Kaip išsirinkti kokybišką , atsiųstame pranešime spaudai pataria prekybos centro internete „Varlė.lt“ sodo technikos specialistas Martynas Plyčiuraitis Plyčius. Jis parengė patarimų gidą, į ką atkreipti dėmesį renkantis vejos robotą?

Pjovimo plotas – išmatuokite savo veją

Vejos roboto jutikliai ir programinė įranga gali užtikrinti efektyvų įrenginio veikimą konkrečiame plote. Vejos roboto veikimo plotas nurodomas kvadratiniais metrais.

„Prieš renkantis vejapjovę, rekomenduojama išmatuoti savo vejos teritoriją. Populiariausi vejos robotų modeliai vieno režimo metu gali nupjauti nuo 1000 iki 2000 m2. Žinoma, verta turėti omenyje ir nedideles paklaidas“, – pataria M. Plyčiuraitis Plyčius.

Kaip pasirinkti vejos robotą pagal sklypo išplanavimą?

Kur gali veikti vejos robotas? Ar visi robotai gali susitvarkyti su skirtingu paviršiumi? Ten, kur veja yra plokščia – bet koks vejos robotas bus pajėgus efektyviai ją nupjauti. Tačiau kokį rinktis tai erdvei, kur reljefas nėra lygus ir vienodas?

Vejos robotas su kliūčių jutikliu

Jeigu veja nėra vientisa, tačiau toje vietoje yra medžiai ar krūmai, verta rinktis vejos robotą, kuris yra aprūpintas atitinkamais artumo jutikliais, leidžiančiais išvengti kliūčių.

Vejos robotas ir kalvota danga

Aukštesnės klasės vejos robotams kalvota vejos danga nesudaro jokių problemų, tačiau bet kokiu atveju, renkantis šį įrenginį, sodo technikos specialistas pataria pasidomėti, koks yra maksimalus paviršiaus, kuriame veiks vejos robotas, pakreipimo kampas. Dalis vejos robotų gali veikti teritorijoje, kuri pasižymi tik 25 laipsnių nuolydžio šlaitais.

Vejos robotas ir veja su takeliais

Gali kilti klausimas: kaip atrodo vejos roboto veikimas tose vejose, kurias kerta takeliai? Tokiais atvejais nemaža vejos pjovimo robotų dalis atpažįsta takelį kaip vejos pabaigą ir tos teritorijos nebepjauna. Jeigu jūsų veja atrodo būtent taip, renkantis vejos robotą, verta pasidomėti ar įrenginys turi pjovimo zonų nustatymo funkciją. Ji leidžia nustatyti vejos plotą, po kurį robotas gali laisvai judėti. Dažniausiai tam naudojami specialūs laidai kontūro teritorijai apjuosti.

Įkrovimo ir veikimo laikas

„Renkantis vejos robotą siūloma pasidomėti, kokį maksimalų autonominio veikimo laiką jis siūlo. Net ir nedidelio ploto vejos nepavyks nupjauti per kelias minutes, todėl dėl patogumo rekomenduojama rinktis kuo ilgesnį baterijos veikimo laiką turintį įrenginį“, – pataria M. Plyčiuraitis Plyčius.

Paprasčiausi vejos robotų modeliai pasižymi apie 45 min. baterijos veikimo laiku. Brangesni modeliai veikia iki 100 minučių. Taip pat būtina atkreipti dėmesį į baterijos įkrovimo laiką. Šis parametras dažniausiai būna nuo 1 iki 3 valandų. Jei vejos pjovimo robotas įkraunamas įkrovimo stotelėje, kai jam liko nupjauti dar daug ploto, jis pasikrauna greičiau. Jei naktį robotas nedirba, jis įsikrauna lėčiau ir taupiau. Tokiu būdu akumuliatorius ilgiau eksploatuojamas, tausojama aplinka ir taupomi pinigai.

Triukšmo lygis

Niekam nepatinka labai triukšmingai veikiantys įrenginiai. Dėl šitos priežasties renkantis ir vejos robotą, rekomenduojama atkreipti dėmesį į triukšmingumo lygio parametrą. Vertėtų paminėti, kad paprastai nurodomas tuščiosios eigos triukšmas, todėl kai vejos robotas pradės savo darbą, tas triukšmas išaugs. Populiariausi vejos pjovimo robotai paprastai generuoja triukšmą nuo 55 dB net iki 80 dB, tačiau nepamirškime, kad ir tradicinės vejapjovės yra pakankamai triukšmingos. Taip pat nereikėtų pamiršti to, kad paprastai didesnė variklio galia reiškia ir didesnį triukšmo lygį, todėl ko gero niekas nenorėtų tylaus, bet mažai efektyvaus įrenginio.

Robotas su lietaus jutikliu

Vertėtų paminėti, kad vejos robotų gamintojai pasirūpino tuo, kad šie įrenginiai nebijotų nepalankių oro sąlygų, tad vejos robotai tikrai gali šienauti lyjant, tačiau tai nėra labai gerai pačiai vejai. Veikiama lietaus žolė praranda elastingumą ir paprastai tiesiog lenkiasi į žemę. Tokią žolę tiksliai nupjauti yra pakankamai sudėtinga, todėl nerekomenduojama šienauti lyjant. Dėl šitos priežasties verta investuoti į vejos pjovimo robotą, kuris turi lietaus jutiklį. Toks įrenginys akimirksniu reaguoja į lietų, nustoja šienauti žolę ir grįžta į įkrovimo stotelę. Kai oras pagerėja, vejos robotas tęsia savo darbą toje vietoje, kurioje jį nutraukė dėl prasidėjusio lietaus.

Telefonu valdomas vejos pjovimo robotas

Vis daugiau galima rasti išmanių vejos pjovimo robotų, t.y. tokių, kuriuos galima valdyti išmaniuoju telefonu. Kokia tokios technologijos nauda? Visų pirma, specialioje programėlėje galima nustatyti vejos pjovimo sritis, pritaikyti robotą vejos dydžiui. Taip pat galima lengvai sudaryti savaitės vejos roboto veikimo grafiką – programėlėje sužymėti dienas ir valandas, kada valdomas išmaniuoju robotas turėtų šienauti. Taip pat tokia funkcija leidžia nuotoliniu būdu valdyti vejos pjovimo robotą: keisti jo trasą, nurodyti vietas, kurios turėtų būti pjaunamos pirmiausia ar nukreipti įrenginį į kitą vietą.

Saugumas

Vejos pjovimo robotas nėra žaislas. Nors jis atrodo nedidelis ir labai patrauklus, iš tikrųjų yra aprūpintas labai aštriais peiliukais, kurie pjauna žolę dideliu greičiu, todėl verta atkreipti dėmesį į tam tikrus saugumą užtikrinančius aspektus.

Apsauga nuo vaikų ir vagystės. Įdomi apsaugos forma yra PIN kodas, be kurio niekas negalės įjungti įrenginio.

Temperatūros jutiklis. Toks jutiklis išjungs įrenginį, kai iškils perkaitimo grėsmė ir tokiu būdu apsaugos jo variklį.

Papildomos funkcijos

Vejos pjovimo robotai yra pakankamai pažangūs ir inovatyvūs įrenginiai, kurie be savo pagrindinės – žolės pjovimo funkcijos taip pat būna aprūpinti įdomesnėmis ir efektyvumą bei patogumą padidinančiomis funkcijomis. Renkantis vejos robotą, specialistas siūlo pasidomėti, ar įrenginys turi žolės aukščio jutiklį, mulčiavimo funkciją ir automatinį įkrovimą.

Žolės aukščio jutiklis. Vertėtų paminėti, kad ne kiekvienoje vietoje žolei reikalingas pjovimas. Žolės aukščio jutiklį turintis robotas, šienaus tik ten, kur žolė bus per aukšta.

Mulčiavimo funkcija. Turint vejos robotą su mulčiavimo funkcija, jums nereikės rinkti nupjautos žolės. Mulčiavimas – tai specialus nupjautos žolės apdirbimo būdas. Nupjauta žolė susmulkinama į smulkius gabaliukus. Tokia sistema turi daugybę privalumų. Visų pirma, nereikia rinkti nupjautos žolės. Antra, susmulkinta ir išbarstyta žolė greitai suirs ir taps natūraliu kompostu.

Automatinis įkrovimas. Vejos robotas gali turėti funkciją, kurios dėka bus aptiktas mažas baterijos įkrovos lygis ir tokiu atveju įrenginys automatiškai grįš į įkrovimo stotelę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją