1. Plokštenis


Plokštenis, dar vadinamas kalėdiniu kaktusu, yra kilęs iš Brazilijos ir tuose kraštuose žydi per Kalėdas, tik ši šventė Brazilijoje būna vasarą. Augdamas kambaryje, plokštenis žydi vėlyvą rudenį ir žiemą. Viskas, ko jam reikia iš šeimininko, yra laistymas. Tačiau norint sulaukti žiedų žiemos metu, rudenį jo nereikia dažnai laistyti. Šiai gėlei nereikia daug šviesos – ji nemėgsta aktyvios saulės. Ji sužydės beveik ant bet kurios palangės, tačiau visai gerai jaučiasi ir už kelių metrų nuo lango.

SVARBU! Jei žydėjimo metu paliesite ir judinsite vazoną, šis augalas greičiausiai numes visus žiedus. Jam reikia visiškos ramybės.

2. Ciklamenas


Ciklamenai į sceną žengia žiemą, nes būtent šiuo metų laiku jie gausiai žydi. Ši gėlė mėgsta išsklaidytą šviesą ir vėsią temperatūrą. Laistyti jos nereikėtų pernelyg dažnai. Ji gali žydėti net ant šiaurinių ir vakarinių palangių.

3. Sprigė


Sprigės yra daugelio gėlininkų numylėtinės. Jos užsitarnavo meilę savo neįveikiamu gyvybingumu ir paprasta priežiūra. Pasaulyje yra daugybė sprigių rūšių. Jos žydi net prasto apšvietimo sąlygomis, butuose su langais į šiaurę. Šildymo sezono metu puikiai jaučiasi sausame kambario ore, pakenčia tiek karštį, tiek vėsą.

4. Spatifilis


Šią gėlę dažnai galima išvysti iš pažiūros labiausiai netinkamose augalams vietose, kur tvyro blausi šviesa ar pučia skersvėjai. Tačiau ji vis tiek atrodo gerai. Spatifilis yra vienas nereikliausių žydinčių kambarinių augalų, tačiau, žinoma, jis žydės gausiau, jei augs šviesioje vietoje ir bus reguliariai laistomas.

5. Anturis


Įspūdingasis anturis žydi ištisus metus, bet vasarą gausiau, negu žiemą. Gerai jaučiasi šešėlyje ir prie išsklaidytos šviesos, nes ryški saulė gali nudeginti jo lapus. Anturiai auga tiek viduje, tiek lauke, gali papuošti balkoną ar terasą. Maža to, galima rinktis jo žiedų atspalvį – patys populiariausi yra raudoni, bordiniai, rožiniai ir purpuriniai. Anturiai nemėgsta per dažno ir gausaus laistymo, todėl ramiai išgyvena pas užmaršius šeimininkus.

6. Guzmanija

Guzmanija

Ši atogrąžų gražuolė puikiai jaučiasi kambario sąlygomis. Jai nereikia daug saulės, bet bus dėkinga už laistymą ir lengvą apipurškimą. Neblogai auga ant vėsių palangių, bet būtų geriau, kad oro temperatūra nenukristų žemiau 13 laipsnių šilumos.

7. Meilenis


Ryškus ir dailus meilenis (dar vadinamas amariliu) paprastai parduodamas jau su žiedų pumpurais, tačiau jį galima užsiauginti ir savarankiškai iš svogūnėlių. Žiedai dekoratyvūs išlieka maždaug tris savaites, o tada nudžiūsta ir suteikia galimybę išsiskleisti naujiems pumpurams. Viskas, ką turi daryti šeimininkas – gėlę laistyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją