Visų pirma, privalu pasakyti, kad trynio pažaliavimas tikrai nepavojingas, t. y. nepadaro jokios įtakos nei skoninėms, nei naudingosioms produkto savybėms. Priekaištų būtų galima turėti nebent dėl ne itin patrauklios išvaizdos, ir gal kai kam tai jau pakankama priežastis pasidomėti, ką daryti, kad trynys nepažaliuotų.

Norint sužinoti, kaip užkirsti šiam reiškiniui kelią, pirmiausia būtina suprasti, kodėl trynys pažaliuoja. Atsakymą pabandė pateikti portalo novate.ru leidėjai.

Iš ko sudarytos pilkšvai žalsvos apnašos

Žalsvas atspalvis ant kiaušinio trynio paviršiaus, pasirodo, atsiranda dėl vienos verdant padaromos klaidos, kurios labai lengva išvengti.

Termiško apdorojimo metu, šiuo atveju – vykstant šilimo ir virimo procesams, tam tikras kiekis baltymų suyra, todėl susidaro vandenilio sulfidas – dujinis junginys, pasižymintis specifiniu nemaloniu kvapu (jei teko patirti, kaip smirda sugedęs kiaušinis, galite įsivaizduoti, kokiu).

Kadangi baltymų irimas – ganėtinai intensyvus procesas, atsirandantis kvapas taip pat gana ryškus. Tik verdant vandenilio sulfidas, nors ir išsiskiria, tačiau labai negausiai. Dujos susikoncentruoja kiaušinio viduje, pačioje šalčiausioje jo vietoje – prie trynio, kuriame yra geležies.

Tarp dviejų elementų – geležies ir vandenilio sulfido – įvyksta cheminė reakcija, po kurios susiformuoja naujas elementas – geležies sulfidas, o jam yra būdinga juosvai žalia spalva. Taigi, būtent geležies sulfidas ir sukuria pilkai žalias apnašas ant trynio paviršiaus.

Pažaliavęs kiaušinio trynys

Ką daryti, norint išvengti šio efekto

Kad išsiskirtų vandenilio sulfidas, kiaušinio terminis apdorojimas (virimas) turi trukti tam tikrą laiką. Minėtina, kad vandenilio sulfido kiekis tiesiogiai proporcingas virimo trukmei: kuo ilgiau kiaušinis verda, tuo daugiau jo viduje vandenilio sulfido. Vadinasi, kiaušinio tiesiog nereikia pernelyg ilgai virti.

Kambario temperatūroje geležis tikrai nesureaguos su vandenilio sulfidu, o kad neišvaizdžių apnašų nesusidarytų netrukus po to, kai kiaušinis išverda, išgriebus jį iš puodo reikia pakišti po šalto vandens srove: taip jisai daug greičiau atauš.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)