„Delfi TV“ laidoje „Geltonas karutis“ pamatysite dviejų sklypų pavyzdžius: viename šlaitų tvarkymas tik prasidėjęs, o kitame – šlaitai sutvarkyti prieš kelis metus.

Želdynų specialistė Vaiva Marozienė papasakojo, kaip vyksta šlaitų tvarkymas, kada verta palikti nuožulnų šlaitą, o kada geriau statyti atramines sienutes, kaip elgtis su medžiais, jeigu keičiant reljefą pasikeičia grunto lygis. Ką reikia žinoti naujakuriams, ieškantiems idėjos „užsikabinimui“.

ŠLAITŲ TVARKYMAS: PALIKTI ŠLAITĄ AR TERASUOTI?

Kai sklype daug vietos, o peraukštėjimas nėra staigus, galima palikti šlaitą tokį, koks jis yra. Pagrindinė taisyklė – jeigu šlaitas statesnis negu 45 laipsniai, palikti tiesiog paprastai jau nebeišeis, nes bus nepatogu naudotis sklypu: vaikščioti, stumti karutį ar dviratį, žiemą bus slidu.

Bet net ir mažesnio laipsnio šlaitą galima sutvarkyti taip, kad būtų patogiau vaikščioti, o erdvė būtų išnaudota geriau. Tereikia sukurti terasas – didesnes plokštumas. Status šlaitas dažnu atveju tik užima vietą, o funkcijų atlieka mažai. Tuo tarpu plokštumas galima išnaudoti kaip tik nori. Vietoj šlaito suformavus kelias terasas, atsiveria daug galimybių: vienoje terasoje gali būti poilsio zona, kitoje – vaikų žaidimų aikštelė, dar kitoje – lauko virtuvė. Terasą gali supti įdomesni gėlynai, pritaikyta mažoji architektūra – juk visa tai puošia sklypą.

KADA REIKALINGA ATRAMINĖ SIENUTĖ

O ką daryti su šlaitais tarp terasų? Jeigu turite vietos sklype, Vaiva sako, kad galima palikti šlaitus ir juos užsėti veja ar apauginti augalais.

Jeigu vietos sklype nedaug, kiekvienas šlaitas yra erdvės praradimas. Išeitis – atraminė sienutė. Ji aiškiai atskiria žemesnę terasą nuo aukštesnės, žemesniąją erdvę išnaudojant iki maksimumo.

Didžiausias atraminės sienutės minusas – jos brangumas. Tačiau Vaiva akcentuoja, kad turint šlaituotą sklypą būtina sutvarkyti jo pagrindą nuo pat pradžių. Tik taip pavyks sukurti gražų, patogų ir funkcionalų sklypą. Jeigu finansiniai ištekliai riboti, nebūtina viską padaryti iš karto – augalus pasisodinsite vėliau, bet reljefą reikia sutvarkyti iškart.

SKLYPO SU MEDŽIAIS ŠLAITŲ TVARKYMAS

Jeigu sklype auga medžių, svarbu juos išsaugoti net keičiant reljefą. Kad nereikėtų laukti dešimtmečių, kol vėl užsiauginsite medžius, verta paieškoti būdų, kaip išsaugoti esamus. Daugeliui medžių nepatinka grunto aukščio keitimas: ir kamieno užpylimas žemėmis, ir šaknų apnuoginimas yra vienodai pavojingi. Ką daryti?

Vaiva teigia, kad šlaitų tvarkymas ir sklypo formavimas vyksta atsižvelgiant į sklype augančius medžius. Pirmumo teisė – augantiems medžiams, stengiamasi neužkasti ir nepalaidoti jų. Tad reljefas formuojamas visų pirma atsižvelgiant į medžius, kad jie liktų tokiame aukštyje, kokiame auga. Tai tarsi atspirties taškas kuriant naująsias terasas.

Jeigu naujasis sklypo lygis būtų žemiau negu augantys medžiai, juos išsaugoti taptų problematiška. O jeigu aukščiau, yra galimi keli medžių išsaugojimo būdai:

Medžio apibetonavimas: padaromas pakankamo skersmens betoninis žiedas, kuris neleidžia užspausti medžio ir palieka erdvės jam augti;
Uždedamas metalinis lankas su tinkleliu, kuris kaip ir betoninis žiedas, ir apsaugo, ir suteikia erdvės.

Kita vertus, prieš pradedant planuoti sklypo formavimą, verta pasikviesti specialistą į kiemą, kuris įvertintų medžių būklę. Gali paaiškėti, kad ne visi medžiai yra sveiki ir saugotini.


KELETAS SVARBIŲ NIUANSŲ

Pasirinkdami augalus, augsiančius šlaite, turėkite omenyje, kad drėgmės jie gaus mažiau negu įprastai, kadangi dalis lietaus vandens nubėgs nespėjęs susigerti. Todėl rinkitės tokius augalus, kuriems patinka sausesnės augimo sąlygos.

Pasirinkdami augalus, augsiančius prie atraminės sienutės, būtinai atkreipkite dėmesį į apšvietimą. Tikėtina, kad saulės jie gaus mažiau, nes dalį paros atraminė sienutė ją užstos. Galvokite ne tik apie vasarą, kai saulė aukštai – pavasario saulė kyla žemiau, todėl pasižiūrėkite, kiek iš tikrųjų apšviestas kampelis prie sienutės. Atitinkamai rinkitės arba saulamėgius, arba pavėsį toleruojančius augalus.

Šlaituotas sklypas turi ir vieną smagų privalumą. Jeigu namas yra žemiau, o šlaitas eina nuo namo aukštyn, tuomet galite šlaitą apsodinti augalais ir pasijusti kaip gėlių amfiteatre. Nors paprastai reikia augalus grupuoti pagal aukštį, šlaite pasodinti jie gali būti išeksponuoti labai gražiai be didesnių pastangų. Jei dar nepasižiūrėjote, grįžkite prie video šio straipsnio pradžioje ir pamatysite, kaip gražiai gali atrodyti šlaituotas sklypas su suformuotomis terasomis.

***

Portale laidas rasite čia.

Naują „Delfi TV“ laidą „Geltonas karutis“ žiūrėkite kiekvieną šeštadienį 17:00 val. „Delfi TV“ – nemokamas televizijos kanalas pasiekiamas visiems Lietuvos gyventojams. Nerandi? Kreipkis į savo televizijos tiekėją arba įjunk kanalų skenavimą savo televizoriuje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)