Tikra tiesa, kad norint atsikratyti namuose tvyrančio senienų tvaiko, paprastai tenka paplušėti, be to, sugaišti marias laiko: juk reikia ištuštinti kambarius, išmesti nereikalingus daiktus, išskalbti visus tekstilės gaminius, išvalyti baldus ir dar nušveisti visus paviršius specialiais valikliais.

Kaip visa tai atlikti kuo greičiau ir kokias priemones naudoti, kad nemalonus kvapas nebeerzintų? Toliau – keletas patarimų iš portalo econet.ru.

Žinoma, turite nusiteikti generalinei tvarkai ir atitinkamai paruošti kambarius.

Atliekant generalinę tvarką teks:

• išnešti nereikalingus daiktus, trikdančius oro cirkuliaciją patalpose;
• išskalbti ir gerai išdžiovinti visus tekstilės gaminius;
• išvalyti kilimus (pristatyti juos į valyklą arba pasidarbuoti patiems naudojant specialias priemones);
• nuplauti langus ir duris;
• nuvalyti dulkes nuo visų namuose esančių paviršių (net ir nuo ištapetuotų sienų);
• išplauti grindis naudojant dezinfekuojančią priemonę (tai padaryti gali tekti kelis kartus).

Odinių baldų valymas

Kovos su nemaloniu tvaiku priemonės

Jeigu nuo baldų tvoskia priplėkimu, vadinasi, ant jų įsiveisė pelėsis arba grybelis. Kovoti su šiomis negerovėmis gali padėti kelios gana veiksmingos priemonės.

1. Obuolių actas. Į stiklinę vandens įpilkite šaukštą acto ir gautu tirpalu kruopščiai nuvalykite baldus: lentynas, vidinius ir išorinius spintų paviršius, taip pat medžiaga neaptrauktas fotelių, sofų ir lovų dalis. Tai atlikus, priemonę reikia nušluostyti. Po savaitės procedūrą būtina pakartoti.

2. Kalio permanganatas. Silpnu kalio permanganato tirpalu galima valyti tamsios spalvos baldus. Priemone nuvalytus paviršius reikia sausai nušluostyti.

3. Antibakterinis purškalas. Tokio purškalo pavyks pasigaminti iš poros stiklinių vandens, tokio pat kiekio obuolių acto ir kelių lašų mėgstamo eterinio aliejaus. Gautą skystį supilkite į purkštuvą, o tada apipurkškite juo visus namuose esančius paviršius. Baldus galima nupurkšti ir iš vidaus, tačiau jei tai atliksite, užverti jų duris galėsite tik skysčiui visiškai nudžiūvus.

4. Priemonė minkštiems baldams švarinti. Norint pasigaminto tokios priemonės, reikia įpilti į dubenį dvi stiklines vandens, tada – arbatinį šaukštelį acto ir tiek pat citrinų rūgšties, be to, įvarvinti 20 ml skysto muilo. Visa tai suplakti, kad susiformuotų standžios putos, ir kempine aptepti putomis minkštąsias baldų dalis. Putas palikti porai valandų, o joms praėjus – nuvalyti šepečiu.

Kad priplėkimo tvaikas neatsinaujintų, derėtų imtis atitinkamos profilaktikos:

• spintose ir ant lentynų išdėliokite citrinų žievelių;
• ant lentynų pastatykite dubenėlių su malta kava, soda arba citrinų rūgštimi;
• spintose, kuriose laikomi įvairūs daiktai, reikia pridėlioti gabalėlių kvapnaus muilo: kai aromatas išsikvėps, gabalėlius galima pakeisti naujais, o buvusius panaudoti pagal paskirtį;
• kuo dažniau deginkite namuose kvapiąsias žvakes;
• naudokite aromatines lempas arba orą valančius ozonatorius;
• laiku išmeskite senus daiktus;
• reguliariai vėdinkite kambarius.

Visi suminėti patarimai pasiteisina, be to, priemones galima derinti tarpusavy, tačiau pirmiausia būtina iš pagrindų susitvarkyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)