Jeigu jūsų tikslas – sukurti prabangų interjerą, tai reikia apgalvoti dar projektuojant. Prabangos įspūdis kuriamas ne iš atskirai paimtų daiktų, o kruopščiai apgalvojus apstatymą. Analogiškas palyginimas su drabužiais: ruošdamasi į vakarėlį, moteris pasidabina papuošalais, kad gražiai atrodytų; bet jei jos drabužiai neišlyginti, siluetas netinkamas figūrai, jokie deimantai nesuteiks jai elegancijos.

Atsisakome to, kas nereikalinga

Nereikia užgriozdinti namų dideliu kiekiu daiktų – turi likti pakankamai laisvos erdvės. Keli užuolaidai sluoksniai – ne visada idealus variantas. Neperkraukite erdvės raštais. Jei raštuotos užuolaidos, kilimas, baldų gobelenas, ims mirgėti akyse. Įtraukite vieną ar du raštuotus akcentus, jei norisi papuošti kambarį, visa kita tegu būna vienspalviai elementai. Tęsiant analogiją su drabužiais – raštuotas būna vienas drabužis – palaidinė, kelnės ar batai.

Numatome daiktų laikymo vietas

Kuriant interjerą ne mažiau svarbu pašalinti vizualų triukšmą, kurį sukuria paviršiuje esantys daiktai. Tarkime, virtuvėje stovi daugybė stiklainių, ant šaldytuvo – daug magnetukų, lentynose – indeliai su prieskoniais, ant sienos kabo lenta su peiliais, kabo rankšluosčiai ir t. t. Visa tai reikia suslėpti į spinteles, o jų buvimo vietą iš anksto apgalvoti. Kištukiniai lizdai ir elektros prietaisų laidai turi būti paslėpti baldų viduje.

Vaikų kambaryje vizualų triukšmą sukuria žaislai, net gražiuose dizainerių kurtuose interjeruose ne visada aišku, kur dėti lovos užtiesalą ir dekoratyvines pagalvėles. Svarbiausia – drabužiai. Reikia drabužinės, kurioje būtų apgalvota daiktų laikymo sistema, o jos dydis turi atitikti turimų daiktų kiekį. Jeigu ne viskas telpa, arba reikia atsisakyti nereikalingų daiktų, arba numatyti papildomų vietų daiktų laikymui.

Svetainėje netvarkos pojūtį kuria kabantys laidai – juos reikia sudėti į dėžutę. Atkreipkite dėmesį į televizoriaus ir kt. pultelių laikymą, taip pa laikraščių, knygų laikymą – šie daiktai neturi mėtytis ant sofos. Tokiu būdu atsiras vietos dekorui ir bus galima įkomponuoti prabangią detalę – meno kūrinį arba interjero puošmeną.

Paisykite proporcijų

Svarbu, kad visi interjero atributai derėtų dydžiu. Elegancija – ne vien daiktai, bet ir nepastebima, komfortiška aplinka. Proporcija, į kurią galima orientuotis kuriant interjerą, – 2 / 3 arba 60 ir 40 proc. Šio santykio svarbu paisyti, planuojant baldų ir laisvos erdvės kambariuose kiekį, pačių baldų dydį. Pvz., svetainėje staliukas turi būti ne daugiau nei du trečdaliai sofos dydžio, miegamajame lovos ilgis – du trečdaliai į kambario gylį.

Nedėkite didelių daiktų mažuose butuose – pernelyg didelis fotelis ar didžiulė vonia, lova gadins įspūdį ir greičiau sukurs vargingumo nei prabangos įspūdį.

Vertikalias ir horizontalias linijas geriausia sulygiuoti: pvz., suderinti pakabinamų šviestų ir durų viršaus liniją, veidrodžius ir paveikslus ant sienų.

Išsirenkame interjero stilių

Prabanga stereotipiškai asocijuojasi su klasikiniu interjero stiliumi. Bet jei perkrausite aplinką auksu, lipdiniai ir detalėmis, sukursite kičą. Skoningas pavyzdys – Baltieji rūmai, čia išlaikytos visos proporcijos, sukurta ideali kompozicija. Galima pasitelkti interjere klasikinius elementus – auksą, marmurą, žalvarį, tik svarbu saikas.

Prabangus interjeras įmanomas bet kokiame stiliuje, jei pavyks išgauti subtilumą, apgalvotai apstatant aplinką ir tinkamai dekoruojant. Svarbu nenaudoti daug tekstūrų vienoje patalpoje, spalvas parinkti taip, kad grindys, baldai ir užuolaidos derėtų.

Apsispręskite dėl baldų

Ne tiek svarbu, ar jūsų baldai bus kurti dizainerių, labai brangūs. Esmė ne pinigų kiekis, o skonis. Galima vieną daiktą padaryti akcentu, kad jis trauktų dėmesį. Tai gali būti dizainerių kurtas krėslas, senovinė komoda ar šviestuvas, įsigyti blusturgyje, antikvarinis veidrodis, žalvarinis šviestuvas. Jei daiktas patinka ir dera prie jūsų interjero, nesvarbu, ar jis brangaus gamintojo, ar paprastutis.

Sienų apipavidalinimas

Rinkdamiesi meno kūrinius, kurie gali tapti akcentais, pagalvokit, kur juos dėsite. Jiems reikia tinkamo fono. Jei planuojate pakabinti paveikslą, pastatyti spintelę su vaza, aplinka turi būti vienos spalvos, kad neblaškytų dėmesio. Jei patalpoje yra ryškus paveikslas, apgalvokite kitus akcentus, kad nebūtų per daug ryškumo.

Jeigu naujuose namuose susidaro įspūdis, kad sienos tuščios, galima jas dekoruoti nišomis, įvairiais apšvietimo elementais, pastatyti konsoles, pakabinti veidrodžių. Galima pasitelkti grafines linijas – tai ne vien paveikslai ir nuotraukos, bet ir medinių juostelių konstrukcijos. Šie daiktai turi derėti prie kambario stiliaus – juk būna, kad žavus elementas nedera prie interjero. Čia gali padėti profesionalus dizaineris.

Palaikome tvarką

Jeigu interjeras tinkamai suplanuotas, atsižvelgiant į pateiktas rekomendacijas, tokiuose namuose nebus pojūčio, kad greitai apsijaukiate. O jei namuose greitai atsiranda netvarka, bet jūs neturite planų ką nors keisti, verta pagalvoti, ar nėra per daug daiktų. Įprastai atidžiai panagrinėjus, atrandama daiktų, kurių galima neskausmingai atsisakyti.

Rekomenduojamas toks būdas: pakabinkite visus drabužius ant pakabų nugarine puse į priekį, o po mėnesio pažiūrėkite, kokie iš jų liko taip kabėti. Tai – daiktai, kurių nenešiojate, jų galima atsisakyti. Ar bent jau pakabinkite juos toliau. Jei dar mėnesį drabužio nepalietėte, vadinasi, tikai laikas su juo išsiskirti.

Norint susikurti prašmatnų interjerą, galima išleisti daug pinigų. Kita vertus, visiškai realu išsiversti su ribotu biudžetu. Svarbiausia – iš anksto apgalvoti apstatymą ir sudėlioti tinkamus akcentus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją