puikiai tiks tokie kvapai, kaip vandens, vandenyno, druskų, žolelių bei medienos kvapai, tokie kaip imbierai, mėtos, eukaliptai, jūros dumbliai, kedras ir t.t. Prisiminkite ką užuodžiate nuėję į SPA ir pagal intuiciją taip visai nesudėtingai galėsite išsirinkti kvapą į vonios kambarį.

Na, ir galiausiai mūsų ramybės oazė – miegamasis. Miegamajame visų pirma yra rekomenduojami augalai, nes augalai nešą ramybę. Šiame kambaryje norisi atsipalaidavimo bei malonumo, todėl tam reikėtų rinktis taip pat žalumos kvapus, gėlinius, augalų, medžių bei afrodiziakinius kvapus, kurie mus nuteikia romantiškai. Tokie kvapai būtų jazmino, vanilės, ylang-ylang, rožių, pačiulio bei muskuso. Raminantys ir atpalaiduojantys kvapai yra žinoma levandų, ramunėlių, kedro, sandalmedžio, pušų ir eukaliptų. Drąsiai kvėpinkite patalynę purškiamais tekstilės kvapais su levandomis. Miegamajame geriau vengti citrusų ir mėtų, kadangi jie stimuliuoja ir energizuoja, todėl gali būti sunkiau nurimti ir užmigti po dienos.

8 patarimai kaip kvepinti namus, kad juose būtų jauku

Kokius kvapus rinktis skirtingose namų patalpose jau išsiaiškinome, tačiau dar norėčiau pasidalinti bendrais patarimais, kad namai kvapų pagalba nuolat kvepėtų, būtų jaukūs ir maloniai pasitiktų ne tik jus ir jūsų šeimos narius, bet ir jūsų svečius.

Žvakės

Naudokite skirtingus kvapus skirtingoms nuotaikoms sukurti. Žinoma, jei namai nėra dideli, gal kartais galima naudoti ir vieną labiausiai neutralų kvapą, kuris parinktas taip, kad tiktų daugumoje namų vietų ir tada turėsite išskirtinai savo namų kvapą, kuris ne tik jums, bet ir jūsų svečiams asocijuosis su jūsų namais. Nors esant galimybei tikrai rekomenduojama išnaudoti kvapų galią tam, kad patys geriau jaustumėmės savo namuose.

Naudokite įvairius kvapiuosius produktus. Tai gali būti jau mano minėtos, žvakės, purškiami namų ir tekstilės kvapai, bei elektroniniai ar kvapų difuzoriai su lazdelėmis. Kur kokį produktą naudoti, atsirinkite pagal tai kiek intensyviai norisi kvėpinti tą namų erdvę.

Pritaikykite kvapus pagal sezoną. Čia taip pat, kaip ir su kvepalais, šiltuoju sezonu mes kvėpinamės lengvesniais gaivesniais kvapais, o šaltuoju – šiltesniais, sunkesniais ir sodresniais kvapais, tai tas pats galioja ir namų erdvėms, nes tiesiog karštu oru sunkūs kvapai gali dar labiau varginti ir mes intuityviai juos norėsime pakeisti į lengvesnius ir gaivesnius. Tuo labiau, kad šiais laikais tikrai yra didžiulis pasirinkimas įvairiausių kvapų bei skirtingų kvepiančių produktų namams.

Pirkite kokybiškus produktus. Kvapų bei produktų kokybė, kaip ir visur, yra labai svarbi. Kadangi mes kvapus įkvepiame į savo organizmą, tai labai svarbu, kad jie būtų pagaminti iš kuo kokybiškesnių medžiagų. Kokybiškos kvapiosios medžiagos turi netgi sertifikatus, todėl labai svarbu, kad gamintojas įsigytų jas iš patikimų tiekėjų. Atsargiai naudokite natūralius eterinius aliejus, kadangi natūralios medžiagos turi labai daug alergenų ir reikia būti labai atsakingiems bei išmanyti kaip jas naudoti. Žvakes rinkitės pagamintas iš natūralaus bičių ar kokosų vaško.

Išvalykite ir išvėdinkite savo erdvę. Atrodo banalu, bet ar tikrai pakankamai dažnai tai darome? Namus gerai išvėdinti reikėtų mažiausiai vieną kartą per dieną, o jeigu nuolat namuose yra žmonių ar turite naminių gyvūnų, tai dar ir dažniau. Kvapais mes neturėtume bandyti užgožti nemalonių kvapų. Visų pirma namai turi kvepėti gaiva ir švara, o tada jau galime papildomais kvapais jiems suteikti naujų spalvų ir emocijų.

Padovanokite savo namams gėlių. Gyvos gėlės ne tik gražiai atrodo, bet ir kvepia, todėl galite be papildomų kvapų pakvėpinti savo namus ir tuo pačiu žinoma juos dar labiau papuošti.

Auginkite kvapiąsias žoleles. Virtuvėje ant palangės ar ant stalo žalumynai ar prieskoninės žolelės pagyvins jūsų erdvę įnešdamos gaivios žalios spalvos, bet ir tuo pačiu kiekviena kartą jums jas naudojant maisto gaminimui paskleis savo aromatą po namus.

Supjaustykite keletą citrinų ir laimų. Kartas nuo karto ant medinės lentelės tiesiog palikite supjaustytas citrinas ir laimus (žaliąsias citrinas), kurios padės namus pripildyti šviežumo, gaivos ir energijos.

Linkiu, kad jūsų namai ne tik būtų jaukūs, gražūs, kvepiantys, bet ir pirmiausia jums patiems juose būtų labai gera būti!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją