SKLYPAS KAIP DAR VIENAS KAMBARYS

Pradėkime nuo klasikinio varianto: naujakuriai įsigyja sklypą, išvalo viską iki tuštumos, tada pasėja veją ir apsodina gyvatvorę palei sklypo kontūrą. Tipiškas sprendimas. Kaimynai taip darė, jūs nežinote ką daryti, tai darote taip pat. Galvojate, kad mažai augalų – mažai priežiūros. Su veja viskas aišku: pjauk tręšk laistyk, pjauk tręšk laistyk. Su gyvatvorėmis paprasčiau, nes jei pasodinote kolonines tujas, tai apie genėjimą net negalvojate.

Viskas atrodo aišku, kol galiausiai… nusibosta.

Įsivaizduokite sklypą kaip kambarį, kuris turi grindis (veją) ir sienas (gyvatvorę). Ilgai tuščio kambario nelaikysite, nes jis apaugs arba stilingais baldais, arba taps daiktų sandėliu. Taip ir sklype: jeigu jame tik veja ir gyvatvorė, anksčiau ar vėliau šis vaizdas atsibos. Ir jei neturėsite vizijos, tuomet esančią tuštumą imsite pildyti pavieniais augalais, susodindami juos be aiškios idėjos. Arba apsikrausite vazonais su vienmetėmis gėlėmis, tokiu būdu bent laikinai pagražindami aplinką (sakyčiau daugiausia laiko reikalaujančiu būdu).

Bet jūs turite namą ir kiemą, kas jau savaime yra vertybė. Ar tikrai reikia viską paversti daiktų ir augalų kratiniu? Siūlau vieną gudrybę, kuri gali padėti Jums sukurti tvarkingą dizainą savo kieme.

Pieva

3 PASIKEITIMŲ ETAPAI

Įprasta, kad nauji medeliai sodinami vejoje iškasus duobę. Kai vejoje tokių augalų jau nemažai „pritaškuota“, mums susidaro tas sandėliuko įspūdis: augalai yra, veja yra, dizaino nėra. Sutvarkykite veją ir perkelkite augalus laikydami šių principų:

1 ETAPAS.

Pirmiausia suteikite vejai aiškią formą. Veja gali būti kaip taisyklingas apskritimas, kaip griežtas stačiakampis, kaip plati S formos juosta, ir kt. Tegul vejos forma būna aiškiai išreikšta, o ne išplaukusi: užtvirtinkite ją palei kontūrą pratiesdami plastikinius bortus, akmens plokštes, žemą gyvatvorę. Tik įėjus į sklypą, turi aiškiai matytis, kad veja yra tam tikros formos, o ne atsitiktinis pavinguriavimas.

Pieva

2 ETAPAS.

Kur dėti tuos medelius ir krūmus, kurie augo vejoje? Čia prireiks Jūsų rankų: persodinkite juos už vejos ribų, aiškiai atskirdami, kur veja, o kur augalai. Medeliams vejoje vis tiek reikėjo pomedį palikti, nuolat stebėti, kad jis nepiktžolėtų, ir šienaujant užknisdavo jį nuolat apeiti. O dabar, kai augalai perkelti už vejos ribų, jie auga kartu, jie ir prižiūrimi kartu. Apmulčiuokite tarpus tarp augalų, kol piktžolės nelįstų taip greitai ir kad drėgmė užsilaikytų ilgiau. Štai dabar ne tik veją greičiau nušienausite, bet ir augalams augti bus komfortiškiau.

3 ETAPAS.

Augalų zoną, esančią už vejos, apsodinkite patinkančiais augalais, kur dar jų trūksta. Jų gali būti daug ir įvairių. Svarbiausia, kad jie savo formomis ir dydžiu sukurtų kontrastą plokščiai vejai.

Sutvarkius kiemą pagal šiuos etapus, jis atrodys įdomus, žvilgsnis pagaus vejos formą, o tada kils aukštyn kartu su augalais. Tokiu būdų visuma atrodys tvarkingai, atsiras aiškių linijų ir harmonijos pojūtis.

Jei norėsite eksperimentuoti su naujais augalais – eksperimentuokite sodindami juos augalų zonoje. Net jeigu kažkas nepavyks, bendro sklypo vaizdo nesugadinsite, nes vejos forma bus stabilus elementas, kuris išsilaikys kaip pagrindas.

VEJA KAIP DIZAINO ELEMENTAS

Pieva

Vejos forma, kurią pasirinksite, daro įtaką visam sklypo suvokimui. Kai kurios formos daro kiemą vizualiai erdvesnį, kitos gali sutvarkyti sklypą net tada, kai jis netaisyklingas ar kreivas. Parinkus tinkamą vejos formą, galima praplėsti siaurą ir ilgą sklypą.

Galite ir patys eksperimentuoti, kas labiausiai tiks jūsų sklypui. Šis paprastas, bet labai svarbus sprendimas gali padaryti puikų pagrindą jūsų sklypo dizainui. Kai nusipiešite naująją vejos formą ant savo sklypo brėžinio, pamatysite, kokį didelį pokytį ji turės jūsų kieme. Kraštovaizdžio architektai gali pateikti daug pavyzdžių ir atsakti į klausimus, kad įvertintumėte visas galimybes.


--

Portale laidas rasite čia.

Naują „Delfi TV“ laidą „Geltonas karutis“ žiūrėkite kiekvieną šeštadienį 17:00 val. „Delfi TV“ – nemokamas televizijos kanalas pasiekiamas visiems Lietuvos gyventojams. Nerandi? Kreipkis į savo televizijos tiekėją arba įjunk kanalų skenavimą savo televizoriuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)