Novate.ru smulkiau aptaria šias vieteles, kad kitą kartą tikrai rastumėte joms laiko.

1. Unitazo bakelio mygtukas

Tokia smulki detalė valymo metu lengvai pasimeta kitų – labiau pastebimų ir svarbesnių – daiktų fone. Tačiau ilgam pamiršti tualeto vandens nuleidimo mygtuko nevertėtų, nes mes jį liečiame ne itin švariomis rankomis, todėl ant jo kaupiasi bakterijos ir kenksmingi mikroorganizmai. Kai kitą kartą valysite tualetą (o dar geriau, iškart paskaitę straipsnį), paimkite drėgną antibakterinę servetėlę ar dezinfekavimo priemonę ir nuvalykite mygtuką. Be bakterijų, ant unitazo taip pat kaupiasi dulkės ir purslai nuo oro gaiviklio – juos taip pat reikia reguliariai nuvalyti.

2. Elektros lizdai ir jungikliai

Nuomonė, kad juos pakaks valyti vos kartą per pusę metų, yra klaidinga. Dulkės ant elektros lizdų ir jungiklių viršaus kaupiasi taip pat greitai, kaip ir ant kitų horizontalių paviršių, todėl valydami namus neturėtumėte jų ignoruoti. Brūkštelėjimas šluoste neužims daug laiko – jų plotas nedidelis, todėl pakaks poros judesių drėgnu skudurėliu ar servetėle. Beje, valyti reikėtų ir elektros lizdų vidinius apskritimus – juose taip pat kaupiasi dulkės. Tik tai darykite ne drėgna, o sausa šluoste.

3. Radiatoriai

Ar matote dulkes, kurios nugulė ant palangės? Maždaug tiek pat jų ar net daugiau yra ant radiatorių. Idealiu atveju radiatorius drėgna šluoste reikėtų valyti kas savaitę, tačiau tam ne visada atsiranda laiko. Jei matote, kad radiatoriai yra labai nešvarūs, teks skirti jiems šiek tiek daugiau laiko ir pastangų.

Jums prireiks šių priemonių: dulkių siurblio, kibiro, skysto ploviklio, šepečio, dviejų skudurų, seno megztinio ar kito nereikalingo drabužio, kurį bus galima patiesti po radiatoriumi, plaukų džiovintuvo.

Pirmiausia išsiurbkite iš radiatorių kuo daugiau dulkių, užmovę plokščią antgalį plyšiams. Jei jo neturite, siurbkite tiesiog vamzdžiu. Kruopščiai pereikite per visas radiatorių vietas: tarp sekcijų, už radiatoriaus ir po juo. Tuomet po radiatoriumi ant grindų patieskite nereikalingą drabužį ar megztinį, kad plovimo metu ant grindų netelkšotų vanduo.

Jei jūsų radiatoriai yra pagaminti iš ketaus, į kibirą įpilkite šilto vandens, įlašinkite kelis lašus ploviklio, sudrėkinkite šepetį ir juo išvalykite tarpus tarp sekcijų. Tada radiatorių nusausinkite, kad ant jo ateityje neatsirastų rūdžių. Jei jūsų radiatoriai aliumininiai, šepečiu pralįsti negalėsite. Tokiu atveju naudokite plaukų džiovintuvą arba garų generatorių.

Asociatyvioji nuotr

4. Po sofa

Sofų, kaip ir daugelį kitų didelių gabaritų baldų, šeimininkai stengiasi nestumdyti, kad nesugadintų grindų dangos. O ir ypatingo reikalo dažnai nebūna. Tačiau tai nereiškia, kad valymą po sofa galima pamiršti visiems laikams. Šioje vietoje kaupiasi vilna, dulkės, vaikų ir naminių gyvūnų žaislai, saldainių popierėliai, trupiniai ir kita. Todėl kiekvieno generalinio valymosi metu būtinai išsiurbkite ir išplaukite grindis po sofa – tai ne tik švaraus, bet ir komfortiško mikroklimato klausimas. Dulkės ir mikrobai iš po sofos gali pasklisti po visą kambarį, sukeldami kosulį ir kitas alergines reakcijas. Šiuose nešvarumuose gali daugintis dulkių erkutės ir kiti sveikatai pavojingi mikroorganizmai.

5. Spintų rankenėlės

Norite sustiprinti švaros jausmą? Tuomet valymo metu nuvalykite ne tik įprastus paviršius, pavyzdžiui, lentynas, spinteles, stalus, bet ir spintelių bei komodų rankenėles. Jei to nedarysite, jūsų namuose ne tik atsiras dar kelios papildomos vietelės, kaupiančios dulkes, bet ir ant rankenėlių pamažu susidarys apnašų sluoksnis, kurį bus nemalonu liesti. Ant rankenėlių taip pat gali kauptis bakterijos, ypač virtuvėje, kur nuolat griebiamės rankenėlių drėgnomis, riebaluotomis ir nešvariomis rankomis.

6. Spintelių stalčiai

Ar pamenate, kada paskutinį kartą spintelių stalčiai susilaukė jūsų dėmesio? Kalbame ne apie išorinį, o apie jų vidaus valymą, kai iš jų išimami visi daiktai ir jų dugnas bei šonai išvalomi šluoste, sudrėkinta acto tirpalu. Veikiausiai tai buvo seniai. Vadinasi, turite puikią priežastį padaryti tai dabar. Beje, apie actą kalbėjome visiškai rimtai. Valant stalčius, jis susidoros iš karto su keliomis užduotimis: išvalys paviršius, neutralizuos ir neleis atsirasti grybeliui, atbaidys įkyrius vabzdžius.

7. Buitinių prietaisų valdymo skydeliai ir rankenėlės

viryklė

Bet kokia buitinė technika turi valdymo skydelį su mygtukais ir rankenėles. Tai daug smulkių, išsikišusių dalių, kurias itin nepatogių valyti. Kadangi jas dažnai praleidžiame, ant jų nugula riebalai ir nešvarumai. Netikite? Pažvelkite atidžiau į mikrobangų krosnelės mygtuką arba atkreipkite dėmesį į viryklės rankenėles. Švarūs ar purvini? Į šį sąrašą taip pat patenka kaitlenčių ir kitų prietaisų jutikliniai skydeliai – jų taip pat nepamirškite nuvalyti, kai tvarkysite virtuvę. Jei matote, kad mygtukai ar rankenėlės yra smarkiai užteršti ir vien tik drėgna šluoste jų nenuvalysite, pasitelkite sodą arba purškiamą valiklį – pirmoji priemonė yra ekologiškesnė, bet antroji yra patogiau nuplaunama.

8. Dantų šepetėlių indelio dugnas

Jei ankstesni daiktai ir vietos nuvalomi bent kartais, tai padėtis su dantų šepetėlių indeliu yra kur kas blogesnė – į jo vidų apskritai niekas nepažiūri. O veltui! Nuo vandens likučių ant dugno ne tik formuojasi apnašos, bet ir auga pelėsis, atsiranda rūdžių. Ypač apleistais atvejais pelėsis gali peršokti ant pačių dantų šepetėlių ir pastos tūbelių. Kad to išvengtumėte, valydami vonią iš indelio išimkite visus šepetėlius, įlašinkite kelis lašus valymo priemonės ir užpilkite karštu vandeniu. Po 10 minučių nuplaukite dugną ir indelis vėl bus idealiai švarus.

9. Durų dekoras

Visiškai lygios vidaus durys – didelė retenybė. Paprastai, nors ir nedideliais kiekiais, jos turi įvairiausių puošybos elementų. Ir tai yra didelė problema, nes ant iškilių detalių nuolat kaupsis dulkės. Žinoma, tai nevyks taip greitai, kaip atvirų lentynų atveju, tačiau duris bent kartą per mėnesį teks plauti. Jei grioveliai yra labai gilūs arba durų varčia yra dekoruota intarpais, joms reikės kruopštesnio valymo. Siauras vietas valykite ne skudurėliu, o drėgna servetėle – ji yra plonesnė, todėl geriau pasieks visus kampelius.

10. Šiukšliadėžė

Nėra jokių abejonių, kad šiukšles išnešate reguliariai. Klausimas kitas: kaip dažnai plaunate pačią šiukšliadėžę? Atsiradus šiukšlių maišams, žmonės pradėjo galvoti, kad ši procedūra yra nebūtina, tačiau taip nėra. Kai kurie šiukšlių maišai praplyšta, šiukšlės patenka į šiukšliadėžę ir ten sudžiūsta. Be to, šiukšliadėžėje gali kauptis drėgmė, kuri gali išprovokuoti bakterijų veisimąsi. Norėdami to išvengti, kartą ar du per savaitę išplaukite šiukšliadėžės išorę bei vidų, naudodami dezinfekavimo priemonę bei vandenį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)