Neįprastas Klintono mieste (Merilandas, JAV) stovintis pastatas buvo suprojektuotas 2006-aisiais kompanijoje „Formworks Buildings Inc.“ dirbančių architektų. Šios įmonės specializacija – ekologiškai švarių namų, visiškai arba tik iš dalies paslėptų po sluoksniu žemių, statyba.

Namas-fasadas

Čia aptariamas taupiai energiją vartojantis pastatas atlaiko bet kokias oro sąlygas. Iš viršaus jį dengia metro storio sluoksnis žemių, o abipus šonų supiltos žemės plačiausioje vietoje sudaro 7,5 metro storio „sieną“, atstojančią tiesiog nepriekaištingą izoliaciją, rašoma portale novate.ru.

Namas-fasadas

Namo gyvenamasis plotas – 300 kvadratinių metrų. Jame įrengti trys miegamieji, svetainė, du vonios kambariai, virtuvė, valgomasis ir kelios sandėliukų tipo patalpos. Priešingoje pusėje suprojektuotas dviem automobiliams skirtas garažas.

Namas-fasadas

Vieninteliu šitokio namo trūkumu šeimininkai vadina natūralios šviesos stygių. Vis dėlto šį minusą kompensuoja galybė pliusų.

Namas-fasadas

Pavyzdžiui, mokesčiai už šildymą ir įvairias komunalines paslaugas per mėnesį tesiekia 150 dolerių (132 eurus), ir tai yra net 90 proc. mažiau už įprastų namų gyventojams atsiunčiamose analogiškų mokėjimų sąskaitose įrašomas sumas. Kadangi susidaro komfortiškas mikroklimatas, žiemą tokiame name šilta, o vasarą – vėsu.

Namas-fasadas

Gyvenimo po žemėmis idėja nėra novatoriška. Ekologiškų namų projektai – ganėtinai dažni šių laikų architektų darbo praktikoje. Vis dėlto sklandžiai į landšaftą integruoti pastatai kol kas dar stebina.

Namas-fasadas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)