Noras mėgautis šviežiais maisto produktais yra natūralus ir suprantamas. Deja, ne visada pavyksta tuojau pat nulėkti iki parduotuvės, todėl kartais užsiperkame atsargai. Tik ne visi produktai savaime išsilaiko po kelias savaites – kai kuriems būtinos specialios sąlygos. Kaip jas sukurti, tuojau sužinosite susipažinę su portale econet.ru pateiktais patarimais.

Patarimai, kaip laikyti konkrečius produktus

Kartais tiesiog nežinome, kaip elgtis su konkrečiais produktais, todėl nenuostabu, kad jau po laiko pastebime, jog jų vartoti nebegalima. Kad tai nesikartotų, tereikia įsiminti vieną kitą patarimą ir nepamiršti juo pasinaudoti.

1. Pieną galima užšaldyti

Liko pieno? Neleiskite jam sugižti! Jeigu greitu metu ko nors su pienu gaminti neketinate, supilkite jį į švarų indą ir užšaldykite, tačiau atminkite, kad:
• šaldyti galima tik šviežią pieną;
• jeigu ketinate užšaldyti pilną pieno pakuotę, šiek tiek iš jos nuliekite, kadangi šaldamas skystis plečiasi;
• užšaldyto pieno neverta laikyti ilgiau negu 6 savaites.

2. Salotas reikia įsukti į popierių

Salotų lapai gana greitai vysta, bet įsukti į popierių ilgiau išlieka traškūs. Galima panaudoti į laikraštį panašų popierių. Jis veiksmingai sugers drėgmę, be to, neleis plisti įvairioms bakterijoms.

3. Bananus gelbsti maistinė plėvelė

Bananai – taip pat iš tų produktų, kurie greitai genda. Norint juos išlaikyti kuo ilgiau, reikia apsukti kotelius maistine plėvele. Taip dera pasielgti net ir su pusžaliais bananais, kad pernelyg spartus nokimas nepadarytų įtakos jų skoninėms savybėms ir struktūrai.

Jeigu bananai jau visai sunokę ir per vėlu ką nors daryti, geriausia juos nulupti ir užšaldyti. Vėliau užšaldytus bananus galėsite panaudoti gamindami tirštuosius kokteilius arba desertus.

4. Padažui – sandarus indelis

Jei nesinori išmesti pačių pasigaminto padažo, supilkite jį į hermetišką indelį ir laikykite šaldymo kameroje. Taip laikomas padažas išliks koks buvęs ir juo laisvai galėsite paskaninti troškinius, sriubas ir kt.

5. Laiškinius svogūnus galima pamerkti

Laiškiniai svogūnai ilgiau išliks švieži, jeigu pamerksite juos į stiklinę su vandeniu. Prieš tai svogūnėlius reikia nuplauti, taip pat pašalinti maistui nebetinkamas dalis. Į vandenį pamerkti laiškiniai svogūnai išsilaiko iki dviejų savaičių.

6. Žalumynams puikiai tiks stiklainis

Kad žalumynai išsilaikytų kuo ilgiau, teks susirasti švarų stiklainį ir, visų pirma, įsitikinti, kad indas visiškai sausas (menkiausias kiekis drėgmės sužlugdys visas jūsų pastangas). Dabar supjaustykite žalumynus ir suberkite juos į stiklainį. Taip laikomos žolelės nepraras nei kvapo, nei tekstūros.

7. Avokadui padės svogūnas

Naudoti maistui galima tik visiškai sunokusius avokadus, bet būna, kad suvartojame tik pusę. Ką gi daryti su kita puse? Tiesiog įdėkite ją į vieną indą su pusele ropinio svogūno ir sandariai uždenkite indą dangteliu.

8. Medų reikia laikyti stiklo taroje

Veikiausiai žinote, kad natūralus medus yra bemaž negendantis produktas? Dalykas tas, kad į jo sudėtį įeinantys komponentai padeda išlaikyti šviežumą ir saugo nuo įvairių mikroorganizmų. Medų išties galima laikyti metų metus, nebijant, kad jis praras savo savybes.

Problemų gali iškilti nebent tada, jei medus laikomas netinkamai (pavyzdžiui, šaldytuve). Esant žemai temperatūrai, medus susikristalizuoja, o tada jį ypač sunku išgramdyti iš stiklainio.
Medui netinka ir iš aliuminio arba kitokio metalo pagaminta tara: dėl oksidacinių procesų gali nukentėti medaus skonis.

Geriausia medų laikyti stikliname inde ir kambario temperatūroje.

9. Obuolius sudėkite į šaldytuvą

Obuoliai ir šiaip ilgai negenda, tačiau šaldytuve jie išsilaiko iki kelių mėnesių. Tiktai sudėti vaisius reikia taip, kad jie nesiliestų vienas prie kito. Žinoma, galima tarp jų įterpti popieriaus. Tai būtina, nes tokiu atveju, jei kuris nors iš obuolių pradėtų gesti, gedimo procesas gali persimesti į greta esančius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)