Namo terasa yra vieta, kurioje daugiausiai praleidžiame laiko nuo pavasario iki rudens, tačiau šaltesni orai šiandien jau nėra priežastis atsisakyti daugiau laiko leisti lauke ir tai daryti išties jaukiai. Šiuolaikinės šildymo technologijos leidžia patogiai pasiruošti šaltesniam laikui ir užtikrinti savo terasoje ar sode šiltą ir malonią atmosferą, rašoma pranešime spaudai. Čia, pasak prekybos centro internete „Varlė.lt“ ekspertės Inos Gadeikienės, į pagalbą ateina .

Infraraudonieji spinduliai atstoja saulę

Infraraudonųjų spindulių šildymas žinomas jau seniai ir atitinka natūraliausią mums žinomą šildymo šaltinį – saulės šviesą. Infraraudonųjų spindulių šildytuvai skleidžia panašius į saulės spindulius. Infraraudonųjų spindulių šildymo metu nešildomas oras, bet daiktai, sienos ir žmonės, esantys tam tikroje vietoje patalpų viduje ir išorėje.

„Tai yra vienas pagrindinių infraraudonųjų spindulių šildytuvų privalumų, lyginant juos su tradiciniu konvekciniu šildymu, kuris pirmiausia šildo orą ir todėl yra mažiau efektyvus. Be to, šildant infraraudonaisiais spinduliais, šiluma pajuntama iškart. Nereikia laukti, kol oras sušils“, – skirtumus aiškina I. Gadeikienė.

Šilumos spindulys yra nukreiptas, saugus (be kenksmingų UV spindulių) ir gali siekti iki kelių metrų. Infraraudonųjų spindulių šildymui naudojama spinduliavimo energija, kuri sklinda erdvėje elektromagnetinių bangų pavidalu, todėl energijos perdavimas nepriklauso nuo oro (kaip yra tradicinio šildymo atveju).

Infraraudonųjų spindulių energija virsta šiluma tik tada, kai ją absorbuoja gyvi organizmai ar daiktai iš aplinkos. Šildant infraraudonaisiais spinduliais, šilumnešis yra visi patalpą ribojantys paviršiai, tokie kaip sienos, joje esantys daiktai ir žmonės.

Pagrindiniai infraraudonųjų spindulių šildytuvų privalumai

  • Patrauklus dizainas.
  • Plačios pritaikymo galimybės – daugybė montavimo vietų variantų.
  • Paprastas ir greitas montavimas.
  • Greitas ir efektyvus šildymas – žaibišku greičiu šildo erdvę.
  • Saugumas naudojantis.
  • Patogus sprendimas nuo alergijos kenčiantiems žmonėms – nėra oro konvekcijos.
  • Ekologiškumas – šilumos šaltinis draugiškas natūraliai aplinkai.

Lauko šildytuvas

Rinkitės atsparų vandeniui šildytuvą

Renkantis infraraudonųjų spindulių lauko šildytuvą, verta atkreipti dėmesį į kelis dalykus ir parametrus. Visų pirma, specialistė rekomenduoja pasidomėti, iš kokios medžiagos pagamintas šildytuvas ir ar jis yra atsparus vandeniui.

Rekomenduojama rinktis šildytuvą, kurio korpusas būtų pagamintas iš nerūdijančio plieno arba aliuminio su antikorozine danga. Vandens atsparumo klasė apibrėžiama IP23 žyma, kurios antrasis skaitmuo reiškia apsaugą nuo vandens patekimo į įrenginį. Patariama, kad tas antrasis skaitmuo būtų lygus 3 arba didesnis.

Kitas svarbus parametras renkantis lauko šildytuvą yra lempos galia. Norint mėgautis efektyviu šildymu, lempos galią reikia rinktis priklausomai pagal erdvės plotą ir tipą. Tai, kokio galingumo infraraudonųjų spindulių šildytuvo lempą pasirinkti terasai, priklauso ne tik nuo jos dydžio, bet ir tai, kiek atvira ar uždara ji yra.

Kuris šildytuvas geriau – pakabinamas ar pastatomas?

Didelis elektrinių lauko šildytuvų privalumas yra galimybė juos patogiai įrengti praktiškai bet kurioje vietoje taip, kad jie neužimtų daug vietos. Pagal montavimo būdą išskiriami du pagrindiniai infraraudonųjų spindulių šildytuvų tipai: pakabinami ir pastatomi. Pakabinamus šildytuvus galima montuoti ant sienos, lubų, po stogeliu, po skėčiu ir t.t. Vienintelė sąlyga – arti turėtų būti elektros lizdas.

Lauko infraraudonųjų spindulių šildytuvų galia paprastai siekia nuo 800 iki 5000 W. Renkantis konkretų modelį reikėtų vadovautis ne bendru terasos ar sodo plotu, o tik tuo, kuris tikslingai turėtų būti šildomas.

Pavyzdžiui, jei ši sritis siekia apie 10 m2, tokiam plotui užteks šildytuvo su maksimalia galia siekiančia apie 1400 W. Jei norite, kad būtų šildomas 20 m2 ir didesnis plotas, verta investuoti į modelį, kurio maksimali galia yra nuo 3000 W arba rinktis universalų variantą su trijų pakopų galios reguliavimu.

„Žinoma, svarbu dar ir tai, ar terasa yra atviro, ar pusiau atviro tipo. Jeigu nėra jokių sienelių arba plotas didelis, verta rinktis galingesnį šildytuvą arba du šildytuvus“, – patarimais dalinasi I. Gadeikienė.

Montavimo aukštis – itin svarbus

Lauko šildytuvas

Renkantis lauko šildytuvo galingumą (pakabinamo tipo atveju) taip pat svarbu pagalvoti apie aukštį, kokiame jis bus įrengtas. Kuo žemiau bus pakabintas šildytuvas, tuo mažesnės galios reikia. Optimalus montavimo aukštis yra 1.8 – 2.5 m. Tiesa, kartais saugumo sumetimais arba dėl konstrukcinių priežasčių šildytuvą tenka montuoti didesniame aukštyje. Tokiu atveju verta rinktis didesnės galios modelį.

Kitos dėmesio vertos savybės ir funkcionalumai:

  • Automatinis išsijungimas. Modeliai su tokia funkcija po kelių minučių automatiškai išsijungia tada, kai arti nėra žmonių.
  • Nuotolinio valdymo pultas. Pakabinamų ar kiek toliau įrengtų šildytuvų atveju, valdymo patogumą labai palengvina nuotolinio valdymo pultas.
  • Apsauga nuo apsivertimo. Pastatomi šildytuvai turėtų būti atitinkamai stabilūs.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją