Portalo novate.ru leidėjai sudarė net dešimties atitinkamų patarimų sąrašą. Siūlome juos įsidėmėti ir būtinai išmėginti.

1. Citrinų sultys

Citrinų sultys ypač pasiteisina, jei tenka šalinti žuvies kvapą. Dalykas tas, kad citrinų rūgštis transformuoja aminus, o kaip tik jie ir yra nemalonaus žuvies kvapo šaltinis. Veikiami citrinų rūgšties aminai pavirsta amonio druskomis, o jos jau nedirgina uoslės receptorių.

Taigi, jei rankos dvokia žuvimi, tereikia po valgio ruošimo apsitrinti jas perpus perpjauta citrina. Jeigu citrinos neturte, nuskalaukite rankas tirpalu, pasigamintu iš šilto vandens ir citrinų rūgšties.

2. Nerūdijantysis plienas

Gal kiek netikėta, tačiau tikrai veiksminga priemonė nemaloniam kvapui šalinti – tai nerūdijantysis plienas. Puikiausiai tiks iš šio metalo pagamintas puodas arba keptuvė, o viskas, ką turėsite padaryti, – kelis kartus perbraukti nerūdijančiojo plieno paviršių rankomis. Dar vienas variantas – išplauti rankomis keletą iš nerūdijančiojo plieno pagamintų stalo įrankių.

Kadangi maistą tenka ruošti gana dažnai, todėl rankų oda neišvengiamai prisigeria kokių nors kvapų, pravartu įsigyti vadinamąjį nerūdijančiojo plieno muilą. Tiesa, jokių jo veiksmingumą patvirtinančių tyrimų rezultatų pateikti negalėtume, bet, remiantis viso būrio šeimininkių atsiliepimas, toks muilas akivaizdžiai gelbsti.

3. Kavos pupelės

Kavos pupelės

Net jei neturite kavamalės ir visada perkate maltą kavą, turėti kavos pupelių kartais išmintinga. Mat būtent jos padeda be galo greitai neutralizuoti nuo rankų sklindantį svogūnų ir česnakų kvapą. Tereikia patrinti tarp pirštų keletą pupelių, o tada nusiplauti rankas su muilu. Šį triuką galima pamėginti atlikti ir su malta kava, bet rezultatas bus mažiau akivaizdus.

Visgi atminkite: jei kavos kvapas irgi erzina, šito metodo geriau nesirinkti – kurių galų vieną uoslės receptorių dirgiklį keisti kitu, ne ką mažiau nemaloniu.

4. Geriamoji soda

Na, taip, ir vėl tenka minėti šį produktą... Kartais net susidaro įspūdis, kad turint sodos ir acto visi buities darbai, pradedant kaitlentės šveitimu ir baigiant skalbimu, tampa lengvai įvykdomomis užduotimis. Taigi, vėl pasitaikė proga pasakyti, kad soda padeda. Šįsyk – atsikratyti į rankas įsigėrusio kvapo. Tereikia kelias minutes patrinti tarp delnų saujelę geriamosios sodos (užteks arbatinio šaukštelio), tada nusiplauti rankas vandeniu ir muilu, nusišluostyti rankšluosčių ir bjauraus žuvies arba svogūnų kvapo kaip nebūta. Beje, soda padeda sukovoti ir su kitais nemaloniais kvapais, pavyzdžiui, benzino ir chlorkalkių.

5. Dantų pasta

Dantų pastą paprastai naudojame dviem atvejais: pirmiausia, aišku, ja valomės dantis, o kai kurie dar įsigudrina ir baltus sportbačius ja šveisti. Iš tikro dantų pasta labai dažnai figūruoja buities darbus lengvinantiems triukams skirtose publikacijose. Šia proga tenka pasakyti, kad dantų pasta gali neutralizuoti svogūnų, česnakų ir žuvies kvapus. Tiesiog užsispauskite jos ant delno ir gerai patrinkite tarp rankų. Dar kokią minutę palaukę, nuplaukite pastą vandeniu. Jei norite užtvirtinti rezultatą, papildomai nusiplaukite rankas muilu. Po procedūros juntamas gaivus mėtų aromatas erzinti neturėtų.

6. Šaltas vanduo

Jei dėl kokių nors priežasčių pirmiau išvardyti metodai nepatiko arba neturite po ranka nei sodos, nei citrinos, naudokite elementarų šaltą vandenį. Iš anksto nusiteikite, kad nusiplovus rankas šaltu vandeniu šioks toks kvapas vis tiek išliks, tačiau jis jau nebus intensyvus ir ypač erzinantis.

7. Petražolės


Tikriausiai daug kas žino, kad petražolės padeda atsikratyti nemalonaus burnos kvapo. Matyt, kaip tik todėl šių žalumynų patariama pakramsnoti suvalgius patiekalą, kuriame buvo svogūnų arba česnakų. Dabar norisi pasakyti, kad petražolės pajėgia sukovoti ir su nuo rankų sklindančiu kvapu. Paimkite šio augalo šakelę ir patrinkite ją tarp delnų. Kai tai atliksite, praskalaukite rankas vandeniu. Vietoj petražolių galima rinktis ir kitus intensyvaus kvapo žalumynus, pavyzdžiui, krapus arba rozmarinus.

8. Druska

Kad ir kaip uoliai stengtumėtės mažinti suvartojamos druskos kiekį, visiškai apsieiti be šio produkto tikriausiai nepavyktų, todėl namie jo tikrai yra. Turėti druskos tikrai pravartu – juk niekad nežinai, kada jos gali prisireikti. Štai ir dabar norėtume pasiūlyti būtent druska mėginti šalinti nemalonius kvapus. Išsitrinkite ja rankas, o tada gerai nuskalaukite jas šaltu vandeniu. Žuvies arba svogūnų kvapo turėtų nebesijusti. Visgi atminkite: jei druskos pateks ant žaizdos, kaipmat pajusite skausmingą dilgčiojimą.

9. Alyvuogių aliejus

Matyt, sutiksite, kad veiksmingiausias kovojimo su bet kokia problema būdas – tai kelio jai užkirtimas. Apsaugoti rankas nuo nemalonaus kvapo gali padėti augalinis aliejus. Pats tinkamiausias yra alyvuogių, bet galima naudoti ir bet kurį kitą. Taigi, prieš pjaustydami svogūną, smulkindami česnaką arba dorodami žuvį, išsitepkite rankas aliejumi. Ant delnų paskirstytas aliejus sukurs savotišką barjerą, apsaugosiantį nuo nepageidaujamo aromato. Padauginti aliejaus nederėtų, kitaip rankos pasidarys slidžios ir dirbti su peiliu taps nesaugu. Aišku, privalote pagalvoti, kuris kvapas labiau juntamas: žuvies ar alyvuogių aliejaus?

10. Pirštinės

Patikimiausiai nuo bet kokio kvapo rankos bus apsaugotos tada, jei dirbsite su pirštinėmis. Per jas joks kvapas neprasiskverbs iki odos, todėl, savaime aišku, ir neįsigers. Taigi, jei nenorite švaistyti laiko kvapo šalinimui, tiesiog mūvėkite kulinarines pirštines. Jei dirbti su jomis nepatogu, teks prisiminti kurį nors iš paminėtų patarimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)