Maniškė – ne išimtis, ji pamokė nuplauti langus, išimti dėmes ir netgi supjaustyti duoną (ir čia yra gudrybių), rašo blogerė TECHNOTION.

Jūsų dėmesiui – įvairios gudrybės buities srityje:

1. Ką daryti, kad ant nuplautų langų neliktų dryžių

Norint nuplauti net ir stipriai apdulkėjusius langus taip, kad po to neliktų dryžių, į vonelę su vandeniu įberkite truputį krakmolo – tada stiklai spindės.

2. Kad ant langų nesikauptų kondensatas

Jei langai iš vidaus nuolat rasoja, pašalinti kondensatą padės glicerino ir skysto muilo mišinys. Sumaišykite 100 g glicerino su tokiu pat kiekiu skysto muilo, kruopščiai išmaišykite. Mišinio plonu sluoksniu užtepkite ant švarių stiklų. Tai daryti patogiausia su servetėle arba minkšta kempine. Po šitos procedūros langą dar reikės nublizginti storu audiniu – trinkite, kol stiklas ims blizgėti.

3. Grąžiname metalui blizgesį

Kai metalo paviršius nustodavo blizgėti, mano senelė smulkiai supjaustydavo kelis gabalėlius svogūno ir sumaišydavo su vandeniu iki košelės konsistencijos. Beje, trintuvu sutrinsite greičiau ir nereikės ašaroti. Svogūno tyrele sumirkykite kempinę ir nutrinkite metalą. Paskui nupoliruokite paviršių sausa šluoste.

4. Išplaukite riebalų dėmes iš drabužių

Jei užsipylėte aliejaus ar uogomis išsitepėte medvilninį drabužį, įdėkite jį į vonelę dėme į viršų ir plona srovele pilkite ant jo vandenį, pageidautina – kuo ilgiau. Dėmės išnyks akyse.

5. Nuvalykite nuo lygintuvo tamsias dėmes

Jei po sintetinių drabužių lyginimo ant lygintuvo paviršiaus liko tamsių dėmių, sumirkykite vatos diskelį nagų lako valikliu ir nutrinkite lygintuvą. Visi nešvarumai liks ant vatos diskelio.

6. Nuvalykite nikelio ir sidabro dirbinus

Jei namuose yra tokių dirbinių, tada žinote, kad laiku bėgant jų paviršius susiraižo, o indai netenka spindesio. Kad gaminiai spindėtų kaip nauji, juos reikia nublizginti vilnoniu audiniu, sudrėkintu amoniaku.

7. Gražiname stiklui blizgesį

Kad stikliniai indai gražiai blizgėtų, senelė, juos išplovusi pigiausiu ūkiniu muilu, nuskalaudavo vandeniu su actu arba su druska, o paskui nuplaudavo po tekančiu švariu vandeniu.

8. Slepiame įbrėžimus ant poliruotų baldų

Užmaskuoti įbrėžimus ant poliruotų baldų padės reikiamo atspalvio batų tepalas. Jį reikia atsargiai įtrinti į įbrėžimą, o perteklių pašalinti kempinėle.

9. Šaliname apnašas nuo kranų

Apnašos ant kranų, maišytuvų gadina išvaizdą, vonios kambarys atrodo netvarkingas, net jei plytelės blizga. Apnašas puikiai nuvalysite aliejumi suvilgyta šluoste.

10. Naikiname nemalonų kvapą šaldytuve

Iš šaldytuvo sklinda nemalonus kvapas? Paimkite nuo kavos likusių tirščių, įdėkite į nedidelę lėkštelę ir pastatykite į šaldytuvą – jis greitai prisipildys malonaus aromato.

11. Kaip pagaląsti peilį be galąstuvo

Jei atšipo peilis, o po ranka nėra galąstuvo, paimkite iš spintelės paprasčiausią puodelį. Apverskite – ant dugno yra apvadas (molinis ar porcelianinis, priklausomai nuo puodelio), įprastai jis nepadengiamas glazūra. Paimkite peilį ir lengvai spausdami perbraukite peilio ašmenimis per apvadą. Tokiu būdu galąskite peilį 10 minučių.

12. Gražiai supjaustykite šviežią duoną

Šviežią, minkštą duoną labai sunku supjaustyti lygiomis riekėmis. Mano senelė prieš pjaustydama pamirkydavo peilį į verdantį vandenį, paskui nušluostydavo ir tada pjaustydavo duoną. Pamėginkite – riekelės bus plonos, vienodos.

13. Kaip patiems pasigaminti džiūvėsėlių paniravimui

Pats paprasčiausias būdas namuose pasigaminti džiūvėsėlių paniravimui – įdėti duonos riekelę į šaldiklį, o paskui sutarkuoti su tarka. Turėsite natūralių džiūvėsėlių trupinių be jokių priedų.

14. Ilgai išlaikykite česnaką

Kad česnakas nesudžiūtų ir neprarastų ryškaus skonio, galvutes reikia laikyti dėžutėje, užbertas rupia druska.

15. Išvalykite orkaitę su amoniaku

Įkaitinkite orkaitę iki 70 laipsnių, tada išjunkite. Paskui pastatykite orkaitėje du puodelius – ant apatinės lentynos – su karštu vandeniu, ant viršutinės – su amoniaku (10 proc.). Uždarykite orkaitę nakčiai, kitą dieną išplaukite su įprastu valikliu. Pamatysite – net įsisenėję nešvarumai išsivalys.

16. Atrišite kietai užsiveržusį mazgą

Jei per stipriai užveržėte mazgą, padės talkas arba vaikiška pudra. Užberkite kurios nors iš šių priemonių ant mazgo, ir kur kas lengviau atrišite.

17. Nuvalykite nuo rankų dėmes nuo bulvių ar nuo burokėlių

Bulves ir burokėlius skutame, mūvėdami gumines pirštines, antraip atsiras dėmių ant rankų. Vis dėlto senelė nenaudodavo jokių pirštinių. Ji paskui patrindavo rankas citrinos skiltele – dėmių greitai nelikdavo.

18. Kad šluota ilgiau tarnautų

Kad šluota ilgiau šluotų, nusipirkę pamerkite 2–3 minutėms į karštą, pasūdytą vandenį, tada ji bus tvirtesnė.

19. Kaip padaryti valgoma persūdytą sriubą

Vis baiminatės persūdyti sriubą? Nebijokite, yra būdas ją pakoreguoti. Reikia paimti saują ryžių, įdėti į drobinį maišelį ir 15-ai minučių įmerkti į sriubą. Kruopos greitai sugers druskos perteklių. Arba galima įdėti visą ryžių pakelį, tada turėsite ir sriubos, ir garnyro.

20. Valome kilimą

Jeigu namuose turite kilimų, žinote, kad jie renka dulkes, greitai susitepa. Senelė mokėjo vieną gudrybę: nuskutusi bulves, iš mėtydavo ant kilimo lupenas, o tada nušluodavo kilimą šepečiu ar šluota. Lupenos surinkdavo nešvarumus, kilimas pašvarėdavo.

21. Nubaidome muses nuo veidrodžio

Jus irgi erzina, kai musės tupia ant veidrodžio? Senelė išmokė, kaip jas nuvaikyti. Veidrodį reikia patrinti svogūno pusele.

22. Naikiname vabzdžius virtuvėje

Kovojate su muselėmis, skruzdėlėmis, kad jų nebūtų cukrinėje, duoninėje ar miltuose? Įdėkite į šiuos produktus kelis lauro lapus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)